avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... persoana juridica garant pentru o alta persoana ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

persoana juridica garant pentru o alta persoana juridica ?

Este posibil ca o persoana juridica romana sa poata garanta un credit fata de o banca comerciala pentru o alta persoana juridica ? Conf. Legeii 31 art. 153"22 o societate poate fi garant dar nu se precizeaza explicit ca pentru un tert. Va rog numai raspunsuri concrete , nu mai vreau pareri nefondate de genul norme interne ale bancilor etc. Cunosc mai multe cazuri in care s-a intamplat sa fie posibil, dar am primit asigurari nefondate ca este vorba doar de greseli atata timp cat nu este vorba de un holding !
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 21:47, 17 Octombrie 2010
Daca a fost executat, fidejusorul are drept de regres impotriva debitorului principal.
Buna Timi

Eu sunt adjudecatarul , si nu pot sa dorm linistit cu toate recursurile pe care le face creditorul. Ideea este k toata lumea imi zice sa stau linistit dar nu inteleg dece se mai tot chinuie garantul sa intoarca executarea daca nu are sanse.... Ce as mai vrea eu sa stiu este ce se intampla daca li-se admite recursul la contestatie ??? Din cate stiu eu actul de adjudecare nu se poate anula decat pe alta cale separata , este corect ?? Avand in vedere ca este un spatiu comercial eu acum nu pot inestii in el pana nu sunt 100% convins k nu trebe sa il inqpoiez. Deocamdata din cate am citit mai exista 1% sanse pentru garanti sa iasa basma curata dupa ce nu au mai inapoiat peste un milion de lei .... !!)??
bejanandrei a scris:

Garantul incearca sa se apere si se foloseste de greseala pe care a facuto banca respectiv luarea in garantie al unui bun imobil fara existenta unui interes comercial.


Banca nu a facut nicio greseala. Daca garantul a indeplinit conditiile de bonitate cerute, totul a fost ok dpdv al bancii.
Treaba cu interesul prezinta relevanta, mai degraba, in raporturile dintre administrator si societate (AGA).

Acum, presupun ca in speta societatea – garant este o SRL.
In cazul acestor societati nu se aplica, de drept, prevederile art 153 ind. 22 LSC despre care ai facut vorbire intr-o postare anterioara, deoarece art. 197 alin. (4) LSC spune urmatoarele: ''dispozitiile privitoare la administrarea societatilor pe actiuni nu sunt aplicabile societatilor cu raspundere limitata, indiferent daca sunt sau nu supuse obligatiei de auditare''.
In cazul SRL-urilor, legea nu impune nicio limitare in ceea ce priveste posibilitatea administratorului de a instraina /gaja /ipoteca active si, pe cale de consecinta, in absenta unor prevederi restrictive ale actului constitutiv sau ale unei HAGA de limitare a puterilor sale, administratorul este liber sa incheie orice tip de acte impuse de activitatea comerciala a societatii, inclusiv acte de instrainare /gajare /ipotecare ale activelor societatii.

Sa presupunem ca prin actul constitutiv, sau printr-o HAGA ulterioara, s-ar fi limitat puterile administratorului, in sensul ca acestuia i-ar fi fost interzisa incheierea unor acte de instrainare /gajare /ipotecare ale activelor societatii, fara o prealabila aprobarea a AGA.
Pentru aceasta ipoteza, art. 55 alin. (2) LSC arata urmatoarele: ''clauzele actului constitutiv ori hotararile organelor statutare ale societatii care limiteaza puterile conferite de lege acestor organe, sunt inopozabile tertilor, chiar daca au fost publicate''.
Prin urmare, in cazul in care actul constitutiv (sau o HAGA) ar interzice administratorului incheierea unor acte de instrainare /gajare /ipotecare ale activelor societatii, societatea respectiva este obligata sa incunostiinteze despre aceasta tertii (banca, societati de leasing, eventualii terti contractanti), deoarece aceasta interdictie reprezinta o limitare a puterilor de reprezentare conferite de lege administratorului (vezi, spre exemplu, art. 70, 72, 75 LSC), inopozabila tertilor in baza art. 55 alin. (2) LSC.
In lipsa unei asemenea incunostiintari, un eventual act juridic incheiat de administrator prin depasirea limitelor impuse prin actul constitutiv / HAGA este valabil si angajeaza societatea.
In caz de litigiu, societatea nu va putea invoca in apararea sa propria culpa care a constat in neaducerea la cunostinta tertilor a limitelor mandatului acordat administratorului.
Societatea va avea doar dreptul de a solicita in instanta atragerea raspunderii administratorului, daca prin incheierea respectivului act juridic i-au fost aduse prejudicii.

Insa, contestatia la executare, pentru motivele pe care le-ai aratat, nu va avea succes …

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neintelegere intre asociati DAIANA_ DAIANA_ Buna ziua, Speta ar fi urmatoarea: A, B, C - asociati intr-un s.r.l. C - are functia de administrator Tot C vrea sa achizitioneze o masina noua pe firma, ... (vezi toată discuția)
Efecte juridice! doru_gabriel doru_gabriel Buna seara ! In caz de rudenie prin alianta (afinitate) pot sa apara in comercial efecte juridice sau conflicte de interese in cazul contractelor ... (vezi toată discuția)
Puteri limitate administrator Iulia Malis Popa Iulia Malis Popa Buna ziua si la Multi Ani! Am urmatoarea situatie: o societate comerciala doreste sa isi schimbe administratorul si doreste ca cel nou numit sa aiba puteri ... (vezi toată discuția)