buna ziua,
detin un SRL-2 asosiati (50-50) si vreau sa-l vand/cesionez catre tert.am citit pe acest forum ca pentru rapiditatea in preluarea firmei pot sa-i cesionez o mica parte din partile sociale urmand o marire de capital social ca apoi cumparatorul sa preia intreaga societate.as dori sa ma sfatuiti ce pasi trebuie sa urmez in acest sens avand in vedere ca asociatul meu e plecat definitiv din tara, am doar acordul lui verbal pentru cesionare.pot angaja un avocat care sa-mi redacteze actul aditional si sa-l trimit asociatului sa-l semneze?trebuie semnatura in original sau poate sa mi-l trimita semnat prin fax ( scanat)?sau ...altfel cum se poate?
multumesc
D-le avocat Alberto,
Art.XIII punctul 2*3 din OG se refera la actul de cesiune, nu cesiunea la terti sau interna.
Cesiunea inseamna modificare actului constitutiv si trebuie transmisa ORC.
Daca un asociat are fata de mine o datorie pe care o garanteaza cu partile sociale ce le detine la o societate X, am dreptul sa ma opun sa le cesioneze fie unui tert fie unui alt asociat, fie ca este un procent mic fie ca este unul mare.
Daca societatea X are o datorie fata de mine pe care o garanteaza cu activul, bunuri mobile sau imobile etc, am dreptul de a ma opune sa instraineze cuiva aceste bunuri.
In cat timp trebuie sa opereze ORC nu este atat de important. Ca sunt 3 sau 5 sau 10, cum ati spus, exista “cotizatia de urgenta” si se rezolva si mai repede.
Insa cele 30 zile pentru depunerea cererii de opozitie trebuiesc respectate de toti, eu am dreptul de a depune cererea si in a 29-a zi.
In aceste 30 zile se pot depune opozitiile, nu conteaza ca sunt fondate sau nu, sau impotriva cui se depune opozitia. Persoanele care ar avea un interes sa depuna o cerere o pot face in cele 30 zile.
Judecatorul urmeaza sa decida daca opozitia este fondata sau nu, o admite sau o respinge.
OUG 54 modifica printre altele legea 31, astfel articolele nou introduse prin aceasta OUG trebuie citite si interpretate impreuna cu prevederile legii 31.
In acest sens, art. 202 prevede:
(1) Părţile sociale pot fi transmise între asociaţi.
(2) Transmiterea către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social.
(21) Hotărârea adunării asociaţilor, adoptată în condiţiile alin. (2), se depune în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, spre a fi menţionată în registru şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(22) Oficiul registrului comerţului va transmite de îndată, pe cale electronică, hotărârea prevăzută la alin. (21) Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(23) Creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaţilor privitoare la transmiterea părţilor sociale pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz, societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, precum şi, dacă este cazul, atragerea răspunderii civile a asociatului care intenţionează să îşi cedeze părţile sociale. Dispoziţiile art. 62 se aplică în mod corespunzător.
Avand in vedere cele de mai sus, reiese clar faptul ca numai cesiunea partilor sociale catre terti este supusa formalitatilor prevazute de OUG.
In acest sens varianta propusa de Alberto Kurtyan pentru evitarea opozitiei este valabila si poate fi aplicata.
@ raducanes
Dpdv al persoanelor intre care se face transimiterea (cesionarea) partilor sociale avem: - transmiterea intre asociati
- transmiterea unui tert, adica din afara
Singur ati redat continutul art 202.
Aliniatul (1) scrie clar “transmiterea intre asociati”, deci prima situatie.
Aliniatul (2) pomeneste de “transmiterea catre persoana din afara”, deci a 2-a.
Iar aliniatul (23) pomeneste doar de transmitere. Nu transmitere intre asociati, nici transmitere catre terti. Deci prin transmitere sunt incluse toate categoriile de transmitere adica amandoua.
Daca aliniatul dorea sa precizeze despre ce fel de cesiune este vorba, la care din categorii se aplica, trebuia clar specificat.
OUG include asadar orice fel de transmitere de parti sociale.
Si meditati un pic asupra cazului urmator.
Este clar ca PJ si asociatul la o PJ sunt doua persoane distincte.
Asociatul A al societatii PJ are datorii fie la stat fie la alti creditori. Atentie, nu firma are datorii, ci asociatul.
Acest asociat A doreste sa isi instraineze partile sociale. (Pentru a se sustrage unei executari silite).
Potrivit aliniatului (23) adaugat prin OUG creditorii sociali si alte persoane care pot fi astfel prejudiciate, se pot opune.
De ce ar trebui sa se opuna cei prejudiciati doar la transmiterea in afara? Daca isi transmite partile la un alt asociat, nu s-a sustras executiei silite ce poate urma? Pai atunci eu ca PF ma inglodez in datorii si dobandesc partile sociale intr-o societate, si apoi transmit fiului sau tatalui sau unui asociat (PJ) al acestei firme, aceste parti sociale si le arat creditorilor degetu’, ca nu se poate opune nimeni. Deoarece cedand partile intern, inseamna ca nu mai pot fi tras la raspundere civila. :P
Iar in cazul in care societatea are datorii, nu asociatul, atunci creditorii trebuie sa se opuna in cazul in care societate vrea sa isi instraineze din patrimoniul propriu. Partile sociale detinute de oricare asociat nu sunt patrimoniul societatii ci al asociatului.
Si atunci de ce sa nu pot transmite partile mele sociale cui vreau, la asociati sau in afara? Prin transmiterea acestor parti sociale nu se produce nici un prejudiciu nimanui, nici societatea sau asociatii nu produc vreun prejudiciu. Partile sociale vor fi detinute de altcineva, nu are importanta persoana care le detine.
Doar in cazul in care asociatul “vinde” partile sociale firmei, adica se retrage si primeste inapoi aportul la capitalul social si patrimoniu, ar fi problematic, intru-cat s-ar micsora patrimoniul societatii, iar in cazul in care societatea are datori s-ar crea un prejudiciu creditorilor.
Adevarat ca legile trebuie interpretate impreuna, dar nu asa cum se face in Romania, adica fiecare interpreteaza cum ii place.
Scuze, dar vorbeşti în dodii.
Nu înţeleg nimic din ce spui mai sus.
Deşi vorbeşti româneşte, nu te exprimi româneşte.
Citeşte articolul 202 din Legea 31/1990 actualizat şi încearcă să înţelegi ce spune.
Nu este greu.
Art. 202
(la data 13-sep-2006 Art. 202 din titlul III, capitolul VI a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 2356 din 13-sep-2006 )
(1)Partile sociale pot fi transmise între asociati.
(la data 18-sep-2007 Art. 202, alin. (1) din titlul III, capitolul VI a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 391 din 18-sep-2007 )
(2)Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentând cel putin trei patrimi din capitalul social.
(2^1)Hotarârea adunarii asociatilor, adoptata în conditiile alin. (2), se depune în termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionata în registru si publicata în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(2^2)Oficiul registrului comertului va transmite de îndata, pe cale electronica, hotarârea prevazuta la alin. (21) Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.
(2^3)Creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotarârea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, precum si, daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa îsi cedeze partile sociale. Dispozitiile art. 62 se aplica în mod corespunzator.
(2^4)Transmiterea partilor sociale va opera, în lipsa unei opozitii, la data expirarii termenului de opozitie prevazut la art. 62, iar daca a fost formulata o opozitie, la data comunicarii hotarârii de respingere a acesteia.
(la data 23-iun-2010 Art. 202, alin. (2) din titlul III, capitolul VI completat de Art. XIII, punctul 2. din Ordonanta urgenta 54/2010 )
(3)În cazul dobândirii unei parti sociale prin succesiune, prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel; în acest din urma caz, societatea este obligata la plata partii sociale catre succesori, conform ultimului bilant contabil aprobat.
(4)În cazul în care s-ar depasi maximul legal de asociati din cauza numarului succesorilor, acestia vor fi obligati sa desemneze un numar de titulari ce nu va depasi maximul legal.
Cine vrea să facă opoziţie, o poate face nestingherit, ca şi până acum.
Nimeni nu contestă dreptul nimănui de a face opoziţie când pofteşte.
Dar în cazul cesiunii către terţi, aceasta devine opozabilă terţilor doar după expirarea termenului de 30 de zile după publicarea în MOF.
Dar să spui că, "nu firma are datorii (la stat, nn) ci asociatul" ...înseamnă că nici n-ai studii juridice, nici interes să afli cum funcţionează legea nu ai.
D-le Kurtyan, capacitatea de a intelege o comunicare depinde de : capacitatea de a intelege a cititorului si de capacitatea de a se face inteles a celui ce editeaza.
Eu incerc sa editez altfel, poate pricepi.
D-le Kurtyan nu am spus ca “nu firma are datorii ci asociatul” ci am spus “Asociatul A al societatii PJ are datorii fie la stat fie la alti creditori.”.
Adica am plecat de la presupunerea ca o persoana A are datorii la fisc (stat) si la alte persoane.
Persoana A are in patrimoniul ei diverse bunuri, mobile si imobile, cum ar fi parti sociale (la societatea PJ), actiuni, terenuri.
El doreste sa instraineze din bunurile sale. Creditorii lui au dreptul sa se opuna pana ce acesta isi plateste datoriile.
Iar in cazul partilor sociale detinute de A la orice societate, creditorii se pot opune, potrivit legii, ca acestea sa fie instrainate, indiferent ca instrainarea se face catre asociati sau terti. Creditorii pot formula cerere de opozitie.
Iar daca citeai mai atent si in continuare, in ipoteza ca firma are datorii, asociatul fiind fara datorii, cererea de opozitie se poate face doar pentru instrainarile din patrimoniul firmei.
Partile sociale insa nu sunt patrimoniul firmei, ci ale asociatului, si acesta are dreptul de a dispune cum vrea de ele. Cine detine partile sociale este fara importanta, caci nu se schimba cu nimic situatia daca este asociatul A sau B sau Tertul Nou.
Srl cu trei asociati
banad
Buna in seara! In cazul unui SRL cu trei asociati unul dintre ei doreste cesionarea partilor sale sociale iar in actul constitutiv se prevede ca aceasta ... (vezi toată discuția)