avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... calomnie si denigrare pe internet
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

calomnie si denigrare pe internet

Buna ziua .Va rog sa-mi dati un sfat pentru ca s-a ajuns prea departe.Nu de curand cativa politisti au fost arestati pentru mita si la anuntul pe site-ul cu informatia apare si dreptul de a face comentarii legate de acest subiect.Fara sa fiu implicat si fara sa am vreo legatura imi sunt aduse numeroase amenintari si denigrari mie si familiei mele in mod repetat de catre cei care posteaza comentarii cu anonim.ce pot face in situatia asta ,pentru ca daca ar exista o lege impotriva acestora a-si inainta o plangere impotriva acestora in instanta.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: justice123 , utilizator 16:14, 5 Noiembrie 2010
din pacate nu exista legislatie bine definita in acest sens
Bineinteles ca exista lege. Codul Penal, articolele 205 si 206, respectiv insulta si calomnia. Puteti face plangere penala, iar prin plangerea respectiva sa cereti instantei sa oblige administratorul siteului sa furnizeze datele pe care le are despre oamenii care v-au adresat injurii, urmand ca in viitor sa ii identificati (daca este posibil).

Numai bine.
Articolele 205 si 206 din Codul Penal sunt abrogate si intr-o "crapatura juridica" in acceptiunea generala a justitiei romane, si acesta e raspunsul care-l veti primi de la parchet, impreuna cu justificarea ca autorii acestei infractiuni sunt nevinovati fiindca pe durata cat nu e lege, nu exista infractiune. Adica e moarte si ingropata.

Fara sa fiu implicat si fara sa am vreo legatura

Daca n-aveti nici o legatura, cum fac legatura aceia cu dvs?
justice123 a scris:

Articolele 205 si 206 din Codul Penal sunt abrogate si intr-o "crapatura juridica" in acceptiunea generala a justitiei romane, si acesta e raspunsul care-l veti primi de la parchet, impreuna cu justificarea ca autorii acestei infractiuni sunt nevinovati fiindca pe durata cat nu e lege, nu exista infractiune. Adica e moarte si ingropata.



Istoric legislativ: Initial, insulta si calomnia au fost incriminate prin intermediul art. 205 si 206 din Codul Penal. Ulterior, prin intermediul Legii nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, insulta si calomnia au fost dezincriminate.

La un an distanta, prin decizia nr. 62 din 18.01.2007 a Curţii Constituţionale s-a admis excepţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art. 205, art. 206 şi art. 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale.

Decizia Curţii Constituţionale a determinat, prin efectele sale, suspendarea efectelor normei juridice declarate ca fiind neconstituţionale, astfel incat de la data poublicarii acesteia in Monitorul Oficial să reintre în vigoare dispoziţiile art. 205 şi art. 206 din Codul penal, ceea ce echivalează cu incriminarea din nou a faptelor de insultă şi de calomnie.


;)
Romania, Ministerul Public Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 2 Bucuresti
Rezolutie 20.11.2009
Dosar nr. 14860/P/2009
Nr. operator 3761

Procuror Liliana Andrei din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 2 Bucuresti.
[...]
Aceasta decizie nu duce, insa, automat la reincriminarea celor doua fapte deoarece, potrivit art. 62 alin. 3 din Legea 24/2000 privind tehnica legislativa, "abrogarea unei dispozitii sau a unui act normativ are caracter definitiv". Asupra abrogarii nu se poate reveni nici direct nici indirect, pe calea unei decizii de neconstitutionalitate. Singurul mod in care insulta si calomnia ar putea fi din nou calificate drept infractiuni este printr-o lege adoptata de catre Parlamentul Romaniei.
Un alt aspect care ne obliga sa consideram faptele de insulta si calomnie ca nefiind prevazute de legea penala este art.7 alin. (1) din Conventia europeana a drepturilor omului.
Conform acestei prevederi, "Nimeni nu poate fi condamnat pentru o actiune sau o omisiune care, in momentul in care a fost savarsita, nu constituia o infractiune, potrivit dreptului national sau international...".
[...]
Parafat de prim-procuror Marian Trusca cu stampila Romania, Ministerul Public Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 2 Bucuresti


Cu asta ei zic ca autorii nu sunt vinovati deoarece art. 205 si 206 nu sunt incriminate.

Asta nu ar fi nimic daca nu ar tine la sertar dosare cu dovezi cu tot pentru fapte incriminate penal cum ar fi fals in declaratii, fals sub semnatura privata, violarea corespondentei private, amenintare si santaj si altele, doar din cele care le stiu eu cu siguranta.

In consecinta au legalizat insulta si calomnia, si daca cineva va reproseaza ceva, puteti face referire la aceasta rezolutie.
Ultima modificare: Duminică, 14 Noiembrie 2010
justice123, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala? ArualAnele ArualAnele Buna, Am fost insultata la o postare de-a mea de pe pagina de Facebook si as dori sa stiu daca pot face plangere penala impotriva persoanei care m-a ... (vezi toată discuția)
Acuzatie de fals pe internet Blu37 Blu37 Buna ziua tuturor si La multi ani celor care-si serbeaza onomastica astazi. As vrea sa stiu daca se poate face ceva vizavi de o persoana care, fara nici un ... (vezi toată discuția)
Art.205 si art 206, cod penal, mai sunt în vigoare? dandanaua dandanaua Insultasi calomnia prev.de art.205 şi art.206 cod penal au fost abrogate în 2007.In 2008, curtea constitutionala a decis neconstitutional textul de lege care ... (vezi toată discuția)