avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am nevoi de sfaturi in problema unei Succesiuni !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am nevoi de sfaturi in problema unei Succesiuni !

Bunicul decedat, unic titular a casei pe care a contruit-o impreuna cu bunica, are din prima casatorie o fica, apoi din a doua casatorie cu bunica care este in viata pe tatal meu decedat. Eu si sora mea am dori sa facem sucesiunea, dar nu prea stim de unde sa incepem, care sunt pasii pe care ar trebui sa-i parcurgem?
Matusa mea (sora vitrega a tatalui meu) sustine (sau sustinea) ca ar renunta la dreptul ei in favoarea noastra, doar ca ea in urmatorii doi ani este plecata din tara, si nu ar putea veni personal sa semneze. Vrem sa urgentam cu succesiunea, deoarece bunica este bolnava si in plus verisorii ar vrea partea lor (cu toate ca au fost despagubiti, a fost o intelegere verbala ca ei mostenesc casa strabunicului cum s-a si intamplat, iar noi pe a bunicului), doar ca din cate stim nu au drept de decizie atata timp cat matusa este in viata si este de o alta parere. Ar exista o posibilitate ca matusa mea sa poate renunta la dreptul ei chiar din locul in care se afla fara a veni personal in Romania iar noi sa putem face succesiunea fara ea? Un fel de testament, donatie...
Sau ce alta modalitate ar mai exista fara sa fie nevoie de semnatura ei ( a matusii) pentru a intra eu si sora mea in posesia casei?
Va multumesc mult.
Lavinia

P.S. Am apelat la aceasta varianta, deoarece locuiesc in strainatate si mi-ar fi foarte greu sa merg in Romania special pentru a ma consulta cu un specialist. Doresc ca inainte de a incepe cu actele sa stiu ce am de facut si la usa cui trebuie sa bat. Inca o data mii de multumiri.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:04, 30 Ianuarie 2008
Tatal cand a murit? Ca nu ati spus ca a decedat si el... Inainte sau dupa bunicul?
Cine a stapanit bunurile lasate de bunic dupa moartea acestuia?

Daca tot puteti veni in tara pentru succesiune, mai bine veniti si la o consultatie, la avocat (care va poate sfatui cu privire la calea amiabila dar si cea de instanta) sau la notar (care are cunostinte despre calea amiabila, notariala).
Cu urmatoarea ocazie in care ajungeti in tara.
Caci sunt de discutat unele amanunte. Sau incercati sa mai completati raspunsuri la intrebarile pe care vi le punem, dar fata in fata puteti avea o viziune mai ampla asupra a ceea ce va asteapta.
Cred ca cineva ma intelege gresit. Bunica si matusa mea vor sa ne sprijine in aceasta actiune, ba chiar renunta la drepturile lor in favoarea mea si a surorii mele. Singura problema a fost ca matusa nu poate veni personal in tara pentru a semna.
Tatal meu a murit la un interval de aproximativ 3 ani dupa bunicul meu.
Cred ca pana in final nu imi ramane de facut decat sa merg totusi in Romania si sa vad la locul de fata ce imi ramane de facut doar ca imi este teama ca noi pregatim totul si matusa nu poate veni in tara si fara ea sa nu putem face nimic…
Imi pare rau, acum stiu si eu ca era important si trebuiau facute actele atunci, doar ca tatal meu a avut cancer la creier, a tras-o aproape 2 ani jumatate cu boala si noi doi copii de 14 si 9 ani nu prea vad ce puteau face. Mai era bunica si mama, dar intr-o asa situatie delicata iti stau gandurile la alte lucruri…
Uite asa, fara sa stiti, ne mai dati cate un amanunt interesant...
Daca erati minore la acea vreme, pentru dvs. mostenirea se considera acceptata iar bunica si matura (intr-o actiune pe instanta) ar putea sa trimita cate un inscris in care sa arate ca ele nu au faut acte de acceptare si astfel mostenirea ajunge direct la dvs.
De unde reiese ca v-am inteles gresit?
Matusa poate trimite o declaratie autentica de acolo, de unde e, prin care spune ca nu are pretentii la mostenire... Dv. declarati ca inca nu a acceptat mostenirea atunci si... gata! faceti mostenirea.

V-am intrebat cine a stapanit bunurile, ca poate o declarati straina de mostenire pe matusa fara sa fie nevoie de ea...
Dar pact referitor la o mostenire se poate face oricand si la 10 sau 15 ani dupa moarte... Apoi, daca se considera ca am acceptat mostenirea (sau se poate considera asa), pot renunta la aceste drepturi si mai tarziu de 6 luni, inaintea dezbaterii... :-/
Ce imbarligatura, sunt mai derutata ca la inceput... Cred ca totusi merg in Romania si voi insarcina un avocat sa rezolve aceasta problema. Mii de multumiri pentru ajutorul si bunavointa Dv!

Alte discuții în legătură

Succesiune mostenire bluesky80 bluesky80 Buna seara,va prezint urmatoarea situatie si va rog sa-mi dati un sfat; bunica mea a murit in noiembrie 2011,mostenitori 2 copii dintre care tatal meu care ... (vezi toată discuția)
Succesiune instanta parisor parisor Buna seara! Discutam despre succesiunea bunicilor mei(bunica a decedat in 1977 si bunicul a decedat in 2006) , care au doi mostenitori pe tatal meu si sora ... (vezi toată discuția)
Cine e de vina? notarul sau mostenitorul??? olteanu.adriana olteanu.adriana Subiectul este mai delicat; hai sa incep cu inceputul ...eu sunt infiata cu drepturi depline in Bucuresti; tatal meu natural a trait undeva la tara si a avut ... (vezi toată discuția)