avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general marfa cu plata la vanzare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

marfa cu plata la vanzare

Ce proceduri se face cand se da marfa cu plata la vanzare?Din cate am inteles ar trebuie un contract intre firme,e adevarat?Numai pe baza de aviz se poate fara contract?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:48, 26 Aprilie 2009
am dat marfa cu plata la vanzare dar refuza sami plateasca. nu sa facut nici un contract doar factura>
Mergeti si verificati daca a vandut sau nu marfa. Daca nu a vandut marfa si o are toata in raft faceti o factura de retur si luati-va marfa inapoi. Daca a vandut o parte din ea faceti factura de retur pe cea care o mai are ci solicitati sa va plateasca diferenta acum sau stabilind un termen de plata (chiar pe factura de retur, sau un alt document intocmit de comun acord). Altadat sa faceti un contract , cu clauze, cu termen de plata. Era mai corect sa-i dati un termen de plata de 30 de zile. La termen va achita ceea ce a vandut si faceati retur la ce nu a vandut sau continuati completandu-i stocul pe alta factura , etc...
o parte din marfa e vanduta dar nu are bani sa-mi dea ca firma e in faliment. am vb cu un avocat si mia spus . ca trebuia sa fi facut un contract asa sunt sanse minime de a recupera bani.
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2009
geogeolina, utilizator
inregistrarea in contabilitate nu difera de orice alta vanzare de marfa pe baza de factura, dumneavoastra aveti probleme cu latura juridica in ceea ce priveste achitarea...faptul ca nu aveti un contract cu clauze clare va impiedica sa redobanditi marfa ramasa avand in vedere ca debitorul este in faliment... veti face parte din lista creditorilor asteptand valorificarea patrimoniului prin lichidare (inclusiv marfa despre care amintiti) si urmand sa recuperati din creanta proportional si in ordinea impusa de legea nr.85/2006.
geogeolina a scris:

o parte din marfa e vanduta dar nu are bani sa-mi dea ca firma e in faliment. am vb cu un avocat si mia spus . ca trebuia sa fi facut un contract asa sunt sanse minime de a recupera bani.

Incercati la modul amiabil sa faceti factura de retur pentru ceea ce nu a vandut si luati marafa nevanduta inapoi. Cu ocazia asta incheiati un contract, o intelegere scrisa din care sa reiasa ca este dator cu diferenta dintre factura initiala si cea de retur. Motivati ca va trebuie acest document in contabilitate si-apoi folositi-l in instanta asa cum ati mai fost indrumat aici. E bun si-un angajament din partea lui. Un contract antedatat sa aveti pregatit la dv poate accepta sa-l semneze. Daca nu multumiti-va cu orice inscris prin care recunoaste cat de cat ca ramane dator cu valoarea marfii vandute. Chiar si consemnarea pe factura de retur a datei de achitare sau angajamentului de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate marfuri in consignatie taie taie Buna, Va rog sa ma ajutati intr-o problema: cum se inregistreaza in contabiliate marfurile care se vand in regim de consignatie, atat la consignant cat si ... (vezi toată discuția)
Marfuri in custodie taie taie Buna ziua, Am primit marfuri in custodie de la o societate comerciala platitoare de TVA si as vrea sa stiu care sunt inregistrarile contabile. Pentru ... (vezi toată discuția)
Marfuri trimise in custodie elims_mn elims_mn Buna ziua, As vrea sa trimit marfuri in custodie. Trebuie sa fac si aviz de custodie si proces verbal de custodie? Sau se poate face doar una din ele. Imi ... (vezi toată discuția)