avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii cum se calculeaza plata orelor suplimentare si de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

cum se calculeaza plata orelor suplimentare si de noapte

muncesc de la orele 19 la 7 adica 12 ore in fiecare noapte mai putin sambata si dumineca fara alte libere .la un salar de 1000 lei cit ar trebui sa fie sporurile de noapte si ore suplimentare? va rog lamuriti ma pentru ca vreau sa mi cer drepturile si n as vrea sa vorbesc prostii.multumesc
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 20:52, 6 Decembrie 2010
Buna ziua,

Va rog sa-mi dati un exemplu cum se calculeaza concediul de odihna neefectuat in anii precedenti; nedumerirea mea este ca nu se precizeaza in Codul Muncii perioada de 3 luni la care se efectueaza calculul : ultimele 3 luni ale anului precedent sau ultimele 3 luni lucrate din anul in curs ????

Multumesc anticipat pt raspunsurile d-voastra
Buna ziua. In primul rand nu inteleg ce inseamna in anii trecuti.

Codul muncii
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Art. 144. - Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Exemplificati clar din ce ani, cate zile.
Un salariat nu a avut posibilitatea de a efectua concediul de odihna in anii 2008 (partial) si in 2009 integral chiar daca a solicitat acest drept conducerii unitatii . In aprilie 2010 paraseste unitatea si actioneaza in instanta pentru obtinerea drepturilor salariale restante printre care si cuantumul CO neefectuat aferent anilor 2008 (partial), 2009 si partial 2010 .

Sa presupunem ca in 2008 au ramas neefectuate 8 zile, in 2009 - 21 zile si in 2010 ar rezulta 7 zile.
alcibiade a scris:

Buna ziua,

Va rog sa-mi dati un exemplu cum se calculeaza concediul de odihna neefectuat in anii precedenti; nedumerirea mea este ca nu se precizeaza in Codul Muncii perioada de 3 luni la care se efectueaza calculul : ultimele 3 luni ale anului precedent sau ultimele 3 luni lucrate din anul in curs ????

Multumesc anticipat pt raspunsurile d-voastra

se calculeaza ca medie a ultimelor 3 luni lucrate.

nu are importanta pentru ce an se efectueaza acel concediu.

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
ContSters123067, utilizator
Multumesc

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna - se compenseaza in bani? ContSters22096 ContSters22096 daca nu am efectuat integral concediul de odihna in anii anteriori, la plecarea din firma ar trebui sa mi se plateasca zilele de concediu neefectuat? exista o ... (vezi toată discuția)
Reintegrare si co zzenovia zzenovia Un salariat cu functie de conducere este eliberat din functie in luna august 2009 , in luna ianuarie 2010 se pune in aplicare hotararea judecatoreasca de fond ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu adi_stanculescu adi_stanculescu Caut solutie la urmatoarea problema: Societate cu angajati cu norma intreaga 8 ore/zi program de lucru inegal conform CIM. 750 sal de incadrare fara alte ... (vezi toată discuția)