Am tot auzit vehiculandu-se pe diverse forumuri ca o persoana fizica autorizata, care pe langa veniturile obitnute ca PFA are si contract de munca ca programator, va plati 8% impozit in loc de 16%. Ma poate lumina cineva cu ceva legislatie in domeniul acesta? Sau e vorba despre niste norme interne ale celor de la Finante?
Haideti ca am aflat singur ce si cum. Iata si raspunsul, in cazul in care o sa mai caute si altii:
1. PFA plateste 16% impozit la NORMA DE VENIT, norma care se actualizeaza anual.
DAR:
2. In functie de judet (sau la nivel de tara? nu stiu sigur... :-/) PFA-ul beneficiaza de o serie de reduceri aplicate asupra normei de venit (ce merg de la 15% la 60%). Ce intrebam eu avea urmatoarea explicatie: se acorda, DOAR PERSOANELOR CARE SUNT ANGAJATE CU CONTRACT DE MUNCA DE 8 ORE si care au si PFA, o reducere de 50% asupra normei de venit. Asta inseamna ca o persoana care are o norma de venit de 12500 RON (ca si consultant in informatica, pe PFA si este si angajat la o firma cu contract cu 8ore/zi) va beneficia de o reducere de 50% a normei, adica se va calcula 16% din (50*12500 )/100 .
Sper sa fie de ajutor si altor oameni...
Off topic:Eu sincer m-am saturat de Romania si de statul roman. Probabil am sa lansez cat de curand o actiune pentru a improspata clasa politica si imediat dupa aceea codul de procedura civila, impozitele si alte alea... Nu e corect ca noi, oamenii simpli (clasa de mijloc) sa platim (prin impozite, taxe si mai ales prin SUPER AMENZI aplicate anapoda) pentru cei care au distrus economia ani la randul...