avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine trebuie sa plateasca datoria la intretinere?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine trebuie sa plateasca datoria la intretinere?

Buna seara.
Am cumparat un apartament in luna iulie. Contractul de vanzare cumparare s-a semnat pe 15 iulie. La notar a fost dusa dovada de plata la zi dar cea mai recenta a fost din luna mai, sau cel putin asta cred pentru ca pe luna mai i-a dat. Problema este urmatoarea: cine plateste pentru luna iunie si iulie?
Ar fi si pe august pentru ca noi i-am mai lasat printr-o intelegere verbala sa stea si in luna august, dar asta cred ca e egal cu zero.Nu eu am stat acolo in toate aceste 3 luni si pot dovedi acest lucru.Pentru primele 2 luni reiasa din contractul de vanzare-cumparare, iar pentru august pot sa aduc de la asociatia de unde am stat. Acum noi ne-am trezit cu 400 lei la intretinere pentru astea 3 luni(iunie-august), pentru ca acesti indivizi aveau citirile de la apometre neduse la asociatie de cateva luni. As vrea sa stiu daca se poate face ceva macar pentru aceste 2 luni (iunie si iulie). Aceasta doamna de la asociatie nu stiu ce a facut acolo in conditiile in care ei nu au dus citirile, dar ea le-a dat dovada ca sunt la zi si pe langa asta pe luna iulie ei sunt scazuti de la intretinere dar au dus consum pentru luna respectiva. O nebunie totala din care nu pot sa inteleg a cui vina e si pe cine sa pun sa plateasca. Oricum fostul proprietar ne-a dat cu flit, deci n-o sa vedem niciun ban de la el.
Sper sa ma poata lamuri cineva care este in tema cu astfel de probleme.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: st3fania , utilizator 00:23, 16 Octombrie 2010
vanzatorul ar trebui sa achite acele facturi.dar cum refuza sa plateasca, dvs va trebui sa le achitati.
Ma gandeam eu ca sunt buna de plata. La cate cazuri de genul acesta se intampla ma intreb de ce nu exista mijloace reale de aparare impotriva celor care ne pacalesc.
Se poate da dovata cu achitarea la zi pentru intretinere? Din cate stiu, consumul pe luna curenta se duce la incheierea lunii si dupa inca aproximativ o luna apare si afisarea si se poate plati. in acest caz cum puteam eu sa fiu sigura ca nu o sa iau teapa pentru ultima luna!?Traim intr-o lume de hoti!
Ultima modificare: Vineri, 15 Octombrie 2010
st3fania, utilizator
practic exista o diferenta intre luna in care ne aflam si ceea ce platim la intretinere si cum in iulie se incasa intretinerea / mai (facturi emise pe la jumatea lui iunie, intretinere calculata si afisata pe la sfarsitul lunii iunie), aceasta problema nu va disparea decat printr-o prevedere legislativa. se poate apela la fondul de rulment al vechiului proprieter (daca exista) pt.diminuarea (sau chiar anularea) datoriilor acestuia pt.intretinerea/iunie+iulie. eu, ca administrator, am un obicei prost: cand dau o astfel de adeverinta, mentionez ce inseamna ca are platite la zi datoriile (adica mentionez "inclusiv intretinere/..."). asta pt.ca noul proprietar sa stie in ce se baga...
Este vinovat vanzatorul care nu a achitat intretinerea dar si cumparatorul.
Dupa cum spuneti mai sus adeverinta de la asociatie se referea la achitarea cheltuielilor pe luna mai. Este logic sa se elibereze adeverinta pe ceea ce este in evidenta, pe ceea ce este calculat si nu pe previziuni. Asa ca daca in momentul cand vanzatorul a soliciatat adeverinta, la asociatie era calculata si afisata intretinerea pentru luna mai, asa scrie si in adeverinta. Nu putea administratorul sa stie cand va vinde si se va muta efectiv si ce calcule vor rezulta pe iunie, iulie....
Cumparatorul trebuia sa ia legatura cu administratorul inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare. Cumparatorul trebuia sa verifice indexul contoarelor si consumurile de apa, energie electrica (la furnizorul de energie electrica cum ati procedat?), gaz, telefon...
Cumparatorul daca a facut o intelegere cu vanzatorul sa mai locuiasca o perioada in apartament trebuie sa retina o suma pentru datorii atat fata de asociatie cat si fata de furnizori (gaz, en. electrica, tel..) si o garantie pentru predarea apartamentului in stare buna.
Asa ca platiti la asociatie, la gaz, la electricitate (ca altfel nu va face contract) si-apoi chemati-l in instanta pe fostul proprietar, daca nu va plateste de bunavoie.
Da, intr-adevar trebuia sa fim mult mai precauti, desi am crezut ca am fost. E o intreaga nebunie cand e vorba de cumpararea unui imobil si bafta multa sa ai sa iesi multumit din toata chestia asta de la a la z. Si cu celelalte utilitati am avut de furca ,dar finalul a fost mai fericit. Am avut ghinionul sa dam peste niste "oameni" dintre cei cu care nu ti-ai dori sa ai de-a face si nu aveam nicio sansa sa le oprim garantii si alte chestii fara sa iasa scandal. Toti sunt miere cand e vorba de vandut si iti ofera tot, dar in realitate iti ia si clanta de la usa. #-o
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de vanzarea unei locuinte cand intretinerea nu este afisata. nickalai17 nickalai17 Buna ziua, Am cumparat un apartament in noiembrie anul trecut si am o problema cu asociatia de locatari. Cand am cumparat apartamentul fostului proprietar i ... (vezi toată discuția)
Cine achita datoriile la intretinere ale vechiului proprietar? mihaela_felicia23 mihaela_felicia23 Buna ziua, In luna august 2014 am cumparat apartamentul, actele la notar s-au semnat pe data de 28 august iar adeverinta de la asociatia de proprietari unde ... (vezi toată discuția)
Achitare datorii ioanadoljenco ioanadoljenco Buna ziua, In sept 2011 sora mea a achizitionat un apartanemt. La predarea apartamenului fostii proprietarii aveau obligatia sa achite toate datoriile, insa ... (vezi toată discuția)