avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj bunuri comune si drepturile coproprietarilor.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj bunuri comune si drepturile coproprietarilor.

Sunt coproprietar pe un imobil casa si teren,impreuna cu alti doi coproprietari,in cote egale de 1/3,imobil dobandit prin contract v-c,autentificat la Notariat si cu nr.cadastral.
Impreuna cu unul din coproproprietari(avand deci calitatea de reclamanti),care detinem inpreuna 2/3, am solicitat iesirea din indiviziune cu al treilea coproprietar(avand deci calitatea de parat).
Paratul a solicitat sa i se atribuie provizoriu casa iar Instanta ia admis cererea in temeiul art 673(9) si art.673(10) CpC, iar pana la urmatorul termen sa se depuna sumele ce reprezinta cotele parti cuvenite celorlalti doi coproprietari.
Intrebare: atribuirea incunviintata poate fi socotita o antepronuntare,in situatia in care casa este chiar obiectul dosarului? Cand la final Instanta va hotari,se va contrazice si va atribui casa reclamantilor?
Ce sanse avem sa ni se atribuie casa in natura,avand in vedere ca suntem majoritari?
Trebuie sa precizez ca partea parata a "monopolizat" casa,si-a facut resedinta acolo,locuieste in casa de cca.1 an fara acordul celorlalti coproprietari,in conditiile in care are domicililul stabil in alta localitate.
Intrebare: in timpul derularii unui proces de partaj succesoral,o parte isi poate vinde cu antecontract cota sa ideala unei alte parti,creandu-se in acest fel un avantaj procentual fata de celelalte parti?
Intrebare: care este diferenta intre un partaj succesoral si unul de bunuri comune,avand deci moduri diferite de dobandire?
Se pot amesteca bunurile si sa se imparta la gramada(parcelele de teren fiind in aceeasi locatie),astfel ca o parte care este cumparator sa primeasca cota parte pe o parcela care este mostenita,el neavand calitate de mostenitor?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters173109 , utilizator 11:22, 16 Noiembrie 2010
Se poate face tranzactie partiala in timpul procesului ,astfel incat dvs sau celalalt coproprietar sa puteti fi majoritari.Ce nu inteleg este urmatorul lucru,dvs pretindeti ca nu s-a terminat procesul ,eu zic ca s-a pronuntat prin sentinta ,sau nu?Daca nu s-a pronuntat prin hotarare atunci ,da avem o antepronuntare ,puteti face cerere de recuzare a judecatorului care s-a grabit foarte tare , contrar legii.
Intrebarea este urmatoarea dvs ati solicitat bunul ,adica constructia ca sa va fie atribuita,nu aveti avocat,nu ati vorbit cu acesta sa-i spuneti care este varianta de lotizare agreata de dvs.Puteti sa solicitati si dvs bunul ,iar temeiul legal la iesirea din indiviziune este art.728 cod civil.Faceti tranzactie partiala intre termene si solicitati in scris ,vorba volens scrpta manet,adica vorba zboara scrisul ramane.Pana la termenul urmator faceti neaparat ceva.Partajul de bunuri comune se realizeaza intre soti si vizeaza bunurile dobandite in timpul casatoriei,iar partajul succesoral vizeaza imparteala mostenirii ,a averii unui defunct.Dvs nu va aflati in niciuna din cele doua situatii ci aveti o actiune de iesire din indiviziune,ati dobandit cota ideala de 1/3 din bunul imobil prin c.v.c.
Va multumesc pentru interesul aratat si pentru raspuns.
Da,procesul NU s-a terminat.
Scurt istoric:
INSTANTA,avand in vedere cererea de atribuire provizorie a casei,Raportul de expertiza nr.... depus la dosar,fata de motivele invocate apreciaza ca bunul nu este comod partajabil in natura,iar atribuirea provizorie este justificata si de urgenta efectuarii unor reparatii..Instanta ia in considerare si faptul ca parata-reclamanta B.R.a facut imbunatatiri la acest bun incepand cu anul 2007.
DISPUNE:"In temeiul art.673(9) si art.673(10) CpC dispune atribuirea provizorie a casei catre B.R.
Pana la termenul din 20.09.2010 se vor depune sumele ce reprezinta cotele parti cuvenite celorlalti doi coproprietari.Cu apel odata cu fondul.Pronuntata in sedinta publ.azi 12.07.2010.
Comentarii:
- ulterior datei de 12.07.parata depune cerere de Ordonanta presedentiala solicitand instantei sa ordone masuri vremelnice pentru prevenirea unei pagube iminente asupra imobilului ... si sa incuviinteze efectuarea unor reparatii urgente si lucrari auxiliare la imobil,fara acordul celorlalti coproprietari;ordonanta s-a judecat la aceeasi judecatorie,de catre alt complet si a fost respinsa;Sentinta a fost bineinteles atacata cu recurs si are termen pe 29.10.2010;
- completul care judeca partajul si a atribuit provizoriu casa NU a avut la cunostinta de dosarul cu ordonanta,ambele cauze aflate pe rolul aceleasi judecatorii;
- parata NU a adus nici un fel de probe din care sa rezulte ca a facut oares-ce imbunatatiri;
- expertiza depusa este o lucrare de evaluare,extrajudiciara,comandata de parata si are un continut partinitor;
- impotriva cererii am formulat cerere de respingere,dar cred ca nu s-a citit si nu s-a tinut deloc seama de aceasta;
In sedinta din 20.09.2010,cand am luat la cunostinta de atribuire,am facut cerere de recuzare.
In sedinta din 24.09.2010,prezidata de alt complet,se respinge cererea de abtinere motivand ca "In conformitate cu art.673(100,alin 4,la cererea ...,tinand seama de imprejurarea cauzei,pentru motive temeinice,va putea atribui bunul direct prin hotararea asupra fondului procesului,.... Prin urmare masura dispusa este legala,neprejudecand(?) fondul cauzei".Cu apel numai(?) odata cu fondul.
Da,am avocat,dar este cam moale.
Cunosc procedurile tehnice referitoare la partajare;cote parti,formarea loturilor, bunurile supuse partajului,evaluare,propuneri de lotizari,deoarece sunt expert judiciar,specialitatea constructii,cu o vechime de vre-o 25 ani.
De cand fac expertize,am studiat zeci si zeci de dosare,dar o chestiune asemanatoare nu am intalnit.
Deci este foarte clar!Cred ca s-a umblat la ... butoane.
Va multumesc.
Chiar nu prezinta interes subiectul?
Postez urmatoarea provocare:
Daca un bun (casa)aflat in proces de partaj este,la cererea unei parti,atribuit provizoriu acesteia, in baza art.673^9 si art.679^10 prin incheiere "Cu apel odata cu fondul",care este situatia mai departe?Cum se interpreteaza corect noua situatie?
celelalte parti sunt decazute din dreptul lor de proprietate si daca vrea sa intre in casa trebuie sa ceara voie de la cel caruia i-a fost atribuita?
Coproprietarul caruia i-a fost atribuita casa paote sa faca modificari,transformari,imbunatatiri,etc,fara sa mai ceara acordul celorlalti?
Daca da,inseamna ca poate schimba cu intentie starea initiala a imobilului,atat tehnic cat si valoric,la fond i se va atribui definitiv si degeaba ne mai judecam!
Multumesc pentru eventuale comentarii si stau la dispozitie cu clarificari,daac este cazul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atribuire provizorie clyde2010 clyde2010 Obiectul cauzei:partaj bunuri comune. Masa de partaj: o casa si terenul aferent. Mod de dobandire: contr.v/c,trei cumparatori,cote egale 1/3,fara nici un fel ... (vezi toată discuția)
Partaj clyde2010 clyde2010 Trei persoane(A,B,C) sunt coproprietari in cote egale(1/3) pe o casa si terenul aferent,dobandite prin contract de v/c,fara nici un fel de clauze. A si B au ... (vezi toată discuția)
Mostenire/ succesiune maia andrei maia andrei Buna ziua, socrul meu a decedat acum 2 ani , are 2 mostenitori , sotul meu si sora lui,nu s-a dezbatut succesiune. Nu au acte de propietate niciunul. In ... (vezi toată discuția)