avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj in Italia
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj in Italia

Buna seara!
Lucrez de cativa ani in Italia avand contract de munca pe perioada determinata.Ca sa-mi depun cererea pentru indemnizatie de somaj,mi se cere sa am rezidenta aici.Mentionez ca in ultimii 2 ani am platit mai mult de 52 de contributii.Am consultat si un birou al sindicatului (CGIL),unde mi-au spus ca as avea doua variante:
1 sa depun cererea in Italia,dar neavand rezidenta pot primi indemnizatia max. 3 luni
2 sa depun cererea in Romania unde pot beneficia de aceasta indemnizatie pe o perioada mai lunga
Intrebarea mea este:am sau nu posibilitatea de a primi acest ajutor de somaj fara rezidenta?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:15, 21 Octombrie 2010
1. Din Legea 76/2002 (legea somajului):
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
b) nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ sau după satisfacerea stagiului militar;
c) ocupă un loc de muncă şi, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
d) au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională, conform legii;
e) cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii;
f) nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie.

2. Asadar din Romania nu puteti primi indemnizatie de somaj pentru ca nu ati contribuit la fondul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenii straini rezidenti au dreptul la somaj? smeagull smeagull Buna ziua, Un cetatean strain (non UE) rezident in Ro de peste 1 an de zile, care a lucrat legal in aceasta perioada - peste 12 luni - are dreptul la somaj, ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? ada235 ada235 am si eu o intrebare : daca am fost angajata timp de 5 luni cu carte de munca si in prezent sunt studenta pot beneficia de somaj? (vezi toată discuția)
Drepturi banesti pentru rezidenti in romania ioanadoryna ioanadoryna buna ziua, poate primi bani de la stat un cetatean rezident in romania daca momentan nu este angajat nicaieri? in ce conditii? va multumesc (vezi toată discuția)