avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor 12 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor 12 ani

Am avut astazi decizia de divort cu incredintarea minorei de 12 ani catre mine, mama sa.
Minora a trait 5 ani in casa bunicilor paterni.
Actualmente tatal este inchis pentru omor si inca nu s-a terminat judecarea lui (a omorat amanta).
Eu lucrez in Italia am toate conditiile materiale si nu numai pentru a-i oferi mai mult decat oricine.
Dupa ce au aflat de decizia tribunalului (a fost redactata si ar trebui sa parvina si la locul de detentie al fostului sot) bunicii paterni au inceput sa tortureze minora (pe care pana la decizia irevocabila nu o pot lua la mine) spunandu-i ca ei sunt batrani si vor muri fara ea, ca va pierde mostenire si totul si ca in Italia va fi tratata rau smd. Copila a fost deja audiata de 2 ori! in causa de fond, in divort, iar decizia a fost de a o incredinta mie, mamei.
Intre altele, in interesul fetitei judecatorul a decis ca minora sa ramana in Romania pana la terminarea anului scolar. Aceasta hotarare ar putea avea un bun rezultat daca si doar daca bunicii paterni ar fi persoane normale, dar actualmente o terorizeza cu ceea ce i se va intampla, ca nu-si va mai vedea niciodata tatal, ca va fi izolata etc.
Ca si mama va intreb: in apel, deoarece sotul din inchisoare poate cere apel contra deciziei de incredintare, minorul de 12 ani poate sa mai fie ascultat si a 3a oara!!?? Ce credibilitate poate fi data unui minor care de doua ori a facut 2 declaratii diverse?
Poate un tata inchis pentru omor cere in apel incredintarea catre bubnicii paterni cand mama a fost declarata nu numai in regula chiar mai mult ca si parinte caruia sa i se incredinteze?
Va rog. E urgent. Spuneti-mi cum sa fac. Fetita cand aude ca trebuie sa vina aici pe de o parte se bucura pe de alta, influentata de bunici zice ca nu vrea ca stie ca bunicii vor muri in acest fel smd.
Va multumesc e foarte importanta orice vorba orice sfat.
Am discutat deja cu un psiholog italian, prietena apropiata, care ma sustine in totul si cu care voi incerca sa ajut minorul sa treaca peste aceasta schimbare.
Ah mentionez ca minorul vrea sa stea si cu mine si cu tata si cu bunicii dar ii este frica si nu vrea in totul sa vina la mama pentru a nu pierde bunicii si prietenii facuti in 5 ani.:((
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 20:14, 22 Octombrie 2010
In primul rand, declaratia si optiunea minorului in cazul audierilor, in camera de consiliu sau in instanta, in vederea incredintarii acestuia spre crestere si educare unuia dintre parintii divortati nu are decat un caracter optional, iar nu obligatoriu pentru instanta de judecata investita cu aceasta actiune.
Ca aspecte importante pentru luarea deciziei de catre instanta sunt considerate acele aspecte determinante ce pot contura o hotarare in interesul major al copilului (legatura afectiva, situatia materiala necesara educarii unui copil, atentia acordata etc.). Trebuie sa va spun ca starea de fapt, in care sotul este judecat pentru omor, va este oarecum favorabila, copilul incredintindu-se unuia dintre soti, iar nu bunicilor. Numai daca inredintarea catre unul dintre soti este imposibila, atunci pot fi luate in calcul si variante alternative de incredintare si ocrotire, prevazute de legislatia speciala (L.272/2004, L 273/2004). In situatia dvs. concreta ar fi indicat sa introduceti chiar vs. apel, cu indicarea acelor probe ce trebuiau propuse in fond, referitoare la situatia reala a tatalui si la imposibilitatea ca minora sa continue scoala in tara in lipsa tatalui (fiind inchis) si cu indicarea probelor (presupus a fi fost aduse in fond de dvs.) ca minora poate locui si invata la dvs., chiar daca in alta tara. Tot pe fond si apoi numai subliniat in apel, trebuia invocata lipsa calitatii procesuale a bunicilor in acest proces, iar daca situatia este numai una de fapt, dupa ramanerea definitiva a hotararii de incredintarea catre dvs., puteti lua fetita oricand. Speta este insa relativ dificila si pentru faptul ca nu va aflati in tara. Si de aceea era ideal sa aveti angajat un avocat.
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
ContSters36411, utilizator
avand in vedere ca nu locuiti in tara indicat este sa va angajati un avocat pt a fi sigura ca sentinta instantei de fond va ramane neschimbata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minor catre mama / tatal inchis pentru omor marafx marafx Va rog un sfat daca se poate. Am obtinut divortul si incredintarea minorului de 12 ani. Lucrez legal in Italia, cu un salariu bun. Decizia judecatorului ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor probleme cu terze persoane marafx marafx Buna ziua tuturor voi fi foarte succinta in prezentarea situatiei pentru a lasa spatiu oricarui tip de comentariu. 1. mama pleaca la munca afara. copilul ... (vezi toată discuția)
Tatal inchis marafx marafx Sunt separata de tatal copiului de 5 ani. Copil inizial a locuit pentru un an cu bunici materni dupa care, eu lucrand intro mare companie italiana deci in ... (vezi toată discuția)