avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... persoana juridica garant pentru o alta persoana ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

persoana juridica garant pentru o alta persoana juridica ?

Este posibil ca o persoana juridica romana sa poata garanta un credit fata de o banca comerciala pentru o alta persoana juridica ? Conf. Legeii 31 art. 153"22 o societate poate fi garant dar nu se precizeaza explicit ca pentru un tert. Va rog numai raspunsuri concrete , nu mai vreau pareri nefondate de genul norme interne ale bancilor etc. Cunosc mai multe cazuri in care s-a intamplat sa fie posibil, dar am primit asigurari nefondate ca este vorba doar de greseli atata timp cat nu este vorba de un holding !
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 21:47, 17 Octombrie 2010
Dar de ce nu s-ar putea? Cred ca aceasta supozitie este nefondata.
Dar pt a indeplini conditiile unei fidejusiuni, trebuie ca garantul sa aiba cifrele necesare pt aceasta: cifra de afaceri, bilanturi +balante aferente.

Mergeti la banca respectiva si va dau ei mai multe detalii.
Un angajat din partea BCR coporate spunea astazi ca este sigur ca, in legea 31 exista un articol care interzice acest lucru , din pacate nu a putut preciza care este acesta. Eu am tot rastalmacit legea dar din pacate nu am gasit nimic concret ce ar interzice garantarea unui tert persoana juridica sau fizica. Am mai auzit si pareri care interpretau ceva din legea contabilitatii unde se precizeaza ca o societate trebuie sa actioneze in beneficiu propriu respectiv sa faca tot posibilul a obtine un profit din activitatiile pe care le are. Avand in vedere ca a garanta pentru altcineva nu aduce pe cale direct profit sau alte beneficii ar incalca legea .... oricum asta este o simpla interpretare din cate cred eu ...
In doctrina s-a aratat ca o societate comerciala poate incheia si acte juridice care exed obiectului sau de activitate cu conditia ca acestea sa aibe un caracter ocazional si, totodata, accesoriu obiectului sau de activitate, in sensul ca ele contribuie indirect la obtinerea de profit, imbunatatind raporturile cu clientii sau furnizorii.

In aceasta categorie intra si garantiile constituite de o societate comerciala pentru garantarea unui credit obtinut de o alta societate comerciala.
Esential pentru valabilitatea unui act juridic de garantie este interesul economic, comercial.

De ex, societatea X garanteaza creditul acordat societatii Y deoarece aceasta din urma, cu banii obtinuti prin acest credit, va putea monta o linie tehnologica prin intermediul careia va produce exact acele bunuri (in conditii optime cu privire la calitate, pret) de care societatea X are nevoie in procesul ei de productie.

Buna timi ,

sa presupunem totusi ca nu exista nici un interes comercial , iar banca accepta ca si garantie un spatiu al unei alte societati care este deacord sa fie garant. Se intampla insa ce nu isi doreste nimeni la semnarea contractelor , adica societatea care ia creditul intra in insolventa si apoi in faliment. Acum garantul este declarat debitor principal si se trece la executarea bunului imobil. Garantul incearca sa se apere si se foloseste de greseala pe care a facuto banca respectiv luarea in garantie al unui bun imobil fara existenta unui interes comercial. Bininteles ca si societatea este de vina ca s-a declarat garant fara a avea un interes comercial , dar arunca aceasta vina in carca administratorului si face contestatie la executare respectiv la contractul prin care sa constituit garant ! Intrebarea mea este , ce sansa are societatea garanta sa nu isi piarda spatiul respectiv sa il primeasca inapoi daca el a fost deja adjudecat prin licitatie unei terte persoane care la si intabulat deja la CF ????

Multumesc !
Din ceea ce spui tu inteleg ca banca a executat silit garantul si bunul a fost vandut la licitatie publica.

Oricum, atata vreme cat bunul a fost pus garantie la banca, indiferent de faptul ca a existat un interes economic sau nu, aceasta avea tot dreptul sa-l urmareasca. Nu se mai pot anula actele, atata vreme cat ai garantat cu acest imobil, trebuie sa raspunzi in limita garantiei asumate.


Alte discuții în legătură

Neintelegere intre asociati DAIANA_ DAIANA_ Buna ziua, Speta ar fi urmatoarea: A, B, C - asociati intr-un s.r.l. C - are functia de administrator Tot C vrea sa achizitioneze o masina noua pe firma, ... (vezi toată discuția)
Efecte juridice! doru_gabriel doru_gabriel Buna seara ! In caz de rudenie prin alianta (afinitate) pot sa apara in comercial efecte juridice sau conflicte de interese in cazul contractelor ... (vezi toată discuția)
Puteri limitate administrator Iulia Malis Popa Iulia Malis Popa Buna ziua si la Multi Ani! Am urmatoarea situatie: o societate comerciala doreste sa isi schimbe administratorul si doreste ca cel nou numit sa aiba puteri ... (vezi toată discuția)