avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caldura si apa calda sistata la bloc pentru datorii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caldura si apa calda sistata la bloc pentru datorii

Buna sera !

Am nevoie de sfatul dvs in ceea ce priveste o problema de neplata a asociatiei, fapt ce a dus la sistarea agentului termic (caldura) in scara de bloc in care locuiesc.
Este vorba de o scara de bloc cu 16 familii, dintre care este una care are cam jumatate din totalul datoriilor acumulate la asociatie, ce se poate face pentru normalizarea situatiei ?
Vom incerca sa facem o intalnire cu toti locatarii afectati de acest eveniment nedorit, mai sunt cativa locatari care au centrala care nu prea sunt afectati de acest aspect, si nu stiu cum anume trebuie pusa problema.
Sincer chiar nu am chef de cearta, dar ma gandesc si la copii mei de varste fragede...iar iarna se apropie destul de repede.
Cum ma sfatuiti sa actionez in acest caz ?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ella84 , utilizator 10:21, 12 Decembrie 2011
Imi cer scuze ca nu am citit atenta mesajul dv. anterior!

Drepturile dv., ca proprietar bun-platnic ar fi normal si legal sa fie aparate de conducerea asociatiei din care faceti parte.

Tocmai de aceea in legea 230/2007 se da asociatiilor doua instrumente extrem de utile de a actiona in cazul "defectarii" prin restante si anume:
- sistemul de penalizari al asociatiei - sa fie activat;
- chemarea in instanta a restantierilor dupa cele 90 zile de neplata de la scadenta celui mai vechi debit.
Totul e ca asociatia prin conducerea ei sa folseasca activ aceste instrumente!
Se pare ca situatia devine din ce in ce mai complicata.

1. Scara de bloc de care apartin este reprezentata de catre o asociatie de locatari din zona in care avem domiciliu. De 6 ani de zile mi-am platit facturile de utilitati la respectiva asociatie, acum am inteles ca de fapt noi suntem o asociatie de proprietari. reprezentata de respectiva asociatie de locatari. :O

2. Nu cunosc inca pe baza carui temei legal suntem reprezentati de respectiva asociatie de locatari. Va rog sa ma lamuriti ce documente ar trebuii sa stea la baza acestei reprezentari in raport cu furnizorii de utilitati.
3. Respectivul sef de asociatie a semnat cu CET-ul o hartie prin care este de acord sa fim debransati de la caldura fara preaviz din partea CET-ului !!!#-o Ceea ce s-a si intamplat. Cum verific legalitatea deciziei luate de seful de asociatie ?
Mai nou am aflat ca putem ramane chiar si fara apa rece...replica seflui de asociatie la nedumerile mele ( sotiei, ea a fost la asociatie ) : degeaba ne zbatem caci este o cauza moarta !
4. Familia cu cele mai mari datorii este de acord sa fie debransata de la agentul termic, restul vom plati ceea ce datoram la utilitati. Datoriile se intind pe o perioda de cel putin 5 ani de zile si nu am convingerea ca a fost data in judecata de catre asociatia de locatari.
5. Maine am de gand sa fac o vizita celor de la CET pentru a clarifica problema

In concluzie, respectivul sef de asociatie poate fi tras la raspundere pe cale legala ? Ce documente este obligat sa puna la dispozitia locatarilor la cererea acestora ? Ma refer aici la " situatia financiara " a scarii de bloc din care fac parte.
Daca dorim sa intrerupem " colaborarea " cu respectiva asociatie de locatari cum trebuie sa actionam ?

Multumesc !
Poate ca sunt ceva probleme acolo cu asociatia, cu organizarea si functionarea ei, dar este greu de inteles din ceea ce spuneti, care este de fapt situatia adevarata.
Dumneavoastra ca proprietar de apartament in bloc, faceti parte, sunteti membru in asociatia de proprietari. Nu apartineti de o scara de bloc, de o asociatie... ci sunteti membru in acestea, in interiorul lor.
Poate ca asociatia dumneavoastra, din care faceti parte, sa aiba o relatie, un protocol cu o asociatie de locatari pentru un serviciu, o utilitate, un bransament de apa sau de agent termic si facturile sa vina pe acea asociatie.
Intr-o asociatie de proprietari trebuie sa existe un presedinte, un comitet, un cenzor, un administrator. Acestia ce v-au spus, daca sunt si daca ati discutat cu ei?
La adunarile generale care se tin, dupa lege, cel putin odata pe an, ati discutat aceste necazuri? Inteleg, din ce spuneti, ca ati ajuns treptat in aceasta situatie in timp prin acumularea de restante, lucru care trebuia sa-l cunoasca proprietarii, inclusiv dumneavoastra.
Acum incercati si deslusiti cum stati cu organizarea, conducerea asociatiei si convocati o adunare generala. Puteti sa alegeti un nou comitet (din care sa faceti si dv parte) care sa negocieze cu furnizorii, cu cealalta asociatie. Presedintele asociatiei sa intenteze imediat procese impotriva restantierilor si sa reprezinte asociatia in instanta, ajutat de cenzori si asistat de un jurist.
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
Adriantot, moderator
Multumesc pentru raspuns !

Momentan si eu sunt in ceata, sper sa ma lamuresc in cel mai scurt timp posibil cum sta treaba cu asociatia de proprietari si cu cea de locatari....daca pana acum nu au fost probleme nu m-au interesat aceste aspecte. Acum m-am apucat sa printez legislatia si normele de aplicare. Sincer nu am participat la nici o sedinta dintre cele tinute pana acum si se pare ca acest lucru COSTA.
Dupa cum ati spus si dvs, la aceasta situatie s-a ajuns treptat si fiecare locatar stia de respectiva problema, dar daca in ultimii ani nu au fost nici un fel de problema... nimeni nu s-a complicat cu acest caz de restanta la plata.
Ca si prioritate pentru mine este sa identific persoanele care sunt responsabile de bunul mers al asociatiei, fie ea de proprietari sau de locatari. Impreuna cu ceilalti locatari afectati de lipsa agentului termic trebuie sa gasim o solutie pentru rezolvarea acestei probleme.
Din cate am inteles asupra asociatei de locatari nu se aplica dispozitiile legi 230/2007 sau gresesc ?
Orice sfat din partea dvs este bine venit.
O parte din locatari au fost deja mobilizati, am stabilit o prima intalnire pentru aceasta sambata petru a discuta pe marginea problemei care ne afecteza pe majoritatea dintre noi. Nu avem sef de scara desemnat dar am invitat la "sedinta" pe seful de la asociatia de locatari, se pare ca-l va trimite in locul sau pe adjunct ( mana dreapta ca sa zic asa - o persoana cam ciudata, ca sa nu zic altfel)...sau ce functie o mai avea si acea persoana.
Multumesc !
Sunteti pe calea cea buna.
Cititi legea si normele asa cum ati spus si o sa eliminati incet, incet unii termeni pe care-i folositi acum si-o sa-i inlocuiti cu termenii corecti.
Astfel intr-o asociatie de proprietari nu exista sef de asociatie, sef de scara...
Exista presedintele asociatiei, membrii comitetului executiv, administratorul asociatiei, cenzorul. Acestia conduc si administreaza asociatia si gasiti atributiunile lor in legea 230/2007 si HG 1588/2007. In asociatie mai pot lucra un contabil, casier, femeie de serviciu, instalator...
Asociatia are un statut dupa care se conduce, o hotarare judecatoreasca de infiintare, un sediu, o adresa, un cont in banca, un cod de identificare fiscala...
Vedeti in lege cum si in ce conditii puteti convoca adunarea generala.

Alte discuții în legătură

Atributii administrator andradab2010 andradab2010 Buna ziua, Sunt administrator-contabil la o Asociatie de Proprietari si am intampinat o problema. Din 01.12.2009 am inceput sa lucrez la aceasta ... (vezi toată discuția)
Se poate ca administratorul blocului meu sa imi puna penalizari de pe urma unui proces pierdut cu cet iasi, avand in vedere ca eu am centrala proprie? lionx1987 lionx1987 Buna ziua. Am o mica problema cu care as dori ceva ajutor din punct de vedere juridic. Administratia blocului meu a fost data in judecata de catre CET Iasi pt ... (vezi toată discuția)
Se da urmatoarea situatie: administratora de la scara blocului ... duude duude Se da urmatoarea situatie: Administratora de la scara blocului unde sta mama mea, a murit acum cateva luni. Dupa ce a murit, s-a aflat ca de 3 ani de zile nu ... (vezi toată discuția)