Buna seara!
Lucrez de cativa ani in Italia avand contract de munca pe perioada determinata.Ca sa-mi depun cererea pentru indemnizatie de somaj,mi se cere sa am rezidenta aici.Mentionez ca in ultimii 2 ani am platit mai mult de 52 de contributii.Am consultat si un birou al sindicatului (CGIL),unde mi-au spus ca as avea doua variante:
1 sa depun cererea in Italia,dar neavand rezidenta pot primi indemnizatia max. 3 luni
2 sa depun cererea in Romania unde pot beneficia de aceasta indemnizatie pe o perioada mai lunga
Intrebarea mea este:am sau nu posibilitatea de a primi acest ajutor de somaj fara rezidenta?
Multumesc!
1. Din Legea 76/2002 (legea somajului):
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
b) nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ sau după satisfacerea stagiului militar;
c) ocupă un loc de muncă şi, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
d) au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională, conform legii;
e) cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii;
f) nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie.
2. Asadar din Romania nu puteti primi indemnizatie de somaj pentru ca nu ati contribuit la fondul respectiv.