avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment

Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care le recuperez luna viitoare, dupa afisarea listei, deci nu poate fi constituit in depozit aducator de dobanda...dar poate gresesc si am retinut gresit la curs...

Si mai am o intrebare: factura la APA NOVA pe luna august contine consumul de apa rece in perioada 17.08-17.09 si consumul de apa rece pentru apa calda in perioada 01-31.08....e gresit sa pun acest consum la lista de intretinere pe luna august? Am mare contradictie cu fostul administrator (cu care ma contrazic si la fondul de rulment), care imi reproseaza ca eu pun apa in avans, dupa el aceasta factura este pe luna septembrie....

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:16, 14 Octombrie 2010
As vrea sa completez cu un mic rationament. Fondul de rulment se dimensioneaza, conform legii, pentru fiecare proprietar in asa fel incat sa acopere cheltuielile pentru luna cea mai scumpa din an. Teoretic. Pentru ca practic fluctuatiile pot fi mari, dar trecem peste acest aspect.
Asa ca adunati sumele depuse de fiecare proprietar, consemante in "Registrul de evidenta a fondului de rulment" si va da fondul de rulment al asociatiei, al tuturor proprietarilor. Sa presupunem ca acesta este 12500 lei. Uitati-va pe toatalul cotelor de plata pe luna septembrie si vedeti ce suma de plata au toti proprietarii. Numai pentru o luna. Daca acea suma este de 13500 lei inseamna ca puteti constitui un depozit de 1000 lei. Asta in luana septembrie, dar e greu de crezut ca mai putem avea cei 1000 lei in plus in lunile decembrie-februarie.
Pe de alta parte este si mai geru de crezut ca nu exista nici un proprietar cu restante atat timp cat nu sunt penalizati decat dupa 50 de zile de la afisare.
Pai asociatia, trebuie sa nu inregistreze restante la furnizori si-automat penalizari (si sunt deacord cu ce spune d-na Elga, nu la termen de 15 zile ci dupa 45 de zile). Pentru aceasta ar trebui sa achite catre furnizori toate aceste cote afisate pe lista (inclusiv restantele afisate, care adesea sunt si de cateva luni sau ani), deci, sa le achite din acest fond de rulment.
Si-atunci iar intreb cat de mare poate fi acest fond de rulment din care sa mai si ramana, dupa plata a tot ce scrie pe lista afisata (cotele ultimei luni plus restantele), ca sa mai ramana si pentru constituirea unui depozit?
Va asigur ca nu ramane nimic si adesea suntem in gaura.
Ca sa nu mai vorbim de fondul de reparatii unde se aduna bani, se fac reparatii, dar se ivesc adesea avarii, lucrari urgente care coroborate cu restantierii (restantieri strict la reparatii) duc si acest fond adesea la valori negative.
Verificati si va rog sa-mi spuneti daca nu-i asa.
Salvarea vine la unele asociatii din fondul de penalizari, din "venituri din alte surese" (chirii, publicitate, sponsorizari...) si din rostogolirea datoriilor catre furnizori.
Daca o asociatie reuseste sa-si plateasca la timp datoriile din fondul de rulment si fondul de reparatii, atunci se poate sa faca si depozite purtatoare de dobanzi dar pe baza sumelor provenite din celelalte surse pe care le-am amintit si nu din fondul de rulment, clar, pentru ca acesta acopera datoriile doar pentr o luna.
Chiar daca asociatia achita catre furnizori partea mea de intretinere pe august afisata in 18 septembrie, in suma de 150 lei, o achiat deci, pe 14 septembrie sau pe 10-15 octombrie, o poate achita din fondul meu de rulment, daca eu achit intretinerea doar pe 16 octombrie. Si-am achitat astfel in termenul nepenalizabil, dar nici nu au mai ramas decat 10 lei din fondul meu de rulment care este de 160 lei. Dar 30% din vecini achita dupa 2 luni in mod constant si-atunci ei sunt mereu in deficit cu fondul de rulment.

Am avut in administrare chiar blocul in care locuiesc. Restante de 3 ori mai mari decat cota lunii curente. Foarte multe apartamente, dar si multi restantieri dintre care cativa cu restante absolut uimitoare! O situatie dificila, cu asociatie de proprietari in curs de facere de vreo 5 ani (pe care am reusit pana la urma sa o infiintez), cu un nou comitet care greu se lasa convins sa-i actioneze in judecata pe restantierii de peste 90 zile....in fine, o situatie destul de grea, zic eu.

Minunea care ma scotea din impas era marimea fondului de rulment si a fondului de reparatii la care se participa cu cate 5 lei / luna la fiecare din fonduri pentru fiecare apartament. Nu erau sume mari, oamenii se invatasera cu aceste sume pe care le dadeau de cativa ani de zile, lucrarile mici de reparatii se puneau pe liste, iar din fondul de reparatii se cheltuiau banii pentru diferite lucrari mai mari cam jumatate din pretul acestora, restul pe liste. Nu era chiar corect, dar nu aveam incotro, daca voiam sa avem utilitatile intregi si "nevatamate". Oamenii au inteles si actiunea cu instanta de judecata pentru restantieri a fost o speranta ca vom iesi din impas pana la urma si au inteles si ca o asociatie de locatari nu e luata in serios nici de justitie si nici de proprii locatari, dar au inteles in special ca pastrarea furnizarii utilitatilor facea sa trec peste utilizarea corecta a fondurilor si sa platesc in primul rand facturile. In timp unele lucruri s-au reglementat cum trebuie, altele sunt in curs de reglementare.......

Am pastrat o transparenta maxima asupra acestor fonduri si a platii facturilor, furnizarea utilitatilor fara intrerupere, pana cand, presupun, marea majoritate a oamenilor s-a convins ca banii lor sunt la loc sigur si ca nu se infrupta nimeni din ei.

Banii incasati erau depusi in banca intr-un cont curent, cu o dobanda putin mai mica decat la depozit, dar cu marele avantaj ca puteam sa fac tranzactii in orice zi si la orice ora (sa platesc facturile la furnizori) fara sa pierd niciun banut din dobanda. Exista cel putin o banca care lucreaza cu acest gen de conturi......
Am impins plata facturii la furnizori pana cu cateva zile inainte de expirararea scadentei de gratie si.....din rularea banilor incasari si depuneri imediat - plati la scadenta de gratie reuseam sa fac o dobanda buna, luand in considerare "mocirla" in care ne aflam cu tot blocul.

Asa ca se poate obtine si o dobanda, chiar daca ai restantieri, totul e sa ai un comportament fata de bani flexibil, corect si cinstit..... si transparent fata de locatari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanzi la fondul de rulment marida marida Intr-o asociatie de proprietari, dobanda din banca pentru fondul de rulment, poate fi folosita la completarea fondului de rulment al fiecarui proprietar? (vezi toată discuția)
Dobanda la fondul de rulment migaste migaste Am preluat administratia unei asociatii de proprietari de la cineva care a impartit dobanda fondului de rulment pe proprietari, pe motiv ca sunt banii ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment asoc. proprietari martady martady Buna sera va rog sa ma ajutati cu raspuns la o intrebare: este normal , legal, sa se foloseasca fondul de rulment pentru achitarea facturilor de utilitati in ... (vezi toată discuția)