avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1350 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală De ce pestii nu au drepturi?
Discuție deschisă în Cultură generală

De ce pestii nu au drepturi?


Cititnd un articol, recent, mi-am reamintit unele aspecte legate de zilele din copilarie in care tatal meu ma lua cu el la pescuit. De regula, cand mergea singur, se mai intorcea acasa cu ceva captura.Cand insa isi lua si copiii cu el...nu prea erau sanse.Adica, pestisorii pe care el ii captura, se reintorceau repejor in apa , prin grija mea si a fratelui meu. Ma intreb acum , dupa amar de ani, daca el chiar nu observa actiunea noastra, ori doar ne permitea sa o facem. Fiindca recipientul pe care-l avea alaturi, pe malul apei, oricat s-ar fi chinuit el sa stranga ceva pestisori, era gol-golut.
Nu aveau mereu noroc bietii de ei, pestisorii, fiindca imi amintesc cum ani in sir in casa noastra simteam mirosul pestelui, mai mult, niste jucarii mai atipice, acele balonase din interiorul pestelui, erau mai mereu prin curte.
Cu toate acestea, nu am mai putut niciodata sa indur privelistea sacrificarii unor pesti, cand inca miscau, fiind suficient sa vad operatiunea asta o singura data.
Se afirma ca pestii nu simt durerea, intrucat au singe rece. Cu toate astea, se zbat, sufocandu-se iar branhiile lor misca , chiar decapitati fiind.
Ma intreb de ce pestii nu sunt si ei protejati de durere, la momentul capturarii sau sacrificarii, asa cum prevad normativele in cazul altor animale.
In urma unor cercetari, s-a dscoperit ca pestii simt , atat durerea, cat si frica.

[ link extern ]



[ link extern ]
Stiu ca cetaceele nu sunt pesti! Dar nu asta e important pe acest topic!



O echipă de cercetători coordonată de doctorul Joseph Garner a realizat un test pentru a stabili dacă peştii simt durerea. Concluzia a fost că aceştia simt durerea, dar unii biologi au declarat că nu ar fi aşa.

A fost luat un număr de peşti, dintre care, câţiva au fost injectaţi cu morfină. Apoi, înotătorii au fost supuşi la temperaturi ridicate, de la 38 până la 50 de grade Celsius. Cei injectaţi cu morfină s-au cumportat normal. Ceilalţi, au fost destul de agitaţi. Apoi, peştii au fost mutaţi din bazinul cu apă încălzită, iar ulterior, au fost puşi la loc, dar într-o apă a cărei temperatură era normală. Cei care nu fuseseră injectaţi cu morfină au devenit agitaţi, părând de-a dreptul speriaţi.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că peştii simt durerea şi şi-o amintesc. Rezultatul studiului a fost publicat în Applied Animal Behaviour Science. Totuşi, imediat au apărut reacţii. Unii biologi au declarat că peştii nu simt durerea, ei având doar memoria unor situaţii neplăcute, care i-au deranjat dar la un nivel mai scăzut, al reflexelor.

Totuşi, cercetătorii şi-au susţinut afirmaţiile, prin faptul că peştii au circa 58 de receptori nervoşi, numai în zona capului.


*si aici s-ar putea spune ca pestii erau agitati din cauza nivelului scazut de oxigen

Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
ContSters167247, utilizator
elena138 a scris:

Buna seara

Ati mai vazut alta fiinta care sa ucida din placere? Ati mai vazut alta vietuitoare care sa isi foloseasca inteligenta cu scopul de a distruge? Ati mai vazut alta specie care sa se "indestuleze" provocand suferinta? Cunoasteti forme ale sadismului in tot regnul animal, afara de om?... Ne mai intrebam de ce exista filme hard? Un posibil raspuns ar fi "pentru ca exista cerere".
=D>

Imaginatia omului pentru a distruge si pentru a ucide, chiar fara motiv, este fara margini,iar de multe ori are tente maladiv obsesive.
Eu cred ca noi oamenii ,trebuie sa fim mai oameni.
Ultima modificare: Joi, 14 Octombrie 2010
Radu Gabrian, Mediator

Doare cel mai rau, atunci cand nu poti ori te abtii sa tzipi!
Durerea... te doare, indiferent ca esti peste sau om!:(


Peștii țipă pentru cine-i aude, conform opiniei unei domnisoare, pe care o cunosc bine si care, este si ea, o aparatoare a fiintelor neajutorate...imi permit sa redau un comentariu al ei la un articol din ,,Dilema veche"

Într-o zi, pe când mă plimbam pe malurile lacului Tei, străbătând aleea din spatele pescarilor amatori sau profesioniști, de gen feminin sau masculin, flămânzi sau doar în căutare de activități antrenante, care să-i scoată din monotonia lor adancă si de mult instalată, am făcut un lucru mic pentru faună, însă mare pentru mine: am exclus un pește din planurile morbide ale crudului său călău, care își plasase captura pe porțiunea de iarbă din spatele său, acolo unde mi-am îndreptat privirea ca rezultat al zbuciumului spasmodic al peștelui. Copleșită de suferința vădită a bietului animal, am hotărât să-i redau dreptul la viață și libertatea atât de devreme furată: l-am pus într-un pahar de plastic, aruncat și el la întâmplare în vecinătatea peștelui, m-am strecurat prin mulțimea de indiferenți setați să umple recipientele aduse de acasă și l-am eliberat zece metri mai departe de pescarul cu pricina. Cel mai probabil, avea să fie prins din nou, mai devreme sau mai târziu, dar libertatea restituită avea să-l facă să fie mai responsabil cu propria-i viață. Salvarea unui singur pește e un gest neînsemnat în comparație cu enorma cantitate de pești capturați zilnic, dar valoarea lui simbolică a avut rolul de a-mi ridica stima de sine și de a mă face să mă simt un complice concret împotriva cruzimii față de animale în general.
Ultima modificare: Vineri, 15 Octombrie 2010
ContSters47264, utilizator
Dupa cum spunea Jeremy Bentham, poate cel mai simpatic (si premonitoriu) filosof ai dreptului din cati au existat

The question is not, Can they reason? nor, Can they talk? but, Can they suffer?


In inca 200 de ani..

Alte discuții în legătură

fise evaluare protectia si bunastarea animalelor in timpul uciderii Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Nu e titlul unui horror despre o secta satanista care executa animale ci un act normativ, de nivel mai marunt, emis de ANSA. Il puteti gasi pe site-ul ANSV ... (vezi toată discuția)
Fonduri europene nerambursabile acvacultura udangiu udangiu O S.R.L. are in concesiune o balta, avand suprafata de 15 ha. Impreuna cu alte 2 S.R.L.-uri, au incheiat un [b]Contract de asociatiune in participatiune[/b] ... (vezi toată discuția)
Drepturile animalelor ? Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Se vorbeste tot mai des despre drepturile animalelor. Exista chiar si o "Declaratie universala a drepturilor animalelor" ... (vezi toată discuția)