avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort partaj!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort partaj!

o mica nelamurire.. Bunurile cumparate in timpul casatoriei, dar cu bani din mostenirea unuia dintre soti; este bun comun?
Cel mai recent răspuns: elenah , utilizator 15:41, 3 Februarie 2008
Daca eu primesc azi o mostenire de 100 000 de para si cumpar cu sotu' meu un apartament. Care e... 115 000 sau 85 000, nu conteaza exact sa fie aceeasi suma!
In 10 ani suntem la partaj. Intrebare interogatoriu: unde sunt banutii mei si ce anume mi-am luat eu, bunuri proprii, de 100 000 de para??? Puteti dovedi?
Raspunsul, tipul bunului (imobil scump), alegatii cu privire la diferenta de bani (cum s-au cheltuit sau de unde am facut rost) sunt dovezi puternice!!!
Prezumtie este, in acest tip de cazuri, si numai datele celor 2 fapte juridice: primirea mostenirii - ianuarie 2007, cumparare masina/apartament etc. - februarie 2007. De unde erau banii? Poate fi cumparat bunul din mostenire? E o prezumtie, care se coroboreaza cu alte probe, sau numai nu e daramata de partea adversa.
Sau: daca ne cumparam, noi, sotii, frigider si tv in rate, cum am putut cumpara o masina cu banii jos? Ciudat, nu?

Cu martorul, daca omul chiar nu stia ca banii proveneau etc. etc., nu as recomanda aparitia lui in instanta; nu am avut niciun martor care nu stia pe ce lume e, dar pe care judele sa-l bage in seama. De regula le spun clientilor de la inceput: martorul chiar sa cunoasca ce declara. De multe ori aleg sa ma minta, din pacate pentru ei.
Exemplu, incredintare minor: martor super, prietena de 10 ani cu omul, am crezut, am vorbit putin cu ea... parea ok. Partea adversa o intreaba care e camera copilului, in stanga sau in dreapta intrarii? A avut si argument de relevanta pentru jude etc. Martorul nu stia, evident... era doar colega de serviciu de 5 luni cu clientul, nu fusese niciodata la el acasa. :O:(

Ideea e urmatoarea, ca atata timp cat partea adversa nu demonstreaza ca eu am ramas cu bunuri proprii in valoarea de 100 000 de para, orice jude se intreaba unde sunt!!!
Depinde si cum pui problema, sa nu se treaca peste ea usurel...

Iar cu privire la chestiunea cu cel care a facut curat etc., asta nu are nicio influienta asupra bunurilor proprii... Adica eu am 10 case si 1 000 000 euro bunuri proprii, ma marit si peste 10 ani, la partaj, sotu' poa' sa zica de veniturile lui mult mai mari, plus curat in casa si grija de copil, da' nu ma intereseaza, caci primeste o cota mai mare din bunurile comune!!! Nu din cele proprii... Daca avem 3 mere de impartit bunuri comune, el va lua 2 iar eu unul! Asta e, ca n-a muncit ca sa puna mana pe bunurile mele, nu? :D
Avlil, sunt de acord cu tine in mare, dar era vorba de dovedit ca un anumit bun este comun si nu propriu, ceea ce e posibil. Tu ai pornit de la prezumtia ca e stabilit care bunuri sunt proprii si care comune, si deci numai ultimele se impart.
greenbongy a scris:

o mica nelamurire.. Bunurile cumparate in timpul casatoriei, dar cu bani din mostenirea unuia dintre soti; este bun comun?


andreea, nu reiese de aici ce anume vrea omul sa demonstreze. Dar, avand in vedere ca mai scrie si alte chestiuni referitoare la faptul ca sotia i-a luat masina, ca s-a mutat etc., ma gandesc la faptul ca e pe cale sa faca un divort, partaj, ceva de genul... si ar vrea sa demonstreze ca bunul e propriu.
Corect, se poate la fel de bine crede ca omul vrea sa demonstreze ca bunul e comun, dar in lipsa precizarilor, putem sa ne inchipuim ce vrem... :D
Oricum, eu am luat acest drum ca intr-acolo s-a dus discutia intre noi, juristii, in lipsa manifestarii in continuare a interesului autorului topicului putem duce dezbaterea pe caile care ne intereseaza. :P
Cineva a spus apoi ca, in legatura cu bunul comun, intr-un caz un sot a aratat cata grija a avut el de gospodarie etc., lucru cu care nu sunt de acord, asta nu influienteaza nici impartirea bunurilor proprii si nici delimitarea bunurilor in proprii si comune. :O

Dar poate reveni autorul sa ne spuna ce anume urmareste. Recunosc, m-am indepartat de subiect... :((
ajutati-ma cu un model cere de partaj.am nevoie de sfaturi.eu am avut o garsoniera dobindita inainte de casatorie pe care am vanduto in timpul casatoriei.cu banii obtinuti nu s-a cumparat apartamentul ci s-au facut tot felul de inbunatatiri in casa.nu am acte doveditoare decit acel contract de vanzare cumparare.pot cere o cota parte din acea garsoniera sau ce pot face la partaj ca totusi a fost o contributie destul de mare.care sant etapele partajului? va rog ajutati-ma cu sfaturi
am uitat sa va spun ca actualul apartament e pe numele la amindoi

Alte discuții în legătură

Bună ziua soția a primit niște bani în urma unei succesiuni. ... Bubu1973 Bubu1973 Bună ziua Soția a primit niște bani în urma unei succesiuni. În timpul căsătoriei, cu o parte din bani a cumpărat un apartament. La divorț soțul ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort marius_cj marius_cj soacra-mea a avut un apartament cumparat de ea prin 2003. dupa ce s-a recasatorit in 2009, dupa 3 ani a vandut apartamentul cu 40000 euro. a cheltuit 10000 ... (vezi toată discuția)
Se poate câștiga în instanta cu un asemenea caz? mitachealina mitachealina Bună ziua stimați colegi și colaboratori. Va rog ajutati-ma sa salvam un suflet minunat dintr-o situație disperata și critica de ani de zile. După ani ... (vezi toată discuția)