avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conditii acordare concediu crestere 2 ani pentru al ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conditii acordare concediu crestere 2 ani pentru al doilea copil?

buna ziua. eu am lucrat cu carte de munca din 30.10.2001 pina pe 19.08.2009 cind mi-a fost suspendat contractul de munca pentru a intra in concediul de crestere pt copilul meu care acum are 1 an si 3 luni. as vrea sa mai fac un copil, insa nu stiu cum sa procedez pt a beneficia si pt el de inca 2 ani de indemnizatie si concediu crestere, ca si la primul. Care din aceste doua variante ar fi posibila pt a reusi sa iau inca 2 ani de concediu si indemnizatie?
concediul de 2 ani de la primul copil se termina pe 3 iulie 2011, sa intru in somaj 1 an din aceasta data si sa ramin gravida in timpul somajului?apoi la terminarea somajului pot beneficia de prenatal, postnatal si 2 ani de concediu si indemnizatie?
Sau sa ramin gravida acum in timpul primului concediu? dar ar insemna sa nasc la sfisitul lunii iulie 2011 si se termina concediul pe 3, deci nu ar trebui sa depasesc aceasta data? sau dupa 3 iulie pot lua prenatal pina la sfirsitul lunii knd nasc? apoi mai pot lua postnatal ca sa se lege cu concediul de crestere si indemnizatie 2 ani? ideea e sa nu am intrerupere. va rog ajutati-ma sa inteleg in care din situatii m-as incadra sa stiu cum e mai bine pt copilasii mei si pt mine, intrucit fara acea indemnizatie lunara nu m-as descurca sa ii cresc. va multumesc din suflet. o zi buna si mult respect, camelia.
Cel mai recent răspuns: kamytza01 , utilizator 17:30, 14 Octombrie 2010
1. CCC il puteti lua oricand indepliniti conditiile legale, pentru primele 3 nasteri.
2. Daca nasteti inainte de terminarea CCC1 intrati direct in CCC2 si beneficiati in continuare de aceeasi indemnizatie pana al doilea copil implineste 2 ani.
3. Daca nasteti dupa ce se termina CCC1 reluati procedura asa cum ati facut la nasterea primului copil.
4. Va redau din OUG 148/2005:
Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 5, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) lit. c) - g), i), l), n) şi q).
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
(3) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior.

Daca veti naste al doilea copil la sfarsitul lunii iulie 2011, pe data de 3 iulie, cand ar fi trebuit sa va intoarceti la servici veti in concediu prenatal legal. Deci la data de 3 iulie 2011 va prezentati la servici cu certificat medical de la medicul de familie cu concediu prenatal.
Mult succes si sanatate!
in primul rand, doresc sa va multumesc mult pentru raspuns si mai ales pentru promptitudine. va rog sa ma ajutati in continuare intrucat mai am ceva neclaritati. cu siguranta nu voi naste pina la terminarea primului concediu de crestere. acesta se incheie pe 3 iulie 2011 iar eu ar trebui sa nasc pe 25 iulie 2011 sau 01 august. aceste zile diferenta ce va trebui sa fac? sa lucrez undeva? sa iau prenatal si apoi postnatal? sau sa intru in somaj? aici nu inteleg. nu vor fi probleme daca am aceste citeva zile de intrerupere intre concediul nr 1 si nasterea nr 2 ?
va multumesc frumos pt ajutor si va doresc o zi minunata!
cu stima, camelia
1. La terminarea CCC1 faceti o cerere catre angajator de incetarea a suspendarii CIM si de reluare a acivitatii in baza aceluiasi CIM.
2. Cu aceeasi data prezentati si certificatul de concediu de maternitate.
3. Incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului solicitati din nou suspendarea CIM pentru CCC2, asa cum ati procedat la CCC1.
va multumesc din suflet. sinteti foarte amabili si mi-ati fost de mare ajutor. va doresc o zi buna, la fel ca dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuitate indemnizatie crestere copil, pentru al doilea copil. Sitz Sitz Buna ziua! Am o nelamurire pe care as vrea s-o rezolv cu ajutorul dvs. Sotia mea primeste indemnizatia de crestere copil, valabila pana in luna aprilie, mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cel de-al doilea copil cum se calculeaza? byanca1984ro byanca1984ro Sunt in concediu crestere copil pana la 16.06.2016. Daca raman insarcinata in perioada urmatoare si trebuie sa nasc tot in iunie sau iulie dupa terminarea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie 2011 nico1_ro nico1_ro Pe 8 decembrie primul copil a implinit 2 ani, iar pe 10 ianuarie 2011 se va naste al 2-lea copil. 1) Pentru perioada 8 decembrie si pana nasc trebuie sa cer ... (vezi toată discuția)