buna ziua,
Eu lucrez la un SA cu capital majoritar de stat, sub autoritatea MT.
AGA, CA-ul si Presedintele CA care indeplineste si functia de Dir. Gen. sunt numiti si eliberati din functie de catre ministru prin ordin.
Fostul director a fost numit in 2005 . Ptr.2005,2006 si 2007 a avut incheiat contractul de performanta cu AGA inscris la minister.
In luna iulie 2007 prin Ordin MT directorul a fost eliberat din functie.
Acum suntem chemati in judecata pentru pretentii- in suma de 13.000 lei reprezentand suma totala a salariilor lunare pana in 2009. Pretentiile sunt intemeiate pe L31/90 unde se face referire la revocarea fara justa cauza a administratorului de catre AGA.
In INTAMPINARE am rugam instanta sa constate netemeinicia motivelor invocate de reclamant prin cererea de chemare in judecata si sa dispuna respingerea cererii ca netemeinica si nefondata si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.
Exceptia a fost respinsa si s-a fixat termen in februarie.
Daca poate cineva sa ma ajute cu un sfat astept raspuns.
Multumesc anticipat.
Cum justifica fostul administrator cuantumul acestor daune-interese pe care le cere, de ce este el egal cu lunile in care mai avea sa incaseze bani ca administrator daca nu era revocat.
Adica... de ce exact aceasta suma?
Nu si-a mai gasit de munca dupa revocare, pentru ca ce? Sau cum altfel motiveaza.
E buna ideea cu acea chemare in garantie.
Da' contractul pe care il avea administratorul cu societatea nu p[revedea nimic referitor la acest lucru? Care e valoarea daunelor-interese, stabilite de parti, in caz de revocare fara justa cauza? Ca ar fi fost tare bine, arata ca e un contract bun... :P
Contractul de performanta pe care il avea incheiat cu AGA (inregistrat prin minister) nu prevede acest lucru,.
La Cap.8 ,,Incetarea contractului,, prevede printre altele PRIN ORDIN AL MINISTRULUI - deci cazul meu.
El vrea aceste daune interese pe 31/90 revocarea fara justa cauza facuta de AGA, care nu-si gaseste aplicabilitate la noi.
Exceptia invocata de dvs. in intampinare e in fapt o aparare de fond (netemeinicia motivelor...) iar exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.. as cam fi unit-o cu fondul (dar nu sunt judecator sau, ma rog, ca avocat n-as fi invocat-o ca exceptie ci m-as fi folosit de ea tot ca aparare pe fond, ca sa nu dau posibilitatea judecatorului sa greseasca inainte de a pricepe despre ce e vorba).
Administratorul are si avea (art. 391 c. com) calitatea de a solicita daune pentru o revocare fara justa cauza a mandatului. De la cine anume... mi-e greu sa inteleg din expunerea dvs. si probabil ca si instanta e intr-o oarece ceata...
Problema care se pune e: ce daune ar putea sa ceara astfel incat ele sa nu fie nici pomana si nici ajutor banesc (expresia apartine prof. Tanoviceanu si dateaza de pe la inceputul secolului trecut). Fostul adm./director (?- daca am priceput bine) echivaleraza daunele cu salariile viitoare in conditiile in care increderea care sta la baza mandatului nu poate fi impusa. (de aici -pana aici). Dupa parerea mea, prejudiciul ar putea consta doar in imaginea negativa creata administratorului printr-o astfel de revocare si nu salarii viitoare.