avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reluarea somajului la desfacerea contractului de munca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reluarea somajului la desfacerea contractului de munca pe perioada determinata inainte de termen

Buna ziua! Am angajat un somer cu contract pe perioada determinata de 2 luni pe postul de instalator, incepand cu data de 9 septembrie 2010. Dupa doua saptamani de la inceperea activitatii, sefului nu i-a mai convenit de el, am inteles ca nu s-a tinut de treaba, nu stiu exact care a fost problema. Pe 24.09.2010, a incetat contractul de munca cu acordul partilor. Mentionez ca angajatul a semnat cererea prin care isi exprima acordul cu privire la incetarea contractului conform art.55 lit.b. El nu a spus clar ca vrea sa-si reia somajul in continuare atunci, si oricum nu se putea face incetarea cu art.65 alin.1, pentru ca nu se putea pune problema desfiintarii locului de munca, intrucat pe postul de instalator lucreaza mai multi oameni, firma ocupandu-se cu executia lucrarilor de instalatii. Problema este ca a venit acum la firma si spune ca nu poate sa-si reia somajul. A mai spus ca mai avea sa ia somaj pana in mai 2011. Am sunat la ITM sa intreb daca se mai poate face ceva si mi-au zis ca nu. Seful e dispus sa ii faca reangajare si ulterior incetare ca sa-si poata reia somajul in continuare. Ma gandeam la o varianta: daca ii facem reincadrare pe un alt post (post de care seful nu o sa aiba nevoie in urmatoarele sase luni), cu contract pe perioada nedeterminata iar luna viitoare sa-i facem incetarea conform art.65 alin.1, poate sa-si reia somajul? Intreb acest lucru pentru ca nu stiu cum ramane cu pauza aceea de o luna (din 24.09.2010 cand i-a incetat contractul pana in prezent) in care el nu e activ. Sau sa-i facem reincadrare cu contract pe perioada determinata de o luna tot ca instalator si pe urma sa-i inceteze contractul la termen? In acest caz poate sa-si reia somajul?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:25, 22 Octombrie 2010
Buna ziua !
Intrucat a incetat CIM ptr. motive imputabile salariatului , acesta nu mai poate fi reluat in plata la somaj , mai ales ca s-a prezentat la somaj cu documentele (decizia ) ce atesta incetarea CIM in baza art. 55 lit. b .... si , in consecinta , nu se mai poate face nimic ....
S-a recurs la cea mai proasta varianta ptr angajat , acesta pierzand si locul de munca , dar si dreptul la ajutorul de somaj ...
Chiar daca il reangajati ( indiferent daca pe perioada determinata sau nedeterminata) acesta nu va mai beneficia de somaj decat dupa ce va avea un nou stagiu de cotizare de minim 12 luni .
1. Daca ii faceti un CIM pe perioada determinata, la expirarea aceastuia (art.56j din Codul muncii) poate beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni are 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
2. Din cele 24 de luni se scad lunile cat a fost in somaj sau nu a lucrat si trebuie sa-i ramana 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
3. La fel se procedeaza si daca ii incheiati un CIM pe perioada nedeterminata si apoi il concediati cu art.65 din Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj... bianchita bianchita Buna ziua In conditiile in care sunt angajata pe perioada determinata,pentru a beneficia de somaj cu ce articol si litera trebuie sa imi fie desfacut ... (vezi toată discuția)
Somaj Elinia Elinia Am o cotizatie 12 luni consecutive,dar mi se pare destul de ambiguu art 56 litera J.In data de 30 mai mi-a incetat contractul de munca prin demisie 55 b unde ... (vezi toată discuția)
Drept de somaj dana-100 dana-100 am lucrat 25 ani in Romtelecom,de unde am inchis CIM la 1 martie 2010 cu acordul ambelor parti (55).M-am angajat la o firma particulara ptr.o perioada ... (vezi toată discuția)