avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Audit Curtea de conturi
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Audit Curtea de conturi

Buna ziua! Lucrez la o Primarie, iar pe la sfarsitul verii s-a desfasurat auditul financiar al Curtii de conturi la institutia noastra. In procesul verbal si in decizia emisa ca urmare a auditului, s-a retinut plata nelegala catre angajati a unor sume reprezentand " sume pentru procurarea unei tinute decente" si "indemnizatia de hrana". In decizia emisa se stabileste obligatia ordonatorului principal de credite de a stabili intinderea prejudiciului si de a dispune recuperarea acestuia de la cei care au incasat-o "ilegal" (discutabil, intrucat aveam si CCM inregistrat).
Intrebarile mele ar fi:
1. Care ar fi masurile pe care le poate dispune Primarul, in conditiile in care - din cate am citit - nu mai poate emite decizii de imputare? Deasemenea, conform Codului Muncii retinerile din salariu pot fi efectuate numai in masura in care datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
2. Daca Primarul,in termenul de 15 zile, depune contestatie la Curtea de conturi, mai mult ca sigur nu va avea nici un rezultat. Insa daca dupa contestatie, actioneaza in justitie pentru anularea deciziei, noi, in calitate de angajati (functionari si contractuali) avem posibilitatea de a interveni in respectivul proces? Sau actiunea noastra ar fi respinsa, intrucat Decizia se adreseaza Primarului si Consiliului Local?
Daca aveti orice alte idei referitor V-as multumi foarte mult, pentru ca suntem disperati, din salariile astea mizerabile nu putem restitui sumele respective, si nici nu vrem sa stam cu mainile in san. O zi buna tuturor!
Cel mai recent răspuns: fluturas79 , utilizator 17:30, 21 Octombrie 2010
fluturas79 a scris:

1. Care ar fi masurile pe care le poate dispune Primarul, in conditiile in care - din cate am citit - nu mai poate emite decizii de imputare? Deasemenea, conform Codului Muncii retinerile din salariu pot fi efectuate numai in masura in care datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

de ce nu mai poate primarul sa emita dispozitie de imputare? :O
legea nr. 188/1999
" ART. 84
Răspunderea civilă a funcţionarului public se angajează:
a) pentru pagubele produse cu vinovăţie patrimoniului autorităţii sau instituţiei publice în care funcţionează;
b) pentru nerestituirea în termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit;
c) pentru daunele plătite de autoritatea sau instituţia publică, în calitate de comitent, unor terţe persoane, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
ART. 85
(1) Repararea pagubelor aduse autorităţii sau instituţiei publice în situaţiile prevăzute la art. 84 lit. a) şi b) se dispune prin emiterea de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice a unui ordin sau a unei dispoziţii de imputare, în termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, sau, după caz, prin asumarea unui angajament de plată, iar în situaţia prevăzută la lit. c) a aceluiaşi articol, pe baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.
(2) Împotriva ordinului sau dispoziţiei de imputare funcţionarul public în cauză se poate adresa instanţei de contencios administrativ.
(3) Dreptul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice de a emite ordinul sau dispoziţia de imputare se prescrie în termen de 3 ani de la data producerii pagubei."

legea nr.53/2003
" ART. 272
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
(2) Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii.
ART. 273
(1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză, jumătate din salariul respectiv.":)
Sunt de acord cu Dvs., cel putin in ceea ce priveste functionarii publici. Dar referitor la personalul contractual, retinerile din salariu pot fi efectuate fara existenta unei hotarari judecatoresti definitive?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu creat prin plata unor sporuri si drepturi cristinavasiliu cristinavasiliu In baza unei decizii emise de curtea de conturi s-a dispus recuperarea prejudiciului creat prin plata unor sporuri si drepturi acordate in anul 2008 de la ... (vezi toată discuția)
Inapoiere bani din salariu ( spor ) !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Sotia mea lucreaza la un spital ,unde este aistenta sefa .Directorul i-a dat un spor (SPCIN) .Acum el a murit si a venit un control care a descoperit ca ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare a sporului pentru conditii vatamatoare saturniana14 saturniana14 In urma controlului curtii de conturi s-a luat decizia de catre angajator sa se impute sporul pentru conditii vatamatoare, desi aveam buletin de determinare ... (vezi toată discuția)