Buna ziua. Am intampinat urmatoarea situatie:
-un teren dobandit prin vanzare cumparare de 2 soti, ambii fiind mentionati in contract , in anul 1996.
-in 1999 cei doi soti divorteaza dar nu inainteaza actiune de partaj
- in 2005 unul din fostii soti face documentatia cadastrala a terenului fara a da de stire celuilalt si incepe constructia unei case
-in 2010 se incheie partajul , prin care Instanta imparte terenul in 2 loturi egale pe care le atribuie celor 2 , dar expertul Instantei gaseste o suprafata putin mai mica atunci cand intocmeste expertiza
In acest moment Oficiul Cadastrului a respins cererea de intabulare pentru unul din loturi, pe care proprietarul vrea sa-l vanda pe motiv ca trebuie declaratie notariala de la celalalt sot ca este deacord cu actualizarea suprafetei
In concluzie desi este proprietar , prin hotararea Instantei nu-si poate exrcita dreptul ,din cauza ca nu are acea declaratie de la celalalt sot
Intrebari:
-Cum a putut , in 2005, unul din fostii soti sa intocmeasca documentatie cadastrala, sa obtina aut de constructie, certificat de urbanism etc fara celalalt coproprietar
-ce se poate face pentru a obtine intabularea pe unul din loturi fara semnatura celuilat ca este deacord cu actualizarea pentru terenul intreg(desi el nu mai este intreg , Instanta pronuntandu-se in acest sens).
Multumesc
Mandatul tacit reciproc intre soti , priveste numai actele de dispozitie cu privire la bunurile mobile aflate in codevalmasie, unele acte de administrare si de conservare ale bunurilor imobile. Daca nu s-a facut partajul la divort , inseamna ca ambii soti sunt coproprietari ai intregii suprafete de teren mentionate , din acest motiv oricare dintre ei poate sa intocmeasca documentele cadastrale, inainte de partaj. Daca hotararea judecatoreasca de stabilire a partajului a ramas definitiva , ea poate fi investita cu formula executorie , in cazul in care sotul se opune , si punerea in posesie se poate face prin executor judecatoresc.
Principala problema este ca unul din soti nu poate obtine intabularea pana celalalt sot nu da o declaratie notariala ca este decord cu suprafata gasita de expertul Instantei pentru intreg terenul. Fiind o stare conflictuala intre fostii soti , nu se pune problema ca acea declaratie sa fie data.
Exista vreo modalitate prin care poate fi obligat...de lege desigur.
Pana la urma am rezolvat cu actele. Nu trebuia declaratie de la celalalt sot , si nici dezmembrare la notar a lotului intreg deoarece terenul era deja partajat si lotizat de Instanta.Acum trebuie facuta doar intabularea pe fiecare lot in parte.
Dar... a intervenit alta problema.Efectiv se sta cu bata la poarta , si nu pot intra pe terenul meu. Cum procedez?
Divizare lot teren
muadib
buna ziua.
problema in care va cer sfatul este de natura imobiliara.
impreuna cu alte cateva persoane am cumparat un teren,
individual detinand cota ... (vezi toată discuția)