avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... competenta consiliului local in procesul de aplicare a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

competenta consiliului local in procesul de aplicare a legii fondului funciar

Buna seara,
Am obtinut in instanta o sentinta definitiva ,irevocabila si investita cu titlu executoriu pentru retrocedarea unui teren. Primarul refuza sa isi asume raspunderea aplicarii acestei hotarari judecatoresti motivand ca , consiliul local este cel care trebuie sa hotarasca. Iar consiliul local refuza sa puna la dispozitia comisiei de fond funciar acest teren ,desi terenul este liber. As dori sa stiu cine are competenta legala sa aplice legea 18/1991 si hotarare judecatoreasca definitiva pe care o avem. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 12:38, 15 Octombrie 2010
Parerea mea este sa nu va mai pierdeti timpul prin instante si sa faceti o mare plangere penala atat impotriva primarului smecheras cat si impotriva tuturor membrilor Consiliului Local respectiv....in felul acesta vor trebui ei insisi sa argumenteze de ce nu respecta o hotarare judecatoreasca!
Succes!
Consiliul local are dreptate. Nici primarul nici consiliul local nu sunt parti in hotararea dvs judecatoreasca (sau, mai bine zis, nu ar trebui sa fie, conform legii) ci comisia locala de fond funciar!! Consiliul local nu are ce teren sa puna la dispozitia comisiei, terenul ori exista, ori nu. Daca exista, el este identificat in balanta de fond funciar a localitatii...consiliul local nu are nici o treaba. Se face propunerea din partea comisiei locale, se semneaza procesul verbal cu amplasamentul propus, planurile parcelare semnate de primar si vizate de OCPI, iar intreg dosarul (inclusiv hotararea judecatoreasca) se inainteaza prefecturii, pentru scrierea titlului de proprietate.
@ Kyandra ... Primarul este presedintele comisiei local de fond funciar si in aceasta calitate este obligat sa execute hotararile judecatoresti. Iata ce zice in acest sens Legea nr. 18/1991 in art. 64

In cazul in care comisia locala refuza inmanarea titlului de proprietate emis de comisia judeteana sau punerea efectiva in posesie, persoana nemultumita poate face plangere la instanta in a carei raza teritoriala este situat terenul.
(2) Daca instanta admite plangerea, primarul va fi obligat sa execute de indata inmanarea titlului de proprietate sau, dupa caz, punerea efectiva in posesie, sub sanctiunea condamnarii la daune cominatorii pentru fiecare zi de intarziere, anume stabilite de instanta.

Asadar, sustinerea primarului ca: "Eu vreau dar astia din consiliul local nu vor" e o magarie pentru ca nu aveti treaba cu consiliul local ci cu el si cu comisia lui.
Ce trebuie sa faceti? Doua plangeri: Una la instanta de judecata intemeiata pe art. 64 din Legea nr. 18/1991 iar a doua la Prefectura ca sa-i dea o amenda domnului primar pentru fapta sanctionata contraventional in art. 110 ind 1 lit a din Legea nr. 18/1991. Dupa ce plateste amenda si ce alte cheltuieli vor mai fi sa-i dea domnul primar in judecata pe consilieri pentru ca n-au vrut. :tooth:
De acord, dar ce treaba are consiliul local in toata treaba asta?? Comisia locala de fond funciar (prin membrii sai, primarul este doar presedinte) decide punerea in posesie si intocmirea documentelor aferente...iar art. 64 din lege stiu ca se aplica doar atunci cand TP-ul este deja emis :(...
Kyandra a scris:

.iar art. 64 din lege stiu ca se aplica doar atunci cand TP-ul este deja emis

Zau? De unde stii asta? Ar fi bine sa ne argumentam pozitiile mai ales atunci cand textul legii zice : "In cazul in care comisia locala refuza ... sau punerea efectiva in posesie" care punere efectiva in posesie este anterioara emiterii TP-ului, nu-i asa, Kyandra? Pentru ca doar dupa ce suprafata este identificata in PV-ul de punere in posesie se trimite documentatia pentru emiterea TP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate ContSters145831 ContSters145831 Profitand de plecarea mea in strainatate, fratele meu si-a insusit toate bunurile familiale (casa + teren agricol) putin timp inainte de decesul ... (vezi toată discuția)
Retrocedare emiliana emiliana 1. Tatal meu are act partaj din anul 1947 pentru casa si 28,8ha teren cu moara pe terenul respectiv si 5 ha padure. S-a emis de catre primarie -titlu ... (vezi toată discuția)
Cum sa cer punerea in aplicare a unei sentinte civile investita cu "noi, presedintele romaniei"? andutza_puishor andutza_puishor Sentinta pentru retrocedarea unui teren a fost definitiva si investita cu \"Noi, Presedintele Romaniei\" in 2003; Din acel moment si pana astazi, am solicitat ... (vezi toată discuția)