avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cand pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cand pot beneficia de somaj?

daca am lucrat un an si 5 luni si mai am inca 2 ani de facultate cand pot primi somaj?
va rog sa-mi raspundeti
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:52, 22 Octombrie 2010
Legea 76/2002 spune: dupa 60 de zile de la absolvire se depune dosarul la AJOFM.
Pentru a beneficia de somaj ca absolvent, trebuie intai sa te inscrii ca persoana in cautarea unui loc de munca la AJOFM, in maxim 60 de zile de la absolvire.
Dupa cela 60 de zile, poti solicita indemnizatie de somaj ca absolvent
Atata timp cat esti student nu vei beneficia de indemnizatia de somaj.
Puteti beneficia de indemnizatie de somaj (chiar daca sunteti student) daca:
- va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs.;
- in ultimele 24 de luni ati avut 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
am inteles cv dar nu tot , cum ar fi:in timpul facultatii am lucrat un an si cinci luni cu carte de munca,acuma ei mau dat afara dar eu sunt tot la facultate , ce nu inteleg eu e ca dupa facultate pot primi somaj dupa astia un an si 5 luni? daca nu o sa mai lucru nicaieri pana termin facultatea ,sau trebuie sa-mi acuma ceva harti.............????
va rog frumos sa ma lamuriti.
1. Sunt doua aspecte si doua indemnizatii de somaj distincte:
a) daca v-a incetat CIM cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii {art. 31 alin. (4.1), art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4)} beneficiati de indemnizatie de somaj, in conditiile pe care le-am spus in mesajul anterior;
b) dupa terminarea facultatii veti beneficia de indemnizatie de somaj, ca absolvent, daca va inscrieti la Somaj in termen de 60 de zile de la absolvire si in momentul depunerii actelor la Somaj nu sunteti sub un CIM sau nu urmati o alta forma de invatamant.

2. Pentru a beneficia acum de indemnizatia de somaj, de la data concedierii, trebuie sa depuneti dosarul de somaj in termen de 30 de zile de la data concedierii. Daca il depuneti dupa acest termen (dar nu mai tarziu de 12 luni) veti primi indemnizatie de somaj de la data depunerii actelor la Somaj.

3. Va puteti inscrie la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul sau la cea de care apartineti cu resedinta (viza de flotant pe C.I.) si in raza careia se afla si fostul angajator.


milixima a scris:
...Atata timp cat esti student nu vei beneficia de indemnizatia de somaj.


Asta este valabil numai pentru indemnizatia de somaj ca absolvent.
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj pentru studenti? libraana libraana buna seara studentii la finalizarea facultatii vor beneficia de somaj? daca da ce trebuie sa faca pt a primi somaj. dar cei care sunt angajati intr-un domeniu ... (vezi toată discuția)
Somaj la studenti Emyyy Emyyy Am terminat facultatea acum cateva zile. Pot beneficia de somaj, chiar daca nu am lucrat? De fapt am lucrat 3 luni pe timp de vara, dar nu in domeniul ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru al doilea copil catalina0217 catalina0217 sunt in concediu pentru cresterea copillui(2ani) pana la data de 10.06.2016 (cand am nascut eram studenta) si sunt insarcinata cu al doilea copil care il voi ... (vezi toată discuția)