avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caldura si apa calda sistata la bloc pentru datorii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caldura si apa calda sistata la bloc pentru datorii

Buna sera !

Am nevoie de sfatul dvs in ceea ce priveste o problema de neplata a asociatiei, fapt ce a dus la sistarea agentului termic (caldura) in scara de bloc in care locuiesc.
Este vorba de o scara de bloc cu 16 familii, dintre care este una care are cam jumatate din totalul datoriilor acumulate la asociatie, ce se poate face pentru normalizarea situatiei ?
Vom incerca sa facem o intalnire cu toti locatarii afectati de acest eveniment nedorit, mai sunt cativa locatari care au centrala care nu prea sunt afectati de acest aspect, si nu stiu cum anume trebuie pusa problema.
Sincer chiar nu am chef de cearta, dar ma gandesc si la copii mei de varste fragede...iar iarna se apropie destul de repede.
Cum ma sfatuiti sa actionez in acest caz ?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ella84 , utilizator 10:21, 12 Decembrie 2011
Daca scara dv. este asociatie de proprietari, nu inteleg de ce nu aveti presedinte de asociatie, comitet, cenzor, de ce nu aveti un administrator....si de ce si cum se poate sa fiti reprezentati de o asociatie de locatari?
Nici in cosmar nu putea aparea o asemenea situatie!
Intrebarile nu sunt de flori de mar puse, ci ca sa ne lamurim impreuna, dv. si noi care va raspundem, asupra situatiei din teren.
Ce treaba are scara dv. cu alt bloc?

Ca sa fii impreuna cu altii intr-o asociatie inseamna in primul rand sa imparti cu ei o proprietate comuna, sa ai factura comuna de utilitati. Este acest caz?

Ma opresc cu intrebarile ca nu vreau sa va derutez prea mult, dar cred ca inainte de a va descalci ghemul necazurilor trebuie musai sa cititi cele doua acte legea 230/2007 si HG 1588/2007, legi de capatai ale unei asociatii si sa le intelegeti.
Noi vom incerca sa va ajutam cu lamuriri, dar e greu sa ne dam cu parerea despre o situatie pe care nu o cunostem si stim doar, asa...., din ceea ce nici dv. nu prea sunteti lamurit, ci mai mult disperat de necazul prin care treceti!
Intre timp m-am lamurit cu un aspect foarte important, este vorba despre o asociatie de proprietari din care fac parte si care ma reprezinta in raport cu furnizorul de agent termic.. Sotia mea a vorbit astazi cu administratorul de asociatie cel care a si dat fenomenala replica: va zbateti pentru o cauza moarta! Cam de aici va fi si punctul de plecare in ceea ce priveste viitoarele dicutii cu acest aministrator, administrator care a si semnat un ANGAJAMENT cu CET-ul prin care acesta din urma poate sista furnizarea de agent termic fara preaviz !



Mi-am printat deja legea 230/2007 si HG 1588/2007 precum si fisele de post si atributiile pentru: presedintele asociatiei, administratorul asociatiei si cenzorul asociatiei. Evident ca nu am uitat nici de fisa cu drepturile si obligatiile locatarului. Le voi lectura cu atentie in cel mai scurt timp posibil.
Maine voi incerca sa iau legatura cu cineva de la CET, poate primesc unele informatii suplimentare.

Va multumesc pentru sprijinul acordat !


Astazi am ajuns la CET pentru a afla informatii noi in ceea ce priveste sistarea agentului termic. Mi s-a comunicat ca a fost dat un preaviz in atentia asociatiei de proprietari din care fac parte, previz pe care nu l-am regasit la avizier. In timp ce explicam d-nei director cum ca din cauza unei singure familii ni s-a intrerupt agentul termic la toata scara de bloc, am avut surpriza sa intre, in acelas birou, presedintele asociatiei din care fac parte. Acesta a confirmat faptul ca respectiva familie are proces intentat de catre asociatie si a ramas sa revenim luni cu dovada care sa confirme acel proces. In principiu vom primi din nou agent termic incepand cu saptamana viitoare, dar pana nu vad nu cred.
Maine avem sedinta de bloc si vom decide impreuna cum anume sa actionam.
Nu va mai povestesc ce aberatii mi s-a spus in legatura cu onorariul de avocat necesar in astfel de procese.

Cu respect
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
serban33, utilizator
Buna seara,

Va rog foarte mult daca puteti sa ma ajutati cu cateva raspunsuri.

Problema este urmatoarea:

In luna martie am devenit proprietara unui apartament dintr-un bloc cu 90 de apartamente...la momentul respectiv nu stiam cu ce probleme se confrunta acesta deoarece fostul proprietar ne-a adus hartie semnata si stampilata de la administratora de pe vremea aceea, cum ca nu exista nici o datorie (mentionez ca apartamentul a fost luat prin imprumut bancar). Dupa numai cateva luni asociatia a primit instiintare ca are datorii de 3 miliarde lei vechi deoarece din anul 2005 si pana in prezent nu s-a platit apa calda, apa rece si gunoiul si ca in prima faza va trebui sa se opreasca apa calda. In tot acest timp proprietarii au dar vina pe fosta administratora ca a furat banii si ca i-a cheltuit si au dat-o in urmarire penala. Au destituit-o din functie, au chemat o firma care a facut un audit si o alta care a preluat administrarea blocului. S-a luat legatura si cu furnizorii si intr-un final s-a stabilit ca singura solutie ramasa ca sa stranga toata aceasta datorie si sa se dea drumul la caldura si apa calda este sa se plateasca din partea fiacarei familii cate 150 lei pe luna pe timp de iarna si 100 lei pe timp de vara indiferent daca acestia si-au platit sau nu datoriile in trecut (bani care se adauga pe langa intretinerea propriu zisa). Unii oameni nu sunt de acord cu aceasta masura si nici eu care sunt proaspat mutata. Acestia nu ne lasa nici sa platim intretinerea separat fara sa platim si aceasta suma lunar.

Rugamintea mea este sa imi spuneti daca exista vreo baza legala prin care acestia ma pot forta pe mine ca nou proprietar sa platesc aceasta suma (eu nu mai folosesc sistemul pausal deoarece am fost nevoita sa imi oun centrala termica)...si imi interzic sa platesc intretinerea normal....doar cu conditia sa platesc si suma mai sus mentionata. In conditiile in care datoriile sunt acumulate cu mult inainte ca noi sa devenim proprietari.

Multumesc anticipat.
Cine a luat hotararea aceasta? S-a convocat AG a proprietarilor? Comitetul a decis aceasta masura? Ce stiti despre acest lucru?

Nu va pot obliga sa platiti decat daca este o hotarare a AG, dar daca esalonarea platii facturilor restante a fost facuta cu furnizorii, atunci este singura masura de luat ca oamenii nevinovati sa-si recape accesul la utilitati.

Banii acestia pe care ii va plati fiecare familie, teoretic ii vor primi inapoi cand se va recupera prejudiciul de la fosta administratora si in proportia in care va fi recuperat si cand va fi recuperat.

Daca s-ar fi oprit apa rece sau gazele ati fi contribuit?
Multumesc pentru raspuns.

Din cate stiu eu s-a convocat AG a proprietarilor pt a se lua o decizia si astfel su inceput discutiile si cu furnizorii pt a ajunge la o intelegere si pt a putea inceta penalizarile si putea plati esalonat datoria....Dar tot mie nu mi se pare o modalitate corecta de a obliga si noii proprietari sa plateasca vechile datorii ale blocului......de recuperat datoria de la fosta administratora sau mai bine zis fostii administratori nu se aude nimic mai ales ca unul dintre ei a si decedat.....
.........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atributii administrator andradab2010 andradab2010 Buna ziua, Sunt administrator-contabil la o Asociatie de Proprietari si am intampinat o problema. Din 01.12.2009 am inceput sa lucrez la aceasta ... (vezi toată discuția)
Se poate ca administratorul blocului meu sa imi puna penalizari de pe urma unui proces pierdut cu cet iasi, avand in vedere ca eu am centrala proprie? lionx1987 lionx1987 Buna ziua. Am o mica problema cu care as dori ceva ajutor din punct de vedere juridic. Administratia blocului meu a fost data in judecata de catre CET Iasi pt ... (vezi toată discuția)
Se da urmatoarea situatie: administratora de la scara blocului ... duude duude Se da urmatoarea situatie: Administratora de la scara blocului unde sta mama mea, a murit acum cateva luni. Dupa ce a murit, s-a aflat ca de 3 ani de zile nu ... (vezi toată discuția)