avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare limita de varsta

Buna

Tatal meu este nascut in data de 4 Mai 1950 , are stagiul complect de 35 de ani , din care s-au adaugat 4 ani si 9 luni ca a lucrat in Grupa a 2-a.
Prin urmare el are momentan : 60 de ani si 5 luni.

60 de ani si 5 luni cumulat cu : 4 ani si 9 luni rezulta 65 de ani.

Cand poate iesi la pensie, fiindca i sa spus ca doar dupa ce implineste 61 de ani va putea iesi la pensie.
La momentul actual care este Varsta standard de pensionare la barbati ?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:47, 15 Decembrie 2010
Raspund si mesajului anterior, editat in timp ce eu scriam raspunsul. Mai exact, pentru fiecare an intreg lucrat in grupa II de munca se adauga stagiului realizat cate 3 luni. Deci, da, 4 ani lucrati in grupa II de munca inseamna, de fapt, 5 ani. Acest stagiu, aferent perioadei lucrate in grupa II de munca (sau "spor de grupa"), se adauga (aduna) la totalul anilor lucrati efectiv, nu la varsta.

Totalul de 35 de ani, 1 luni si 9 zile cuprinde si perioada de 4 ani si 9 luni. Pentru un barbat nascut in 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Tatal dvs. poate solicita pensie anticipata partiala dupa data de 1 ianuarie 2011, cand intra in vigoare legea privind sistemul unitar de pensii publice. Ar fi putut sa beneficieze de aceasta categorie de pensie si inainte de 3 iulie 2010, indeplinea ambele conditii: varsta de 60 de ani si stagiul complet de 35 de ani. Pensie pentru limita de varsta poate solicita la 61 de ani.

In privinta varstei standard de pensionare la barbati, care este acum de 63 de ani si 11 luni potrivit anexei 3 a Legii nr. 19/2000, este de precizat ca aceasta se utilizeaza in cazul persoanelor care au lucrat in grupa I de munca. Reducerea varstei standard de pensionare in cazul persoanelor care au lucrat in grupa II de munca nu se face din varsta prevazuta in anexa 3 a Legii nr. 19/2000, deci nu din 63 de ani si 11 luni. Potrivit art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000, varstele din anexa 3 sunt folosite in cazul persoanelor care au lucrat in grupa I de munca (adica din aceste varste se face reducerea varstei standard de pensionare).

Later edit

Stagiul aferent perioadei lucrate in grupe de munca nu se aduna si nici nu se scade la / din varsta standard de pensionare, nu exista nicio prevedere legala in acest sens. Acest stagiu se adauga (aduna) stagiului efectiv lucrat.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea a scris:

Stagiul aferent perioadei lucrate in grupe de munca nu se aduna si nici nu se scade la / din varsta standard de pensionare, nu exista nicio prevedere legala in acest sens. Acest stagiu se adauga (aduna) stagiului efectiv lucrat.

Daca Stagiul aferent perioadei lucrate in grupe de munca nu se aduna si nici nu se scade la / din varsta standard de pensionare , de unde rezulta ca el are dreptul la varsta de 61 de ani la pensionarea la limita de varsta ?

Daca Stagiul aferent perioadei lucrate in grupe de munca , nu are legatura cu varsta tatalui meu , de ce are dreptul la pensionare la 61 de ani , si nu la 65 de ani ?

Nu inteleg din ce calcule a rezultat , ca el are dreptul la 61 de ani la pensia limita de varsta , cand varsta standard de pensionare este de 65 de ani ?

Eu am crezut ca din varsta standard de pensionare ( 65 de ani in cazul tatalui meu ) se scade "Stagiu aferent gr.I si II" = 4 ani 9 luni .

Daca nu e asa, de unde apare ca la 61 de ani el are dreptul la pensie la limita de varsta ?
Sper ca acum aveti rabdare sa va raspund si nu mai scrieti inca un mesaj consecutiv. :)

luk2011 a scris:
Daca Stagiul aferent perioadei lucrate in grupe de munca , nu are legatura cu varsta tatalui meu, de ce are dreptul la pensionare la 61 de ani, si nu la 65 de ani?
Nu inteleg din ce calcule a rezultat , ca el are dreptul la 61 de ani la pensia limita de varsta , cand varsta standard de pensionare este de 65 de ani?

Simplu: din tabelul 1 al Legii nr. 19/2000 sau, mai corect spus, din art. 42 al acestui act normativ. Pentru minim 18 ani lucrati in grupa II de munca, varsta standard de pensionare se reduce cu 4 ani (urmatoarea reducere a varstei standard de pensionare, de 4 ani si 6 luni, se face pentru 20 de ani lucrati in grupa II de munca).

Postez articolul 42 din Legea nr. 19/2000.
Art. 42. - (1) Asiguraţii care au realizat stagiul complet de cotizare şi care şi-au desfăşurat activitatea total sau parţial în condiţii deosebite de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare conform tabelului nr. 1.
(2) Vârstele de pensionare reduse, conform prevederilor alin. (1), nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei şi de 55 de ani pentru bărbaţi.
-------------------------------------------------
Stagiul de cotizare Reducerea varstelor
in conditii deosebite standard de pensionare
de munca (ani impliniti) (ani impliniti)
-------------------------------------------------
6 1,0
8 1,5
10 2,0
12 2,5
14 3,0
16 3,5
18 4,0
20 4,5
22 5,0
24 5,5
26 6,0
28 6,5
30 7,0
32 7,5
35 8,0
Ma scuzati ca am fost atat de insistent.Eu sint inginer de profesie, si pana nu inteleg algoritmul de calcul, imi este greu sa accept rezultatul.
Nu sint adeptul dictonului : "crede si nu cerceta"
Va multumesc pentru rabdarea acordata si pentru detalii lamuritoare.

Pot sa va mai intreb de cand : Varsta standard de pensionare la barbati = 65 de ani ?

A fost candva : varsta standard de pensionare = 62 de ani ?

Daca da , pana la ce data ?

De la ce data s-a schimbat Varsta Standard de Pensionare de 62 de ani la 65 de ani ?

Nu ati fost insistent, dar trebuie sa citesc si sa ma gandesc inainte de a scrie, ca sa nu gresesc. Iar asta imi ia timp.

Potrivit anexei 3 a Legii nr. 19/2000, varsta standard de pensionare a fost de 62 de ani pentru barbati in perioada aprilie 2001 - martie 2002. Dar, repet, varstele standard de pensionare din anexa 3 se utilizeaza numai cand se reduce varsta persoanelor care au lucrat in grupa I de munca.

Varstele din care se face reducerea varstei standard de pensionare in cazul persoanelor care au lucrat in grupa II de munca sunt cele prevazute in anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000. Aceasta anexa reglementeaza varstele standard de pensionare in functie de data nasterii. Au putut beneficia de pensie pentru limita de varsta la 62 de ani barbatii nascuti in perioada ianuarie 1939 - martie 1940.

Daca va veti uita in anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001, veti constata ca aceasta se "opreste" la barbatii nascuti in martie 1950. La fel se intampla si cu anexa legii privind sistemul unitar de pensii publice, se "opreste" la barbatii nascuti in martie 1950. Pentru toti barbatii nascuti ulterior acestei date, data iesirii la pensie se calculeaza in functie de varsta standard de pensionare prevazuta la art. 41, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 (si se va calcula potrivit art. 53, alin. 1 din legea unitara).

Adica si daca este vorba despre dvs. sau despre orice alt barbat nascut ulterior datei de martie 1950, fie ca s-a nascut in 1955, in 1960 sau in 1970, ma raportez la varsta standard de pensionare de 65 de ani. Deocamdata, in sistemul public de pensii din Romania, aceasta este varsta standard de pensionare maxima.
Sa speram ca nu va creste in viitor. :)

Alte discuții în legătură

La 58 de ani se poate iesi la pensie anticipat sforza sforza Tatal meu are 58 de ani si nu stie daca poate sa iasa la pensie anticipat si daca da ce acte ai trebuiesc. Are 37 de ani lucrati. (vezi toată discuția)
Varsta pensionare dellya dellya Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in privinta pensionarii de drept pt tatal meu. Este nascut pe 31.10.1951 si are 40 de ani vechime din care 20 ... (vezi toată discuția)
Cand se poate pensiona? tania63 tania63 barbat nascut pe 4oct 1950 salariat din 1966 si in prezent -2 ani de armata in aceasta perioada. din 1966 pana in 2001 salariat in grupa1 de munca. cand se ... (vezi toată discuția)