avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale srl-4 asociati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

srl-4 asociati

Buna ziua,

Am aderat acum 1 luna intr-un srl in care suntem 4 asociati, avand 25% si functia de administrator fiecare dintre noi.Datorita faptului ca relatiile intre mine si ei sunt f proaste intrebarea mea este daca ei pot lua decizii si pot conduce firma fara acordul sau semnatura mea, formand o majoritate?
Si daca da, eu ce drepturi as mai avea in aceasta firma?(pentru ca invocand principiul majoritatii ei ma pot ocoli in orice sit)

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 19:53, 14 Octombrie 2010
Trebuie sa verificati Actul constitutiv ca sa vedeti ce puteti face si ce nu.
In cazul in care nu sunteti de acord cu deciziile celorlalti formulati opinie separata.
In actul nostru constitutiv acestea sunt cele doua referiri la conducerea firmei:

ART. 10. Administrarea si reprezentarea societatii se realizeaza de catre CEI PATRU ASOCIATI care formeaza un consiliu de administratie. Membrilor consiliului de administratie li se ofera puteri nelimitate care se exercita impreuna. Celelalte prevederi legale privind administrarea raman valabile.
ART. 11. Fiecare asociat are dreptul de a participa la deciziile colective si dispune de un numar de voturi egal cu cel al partilor sociale.
Adunarea asociatilor se convoaca, are atributiile si hotaraste conform prevederilor legii numarul 31/1990 modificata, completata si republicata.

1.Aceste doua articole pot fi interpretate ca in cazul constituirii unei majoritati se pot lua decizii si conduce firma de catre aceasta majoritate?
2.Daca nu as fi de acord cu ce se decide cum as putea sa formulez o opinie separat?

Va multumesc!
Extras din L 31/90 actualizata.
Art. 76
(1) Daca actul constitutiv dispune ca administratorii sa lucreze impreuna, decizia trebuie luata in unanimitate; in caz de divergenta intre administratori, vor decide asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social.
(2) Pentru actele urgente, a caror neindeplinire ar cauza o paguba mare societatii, poate decide un singur administrator in lipsa celorlalti, care se gasesc in imposibilitate, chiar momentana, de a lua parte la administratie.
Art. 77
(1) Asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social pot alege unul sau mai multi administratori dintre ei, fixandu-le puterile, durata insarcinarii si eventuala lor remuneratie, afara numai daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel.
(2) Cu aceeasi majoritate asociatii pot decide asupra revocarii administratorilor sau asupra limitarii puterilor lor, afara de cazul in care administratorii au fost numiti prin actul constitutiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde scrie cati administratori pot fi intr-un srl robert-alex robert-alex Am si eu o mare rugaminte.Am cautat pe tot netul si in toate legile posibile despre firme.As dori sa aflu si eu unde gasesc textul de lege in care se ... (vezi toată discuția)
Probleme asociati srl Coman2010 Coman2010 Buna ziua, Am aderat acum 1 luna intr-un srl in care suntem 4 asociati, avand 25% si functia de administrator fiecare dintre noi.Datorita faptului ca ... (vezi toată discuția)
Societate cu 2 admin , decizia unui depinde de acordul celuilalt? ANCA-ELENA ANCA-ELENA Buna seara, o intrebare va rog la o societate com cu 2 administratori exista o baza leslativa care prevede sau daca exista posib ca unul din administratori sa ... (vezi toată discuția)