Am cumpatar un teren acum doi ani undeva la munte....in mijlocul lui este un stalp al CEZ si pe toata lungimea terenului trece o retea de medie tensiune adica 20 kw, din aceea cu trei fire pe stalpi de beton. I-am somat de doua ori sa-si mute stalpul sau sa negociem in virtutea art 16 din legea energiei nr 13/2007 actualizata o despagubire! Am primit doua raspunsuri identice de refuz chiar si al dialogului si au clasat cererea mea! Ce ma sfatuiti sa fac!?
Buna seara! Daca dvs. nu puteti suporta cheltuiala, care din cate stiu este una mare, singura modalitate este instanta. Nu veti rezolva nimic cu notificarile. Sansele dvs. de a reusi in intanta sa-i obligati sa-si mute stalpul vor fi foarte mici. Ei se vor sustine ca desfasoara o activitate de interes public si ca nu au pe unde sa mute reteaua pentru nu vor afecta alte proprietati si nu vor avea acceptul proprietarilor. Legea ii cam protejeaza din acest punct de vedere si nu numai legea ci si practica instantelor. Veti avea sanse insa sa obtineti despagubiri pentru lipsa de folosinta a terenului. Au fost in tara proprietari care au reusit sa castige in instanta despagubiri pentru terenurile lor afectate de utilitati. Practica instantelor nu este insa unitara. Au fost si proprietari care au pierdut, pentru ca la noi din pacate nu se prea respecta dreptul de proprietate. Eu personal m-am ocupat de cateva dosare de genul acesta. Cate am castigat tot atatea am si pierdut. Daca veti pierde in tara veti castiga la CEDO, dar va dura mult pana atunci. Mult succes!
Intr-adevar, aveti sanse sa castigati, dar si sa pierdeti, avand in vedere faptul ca, din cele relatate de dvs, la momentul achizitionarii terenului ati cunoscut situatia acestuia. Ar fi bine sa studiati un pic problema cu privire la acest stalp, daca cei de la CEZ au avut acordul fostului proprietar si daca acesta a primit sume de bani drept despagubire.
Va multumesc mult pentru raspuns! Nimeni nu a primit nimica pentru ca au instalat abuziv stalpul! Se pune problema daca se va intampla ceva la instalatia lor si eu va trebui sa le dau acordul, eu nu le voi da acordul sa intre pe proprietatea mea pentru ca m-am rugat de ei in virtutea art 16 din legea 13/2007 actualizata sa facem o intelegere si au refuzat! Ei sunt o firma privata si fac afaceri pe proprietatile noastre, daca tot romanul s-ar destepta ei ar trebui sa plateasca cel putin 10 procente din profit la toti cei carora le violeaza drepturile de proprietate. Constitutia spune ca statul garanteaza dreptul de propritate cum Dumnezeu garanteaya daca CEZ fara nici-un drept sta pe terenul meu iar eu nu poat construi pe 600mp adica pe sub spatiul lor de siguranta de la cele trei fire!Stima!