avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vanzare/cesionare SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vanzare/cesionare SRL

buna ziua,
detin un SRL-2 asosiati (50-50) si vreau sa-l vand/cesionez catre tert.am citit pe acest forum ca pentru rapiditatea in preluarea firmei pot sa-i cesionez o mica parte din partile sociale urmand o marire de capital social ca apoi cumparatorul sa preia intreaga societate.as dori sa ma sfatuiti ce pasi trebuie sa urmez in acest sens avand in vedere ca asociatul meu e plecat definitiv din tara, am doar acordul lui verbal pentru cesionare.pot angaja un avocat care sa-mi redacteze actul aditional si sa-l trimit asociatului sa-l semneze?trebuie semnatura in original sau poate sa mi-l trimita semnat prin fax ( scanat)?sau ...altfel cum se poate?
multumesc
Cel mai recent răspuns: justme8 , utilizator 23:47, 19 Decembrie 2010
cu serviciile de curierat international, disponibile si in tara noastra, veti putea trimite hotararea AGA pe e-mail si o veti primi a doua zi semnata in original.

Apelati la serviciile unui specialist pentru a intocmi detaliile.
Impreuna cu el veti putea sa stabiliti toate detaliile.
Nu este ceva dificil, pentru cineva de specialitate !
Atia in L 31/90 actualizata cat si in OG 54/2010 se vorbeste doar de “Modificarea actului constitutiv”, nu de modul cum se realizeaza modificarea.

O modificare este si un nou asociat, si marirea capitalului, si transferul de parti sociale intre asociati sau de la asociatii vechi la cel nou sau de la cel ce se retrage la cei ce raman. Derogari nu sant mentionate.

Deci cat dureaza procedura si de cand opereaza rezulta din termenele din legi si OG, si anume minim 1 + 1 + 30 = 32 zile si maxim 15 + 3 + 30 = 48 zile.
Deci: 1 zi depunere acte la ORC daca santeti rapid
Max 3 zile la ORC
30 zile dreptul de opozitie
Modificarea actului constitutiv dureaza asadar maxim 4 zile lucratoare. Ca sant 2 sau 4 zile nu mai are importanta.
Cum poate fi operata modificarea actului, incluzind termenul de operare de 30 zile pentru opozitie in doar 5, 10 sau 2 saptamani ramane pentru mine un mister.

Bineinteles ca in functie de particularitatile actului constitutiv se recomanda consultarea unui avocat, cons. juridic.

Cititi urmatoarele:
Art 62, 202, 203 din L31/90 Art 1 pct 141 din L441/2006, Art XIII pct 2 si 3 din OG 54/2010
Hai să-ţi lămuresc misterul, kappauser.

OG 54/2010 instituie acea procedură pentru "cesiunea către terţi"... nu între asociaţi.
Prin urmare, în OG54 se face diferenţa între cesiunea către terţi şi cesiunea internă.

Cesiunea internă se face după norma veche.

Deci, ca să ocoleşti OG54, primul pas este să internalizezi terţul... printr-o majorare cu o sumă oarecare... terţ care devine asociat "intern". Apoi cesionezi fără griji, în interior.

Iar dacă ai apucat să faci procedura veche.. .pur şi simplu o revoci... opoziţia DGFP rămâne fără obiect (nu-ţi mai pasă de ea)... menţionezi revocarea... se radiază menţionarea...
Astfel... se deschide calea metodei celor 2 etape.

ªi uite aşa... OG54 este o hârtie fără valoare. Oricum e fără valoare chiar dacă ar institui procedura şi pentru cesiunea internă. Nu aşa se combate evaziunea fiscală.

Alberto Kurtyan
Va multumesc pentru raspuns d-le avocat. Va raman indatorat daca mi-ati putea numi o lege, sau pasajul din L31/90 sau OG54 (am parcurs textul OG 54 de mai multe ori si nu am gasit nicaieri) unde se face diferentierea intre cesiune catre terti si cesiune interna cu referire la modificarea actului constitutional. Si nici pentru alte operatiuni cum sant modificarea capitalului social sau altele.
O modificare ramane o modificare indiferent de motiv, in afara cazului ca se numesc exceptiile care nu necesita transmiterea modificarii la ORC.

ORC trebuie sa execute toate operarile in maxim 3 zile. Ca si membru PCR (pile, cunostinte relatii) probabil ca se obtine totul si intr-o zi. Altfel, poate cade dosarul sub masa si mai dureaza pana este gasit, sau functionarul constata ca “anumite acte nu sant la dosar”.

Insa termenul de 30 zile pentru opozitie ramane valabil, nicaieri nu este vreo referire la cesiune interna sau catre terti, peste tot e vorba doar de cesiune.

Insa cu afirmatia ca nu asa se combate evaziunea fiscala aveti perfecta dreptate.
nu am gasit nicaieri


păi tocmai asta e.
doar cesiunea către terţi este supusă procedurii OG54.

Uneori trebuie să te uiţi în lege şi la lucrurile care NU EXISTÃ.

ORC trebuie sa execute toate operarile in maxim 3 zile. Ca si membru PCR (pile, cunostinte relatii) probabil ca se obtine totul si intr-o zi. Altfel, poate cade dosarul sub masa si mai dureaza pana este gasit, sau functionarul constata ca “anumite acte nu sant la dosar”.


5 Zile lucrătoare, conform legii. Eu aştept întotdeauna 5 zile... dar sunt şi unii care cotizează gras.
Chiar referenţii am înţeles că fac afaceri, deşi le este cu desăvârşire interzis.

Dacă observi, am zis că procedura durează 10 zile lucrătoare.

Insa termenul de 30 zile pentru opozitie ramane valabil, nicaieri nu este vreo referire la cesiune interna sau catre terti, peste tot e vorba doar de cesiune.


Mai citeşte o dată. Atenţie la cuvântul "terţi".

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Srl cu trei asociati banad banad Buna in seara! In cazul unui SRL cu trei asociati unul dintre ei doreste cesionarea partilor sale sociale iar in actul constitutiv se prevede ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Cesionarea partilor de interes igor_drangoi igor_drangoi In situtia unei societati cu raspundere limitata, in care au fost cesionate o partile sociale (de la 50%:50% la 25%:25%:25%:25%). Cesioanrea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Cesionare parti sociale kappauser kappauser Care este pasajul, articolul sau textul din lege sau din OG 54/2010 care fac imposibila (interzic) cesionarea partilor sociale in cazul in care societatea are ... (vezi toată discuția)