In anul 2003, bunica mea in varsta de peste 80 de ani , a vandut o parte din terenul alflat in proprietatea ei. Cumparatorul si-a construit o casa pe acel teren. Ulterior, in anul 2005, i-a mai vandut aceluiasi cumparator inca 15mp contra sumei de 15 milioane lei vechi- de data aceasta printr-un act scris de mana si fara martori. Pe acest teren, cumparatorul si-a construit o bucatarie de vara.
Acum bunica vrea sa-mi vanda mie casa si tot terenul aferent ramas. In acte, acel teren figureaza ca fiind al nostru.
Mentionez ca acea persoana- cumparatorul-a decedat de curand ( aproximativ 2 saptamani) iar fiica lui va veni saptamana viitoare din Canada pentru a intra in posesia mostenirii.
Deoarece bunica mea a fost inselata moral de catre persoana respectiva ( aceasta i-a promis ca daca-i vinde terenul ii va acorda suport medical - fiind medic de profesie, acest lucru neintamplandu-se niciodata) eu doresc sa reintru in posesia celor 15mp vanduti printr-un act de mana, fara martori- bunica mea avand la acea vreme varsta de 84 de ani.
V-as ruga sa-mi spuneti daca am sanse sa reintru in posesia acestui teren si care ar fi procedura legala. Bunica mea a inaintat deja actele la notariat pentru a efectua vanzarea casei si a terenui catre mine - acte care ar trebui sa se finalizeze joi , 21 sau vineri 22 octombrie.
" Actul de mina" este un antecontract de vinzare cumparare si are valoarea juridica a unei promisiuni ca in viitor vinzatorul va incheia actul de vinzare cumparare in forma autentica si va transfera proprietatea catre cumparator.Daca nu este contestat continutul acestuia , scrierea, semnaturile, datarea, are valoare deplina in legatura cu asumarea de catre vinzatoare a unei obligatiuni legale. In privinta acestuia pot fi invocate imprejurari legate de nasterea acordului de vointa, eventual vicierea consimtamintului ori imprejurarea ca aceasta operatiune ascunde practic un alt gen de conventie ( deghizarea) si altele care ar putea fi invocate pentru desfacerea antecontractului. Este bine sa consultati un avocat care sa poata analiza in concret inscrisul si caruia sa-i furnizati toate informatiile in legatura cu imprejurarile in care s-a intocmit conventia.
Am consultat doi avocati pana acum. Unul mi-a spus ca acest act din punct de vedere juridic nu exista si celalat i-a spus bunicii mele sa faca o sesizare la primarie precum ca vecinul cu pricina si-a construit un imobil pe acest teren. Bunica a facut acea sesizare.
Prescriptie
ContSters255159
Am o mica problema, care consta in faptul ca nu inteleg urmatorul fapt.
Un \\"proces verbal\\" facut intre 2 persoane si semnate fara notar, se anuleaza ... (vezi toată discuția)
Succesiune
euc
Bunica mea a vandut un teren fara acte legalizate la notar, ci doar cu act de mana si martori. Cel care a "cumparat", a construit pe acel teren, iar acum in ... (vezi toată discuția)