Am o problema si as avea nevoie de niste sfaturi.. :( locuiesc de vreo 2 ani in chirie la o doamna, impreuna cu prietenul meu...amandoi suntem studenti si n-avem o situatie materiala prea buna.
Proprietara ne-a dat sa semnam un contract de comodat. La inceput nu am dat prea multa importanta si-am semnat fara sa punem intrebari, dar acum ma ingrijorez un pic: contractul ala zice ca nu se plateste chirie...noi insa dam o anumita suma proprietarei, lunar. Ea este somera si asta e singura ei sursa de venit, inteleg ca nu vrea sa declare chiria; problema e ca noua ne-a spus ca daca e sa vina cineva sa intrebe (de la administratia financiara ?), sa le zicem ca noi NU dam chirie, stam gratis acolo.
Intrebarea mea este despre ce se intampla in cazul in care chiar vine cineva sa intrebe si noi mintim? Nu ma simt prea bine cu ideea asta, dar nici sa plecam in alta parte nu ne permitem, iar sa facem un contract de inchiriere este exclus. Care este situatia noastra din punct de vedere legal? La politie nu pot sa ma duc sa anunt ca asta inseamna sa ne dea afara din apartament...
A doua intrebare, tot legata de acest contract de comodat, este ca in el zice ca "in caz de neprelungire a contractului[..] comodatarul este obligat sa predea apartamentul in acceasi stare in care a fost primit [...]".
Asta ce inseamna? ca atunci cand vom pleca de-aici trebuie sa-i dam apartamentul nou nout si zugravit cum era? Ma ingrozeste gandul asta... mie mi se pare de la sine inteles ca un apartament nu poate fi folosit fara sa se uzeze intr-o oarecare masura; am facut si noi cateva mici stricaciuni, gen cateva pete pe pereti, dar multe lucruri s-au deteriorat de la sine, chitul pe la geamuri a inceput sa cada, peretii s-au mai crapat, a aparut ceva mucegai... poate sa ma oblige sa zugravesc tot si sa-l fac cum era la inceput? Precizez ca in contract nu se specifica starea initiala a apartamentului, ci doar clauza mentionata mai sus... :(
Trebuie analizat contractul cu atentie si purtate discutii cu contractul in fata.
Insa mari griji nu cred ca ar trebui sa va faceti deoarece ea nu are bani sa va dea in judecata iar dvs. nu veti avea bani sa ii platiti ceva.
din punct de vedere legal sunteti parte a unui contract de comodat.
cand va expira durata contractului, da, aveti obligatia sa predati bunul in starea in care l-ati primit.
Nu vi se poate intampla nimic. Stati linistiti , din punctul asta de vedere. Pe de alta parte fiind un contract de comodat , nu va revine nici obligatia de a plati vreo suma de bani drept chirie pe perioada contractului , practic in acest timp neputand fi evacuati. Clauza cu privire la predarea in apartamentului in starea initiala , este specifica tuturor contractelor de locatiune , si se are in vedere conform Codului civil uzura cauzata de folosirea normala a imobilului respectiv. Deci nu e cazul sa va ingrijorati.
Va multumesc pentru raspunsuri.. insa nu mi-ati zis si ce ni se poate intampla daca vine cineva in control si noi spunem ca nu-i platim nici o chirie (cand defapt platim).