AM un srl in care suntem doi asociati 50% cu 50%, eu administrator.punctul de lucru al srl ului este intr un spatiu inchiriat.Eu doresc sa ma separ de asociatul meu, acesta insa nu este de acord.Proprietarul spatiului este de acord ca eu sa raman in acel spatiu in continuare.M am gandit sa reziliez contractul de inchiriere, sa mi deschid o noua societate si proprietarul sa mi inchirieze spatiul pe noua firma.In acest caz asociatul meu ma poate da in judecata?Firma pe care o voi deschide are acelasi profil cu cea in care sunt asociat cu celalalt.Am inteles ceva ca ma poate da in judecata pt concurenta neloiala.
Temeiul legal al situatiei expuse de dvs. il gasim in Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata:
Art. 197
(1) Societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
(2) Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.
(3) Dispozitiile art. 75, 76, 77 alin. (1) si 79 se aplica si societatilor cu raspundere limitata.
(4) Dispozitiile privitoare la administrarea societatilor pe actiuni nu sunt aplicabile societatilor cu raspundere limitata, indiferent daca sunt sau nu supuse obligatiei de auditare.
In situatia in care nu va intelegeti cu asociatul, aveti posibilitatea sa cereti retragerea din societate inconformitate cu art. 226 din aceeasi lege:
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.
Multumesc pt raspuns..din ce am inteles..dc imi deschis o noua societate cu acelasi profil in acelasi spatiu celalat asociat imi poate cere daune?Asta se intampla atata timp cat fac parte din aceasta societate?Daca celalalt asociat accepta partile mele sociale se poate?Se poate ca sotul meu sa derschida noua societate si sa fie administrator eu nemaifind in noua societate nici ca administrator, nici ca angajat?
Daca infiintati o noua firma cu dvs. ca asociat unic, cu acelasi profil poate sa va ceara daune. Daca sotul va fi asociat unic si administrator intr-o alta firma, chiar in acel spatiu( proprietarul spatiului poate cere rezilierea contractului in anumite circumstante si sa-l inchirieze noii societati) va putea sa-si desfasoare nestingherit activitatea.
sa inteleg ca asociatul imi poate cere mie daune..dar dc sotul deschide o activitate similara sau o fratele acestuia si proprietarul inchiriaza noii societtai atunci nu ne mai poate cere daune?
Asociat problema
Zenska
Buna seara
As avea nevoie de cateva sfaturi legate de un SRL.
La finele anului trecut am infiintat un SRL cu inca o persoana (50%/50%). Cu putin timp in ... (vezi toată discuția)