am ruda care este acuzata de trafic de influienta in forma continuata. a fost secretara la o universitate si a promis unei persoane care lucra in strainatate ca poate sa o treaca examenele fara ca ea sa treaca pe la facultate. i-a trimis 3000 de euro si alte bunuri pt aceasta treaba, dar cind a venit in tara a constatat ca este exmatriculata, drept pentru care a afost denuntata. acheta a fost facuta de procurori si acum a fost trimis dosarul la parchet. secretara care a luat banii a fost data afara din facultate si actualmente este in italia de unde nu vrea sa vina nici la proces.
Ce pedeapsa risca?
se poate judeca procesul in lipsa?
poate sa ii dea condamnare cu suspendare?
cica banii nu are de unde sa-i dea inapoi!
Pentru infractiunea de trafic de influenta legea prevede pedeapsa cu inchisoare de la 2 la 10 ani, la care se poate adauga un spor.
Chiar daca persoana inculpata nu se prezinta, lipsa acesteia nu constituie un impediment pentru desfasurarea procesului. Sfatul meu este sa isi angazeze un avocat care sa o reprezinte si sa formuleze apararile care se impun. De asemenea, ar fi indicat sa depuna la dosar inscrisuri din care sa reiasa ca ea este angajata in Italia iar acesta constituie motivul pentru care nu se prezinta in instanta, in caz contrar instanta va retine ca se sustrage cu rea-credinta de la urmarirea penala. In cazul in care nu are antecedente si isi va formula aparari, instanta va putea aplica o pedeapsa indreptata spre minim, cu suspendare. De asemenea, va fi obligata la restituirea sumei de bani.
In mod cert dra Gabriela v-a dat sfaturi pline de bun simt, dar eu fiind mai direct traduc:
1.Daca nu-si angajeaza avocat risca o pedeapsa spre maxim special.
2.Daca nu se prezinta, nu e sincera in timpul procesului penal si nu da banii inapoi va fi adusa din Italia in penitenciar.
Apropo, maximum pedepsei va creste un pic din cauza formei continuate a infractiunii.