avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general retinere garantii altor salariati decat gestionarii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

retinere garantii altor salariati decat gestionarii

In conditiile art. 10 din legea 22/1969, pot retine unor salariati precum agentii de vanzari si altii care gestioneaza bani garantii materiale, la fel ca gestionarilor care manuiesc bunuri?
Intrebarea vizeaza daca expresia "manuiesc bunuri" se refera si la gestionarea banilor.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 07:16, 19 Octombrie 2010
Dupa cum reiese din legea amintita de d-voastra doar celor care dobandesc calitatea de gestionar prin angajare, adica sunt incadrati efectiv ca si gestionari le pot fi retinute aceste garantii. Din pacate legea nu este actulizata la conditiile economice din zilele noatre, dupa cum ati observat. Ati putea sa va sfatuiti cu un jurist care sa a spuna daca se poate stipula in fisa postului ca persoana respectiva prin postul ocupat are implicit si atributii de gestinar si sa vedeti daca asa puteti retine garantiile respective.
Eu sunt de parere ca puteti retine garantii agentilor de vanzari, dar recomand sa specificati in CIM sau fisa postului ca raspund de banii...
Nu calitatea de gestionar (titulatura postului) este importanta ci faptul ca el gestioneaza elemente din patrimoniul firmei, eu as merge pana acolo incat sa afirm ca si unui sofer i se poate retine o anumita garantie.

Art. 1. - Gestionar, în înţelesul prezentei legi, este acel angajat al agenţilor economici, autorităţilor sau instituţiilor publice care are ca atribuţii principale de serviciu primirea, păstrarea şi eliberarea de bunuri aflate în administrarea, folosinţa sau deţinerea, chiar temporară, a agenţilor economici, autorităţilor sau instituţiilor publice, indiferent de modul de dobîndire şi de locul unde se află bunurile.
Ministerele şi celelalte organe centrale stabilesc funcţiile prin a căror ocupare angajatul dobândeşte, potrivit alineatului 1, calitatea de gestionar. Aceste funcţii sînt denumite, în cuprinsul prezentei legi, funcţii de gestionari.
Art. 2. - Sînt considerate bunuri, în sensul prezentei legi, bunurile materiale, mijloacele băneşti sau orice alte valori.
Legea 22 / 1969
cu orice salariat care lucreaza cu valori (bani, marfa, obiecte de inventar, mijloace fixe... ) se poate incheia un contract de garantie materiala in baza caruia i se fac retineri din salariu, drept garantie.
se poate chiar sa se constituie si ipoteci.
multi agenti de vanzati au "casa" pusa garantie (plus retineri din salariu) pentru banii care ii manevreaza (gestioneaza) si autoturismul din dotare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire garantii Qimer Qimer Se poate constitui/reține garanție pentru acei angajați care nu răspund de o gestiune anume (cum ar fi magazionerii, bucătarii șefi, ... (vezi toată discuția)
Legea 22/1969 TicuAnaMaria TicuAnaMaria Buna seara, Sotul meu lucreaza ca reprezentatnt vanzari,in aceste zile a fost instiintat ca are 3 zile la dispozitie pentru a semna un contract de garantie in ... (vezi toată discuția)
Garantie cosminia cosminia Buna ziua, am si eu o intrebare daca poate cineva sa ma ajute. Care este legea (daca exista ) prin care se opreste garantie salariala in cazul ... (vezi toată discuția)