avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in partaj

un unchi a formulat o actiune in partaj, de iesire din indiviziune! exista un model de intampinare pentru o asemenea actiune! Tin sa arat faptul ca unchiul a prezentat in actiune o alta situatie decat cea reala, a subliniat faptul ca s-ar fi inteles cu tatal meu (decedat) insa in certificatul de mostenitor sunt prinse cotele de mostenire pentru fiecare in parte! Fiindca tatal meu a decedat , eu cu sora mea suntem chemati pentru a iesi din starea de indiviziune, insa numai pentru o parte din mostenire! care sunt optiunile pentru mine si sora mea? se poate face o evaluare a partii pentru care se solicita iesirea din indiviziune? ce putem face daca unchiul incearca sa induca in eroare instanta?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:17, 22 Octombrie 2010
prima recomandare este sa consultati un avocat.
optiunile, in mare sunt:
- sa formulati dvs. si sora cerere reconventionala, prin care sa solicitati intregirea masei succesorale cu bunurile lipsa ori ca instanta sa pronunte un partaj "punctual", doar pe bunurile cuprinse, care insa nu reprezinta intreaga masa de impartit.
Se poate si cel mai probabil se vor face evaluari ale bunurilor de partajat, prin expertiza.
De fapt, prin intampinare paratul critica pretentiile formulate de catre reclamant prin cererea de partaj judiciar(divort)) sau succesoral, sustinandu-si criticile prin probatoriu!
Nu exista un model anume de intampinare pe astfel de actiuni, pentru ca fiecare actiune prezinta particularitatile sale, astfel ca intampinarea se formuleaza in functie de fiecare situatie in parte.
In cazul in care reclamantul omite cu buna stiinta sa solicite anumite bunuri care fac parte din masa partajabila, atunci este necesara formularea unei cereri reconventionale pe calea careia sa solicitati aducerea la masa de partaj a bunurilor respective, urmand sa administrati probe in dovedirea acesteia, insa in acest caz va trebui sa timbrati cu 3 % din valoarea bunurilor pe care le solicitati a fi incluse in masa partajabila.
In functie de bunurile care fac parte din masa partajabila se vor dispune expertize de specialitate ( topografica, constructor, merceolog) expertize care vor avea ca obiectiv si evaluarea bunurilor supuse impartelii.
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
cea mai buna solutie e sa consultati un avocat care sa va redacteze intampinarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune - partaj succesoral - retransmitere succesorala CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna ziua. Va rog sa am ajutati cu urmatoarea speta. Niste clienti, sora si frate, au fost chemati in judecata de bunica lor pt. ca instanta de judecata sa ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune la o mostenire mariana55_ro mariana55_ro Buna ziua ! Tatal meu a decedat acum 4 ani .Am dezbatut succesiunea ( mostenitori : mama , eu si o fata din prima casatorie a tatalui meu ) .Bunul partajabil ... (vezi toată discuția)
Coproprietari apartament - iesire din indiviziune Jurist TM Jurist TM Buna seara! Am urmatoarea speta: doi frati coproprietari ai apartamentului mostenit de la parinti. Unul vrea sa vanda, celalalt nu. Cel care se opune vanzarii ... (vezi toată discuția)