avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor !!! .... ... .. . Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor !!! .... ... .. . Partaj

- Sunt casatorit din 1993
- Avem un copil de 17 ani
- Am locuit de la inceputul casatoriei pana in prezent in casa parintilor mei (impreuna cu acestia) - casa este pe numele parintilor mei (inainte de aceasta a fost a bunicilor din partea mamei) - eu m-am nascut in aceasta locatie.
- Prin 2005 parinti mei au vandut un teren (obtinut in 2000, dar care era pe numele lor), din banii primiti, in 2007 au refacut casa (parinteasca) in care locuim, din temelii (constructie de la cota 0)
- In aprilie 2010 am facut un credit (pe 3.5 ani, 45.000. ron) pe numele meu (sotia girant) - eu il platesc (suma lunara mi se opreste direct din card de catre banca)... din acest credit am cumparat un autoturism (care este pe numele meu)... pana acum (octombrie 2010) am platit doar 6 rate din totalul de 42 rate.
- Nu avem bunuri mobile sau imobile cumparate pe acte (chitante) pe numele nostru... am cumparat diverse electrocaznice si/sau obiecte in tot acest timp impreuna, dar nu avem acte sau chitante doveditoare.
- Procesul de divort este pe rol (nu s-a dat solutia) ... dar sunt ''amenintat'' ca doreste partaj (o garsoniera / echivalent in bani sau o suma lunara ca o despagubire).

As vrea sa stiu urgent :
* Ce ar putea sa ceara la partaj ?!
* Ce poate obtine ?!
* Ce se poate stabili ?!
* Pot pierde casa parinteasca (care este pe numele parintilor mei) ?!... poate pune sulta pe casa ?!
* Ce spune legea in astfel de caz ?!

Raspund si altor intrebari daca-mi vor fi puse !

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
sorin_71, utilizator
Cel mai recent răspuns: rarespopa , utilizator 21:53, 26 Octombrie 2010
Din ce relatati, doar autoturismul este bun comun si este singurul care intra in masa partajabila.
Daca solicitati atribuirea bunului ii platiti sotului sulta ( 1/2 din valoare).

Alte bunuri nu intra in masa partajabila, pt ca nu aveti,
casa parintilor iese din discutie, pt ca apartine unor terti.
Daca aveati bunuri proprii ( achizitionate inainte de casatorie sau mostenite/donate) nici acestea nu intrau in masa partajabila, ci ramaneau fiecaruia.
-poate cere impartirea bunurilor comune- respectiv autoturismul;
-poate obtine jumatate din valoarea bunului comun- autoturismului;
-se poate stabili/hotara, ceea ce am spus la punctele marcate anterior;
-nu pierdeti casa parinteasca(de fapt nici unul nu aveti drept la partaj asupra acestui bun care apartine parintilor dv) si nici sulta nu se poate calcula functie de acest imobil;
-asa spune legea!
cu privire la casa parintilor , nu va mai faceti probleme, este a parintilor si basta.
Cu privire la masina, nici aici nu trebuie sa va faceti probleme, cine primeste masina va achita si creditul care este in mare parte neachitat avand in vedere ca a fost contractat in primavara acestui an
daca vrea sa ia masina (activul) sa ia si pasivul-datoria catre banca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
praporgescu, utilizator
Poate cere o suma de bani pentru timpul cat am fost impreuna, munca depusa, salariu adus in casa, etc ?!
In primul rand, la masa bunurilor partajabile, sotia poate trece ce bunuri ii trec ei prin minte, numai ca va trebui sa le si dovedeasca. Dumneavoastra depuneti intampinare la solicitarea ei si aratati care sunt cu adevarat bunurile existente. Din ce ati prezentat, din masa partajabila vor face parte autoturismul si datoria la banca. Acestea se vor imparti, de principiu cate 50 % pt fiecare. Daca ati avut salariu mai mare, puteti solicita o cota majorata la partaj. Trebuie sa stiti ca in procesul de partaj parintii nu pot fi martori.
Din moment ce nu exista alte bunuri de impartit, sotia nu poate cere o suma de bani pentru ca a muncit in casa si a avut salariu. Munca ingospodarie ar fi fost luata in calcul daca ea ar fi stat acasa in perioada casniciei si asta pentru ca nu se poate ca unul dintre soti sa primeasca tot, iar celalalt nimic.

Alte discuții în legătură

Dreptul la viata de familie: o problema carmendandu carmendandu Dreptul la viata de familie este un drept fundamental, recunoscut ca atare in art. 26 din Constitutie. Acum, pentru simpla exercitare a unui drept ... (vezi toată discuția)
Cum vedeti, sintagma "deregila"??? Manole Dumitru Manole Dumitru Legea, privind admitere custodiei minorilor, prevede .\"copii minori se incredinteaza parintelui cel mai bine plasat\"...De ce exista sintagma \"DE REGULA ... (vezi toată discuția)
Am o întrebare în legătură cu un posibil divorț dintre părinții ... silviaaftene silviaaftene Am o întrebare în legătură cu un posibil divorț dintre părinții mei. Tata e consumator avid de alcool - zilnic de dimineața până seara - iar mama nu ... (vezi toată discuția)