avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Problema mea se prezinta in felul urmator:
In urma decesului persoanei X (01.12.2008), singurii mostenitori legali sunt 4 veri primari.S-a procedat la deschiderea succesiunii in termen de 2 luni de la deces.Din cei 4 veri doar 3 au acceptat succesiunea, al 4-lea renuntand din start deoarece este foarte in varsta,bolnav si nedeplasabil. In acest sens, a intocmit un act de renuntare, scris de mana si nelegalizat la notariat.Doi dintre mostenitori au dat imputernicire legalizata celui de-al 3-lea pt. a-i reprezenta.A fost angajat un avocat care s-a ocupat si inca se mai ocupa de acest caz
(pt.ca din pacate au trecut aproape doi ani si nu s-a finalizat). Desi este cam tarziu acum, as dori cateva lamuriri, daca se poate.
Mentionez ca intre cei trei mostenitori nu au existat si nu exista neintelegeri, au fost si sunt de comun acord intrutotul.
- Succesiunea se putea dezbate doar la notariat? sau trebuia ajuns obligatoriu la tribunal? Pt. ca acest caz a ajuns la tribunal.
- Este clar ca acea declaratie de renuntare nelegalizata nu are nici o valabilitate iar avocatul a facut o greseala imensa cand a acceptat-o la dosar dar, daca in termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii cel de-al 4-lea mostenitor nu se ridica cu pretentii, drepturile acestuia nu erau prescrise oricum? Intreb acest lucru pt.ca din cauza acelei declaratii s-a taraganat tot procesul. Incredibil dar aceeasi greseala a facut-o si judecatorul care s-a ocupat de dosar....a acceptat (in prima faza si din greseala, fireste) declaratia asa cum era, ca apoi , la aproape un an, sa spuna ca nu este valabila si ca, sa se aduca o declaratie legalizata.Alte drumuri si alte cheltuieli....,s-au acordat termene peste termene, ca acum sa se ajunga in ultima faza(sper), aceea a intocmirii certificatului de mostenitor.
- Masa succesorala se compune din:apartament, cont in banca si loc de veci. Am inteles (de la expertul evaluator al ap.) ca din cei trei, doi vor lua banii din banca iar unul va trebui sa dobandeasca ap. (asa este procedura), urmand sa despagubeasca pe cei doi cu diferenta de rigoare. Cert este ca cei trei vor sa imparta totul in mod egal, asa cum este normal, dar...intrebarea mea este....se va intocmi un singur certificat de mostenitor pt.toti trei, sau, pt.cel cu ap. va fi un certificat separat?Sau cate un certificat pt.fiecare cu ce dobandeste ? Intelegerea lor este urmatoarea : suma din banca se imparte la 3 apoi, dupa vanzarea ap.(pt.ca se va vinde) suma rezultata se va imparti, normal, la 3.Este posibil asa, sau cel care ia ap.trebuie sa despagubeasca pe cei 2,atunci, pe loc, pana se va vinde ap.?
- Certificatul de mostenitor il elibereaza notarul sau tribunalul?
- Taxa pt.certificat am inteles ca este 3% din masa succesorala dar impozitul la stat in ce conditii se plateste? Din cate stiu exista un termen de 2 ani in care nu se plateste acest impozit.....dar de cand? De la deschiderea succesiunii sau de la deces?
- Onorariul avocatului este la aprecierea dumnealui? Onorariul se incaseaza la inceput sau la sfarsit....pt. ca sincer, sunt f.nemultumita de prestatia acestuia. Este uimitor ca o succesiune poate dura 2 ani, in conditiile in care toate actele sunt in regula si aduse la timp, nu exista divergente intre mostenitori si nici rasturnari de situatii....
Am impresia, cu tot respectul, ca din cauza faptului ca toate persoanele implicate au o varsta inaintata (80 -85 ani) si nu au minime cunostiinte in domeniu juridic au fost plimbati inutil....Oare de ce?
Multumesc anticipat pt.raspuns.

Cel mai recent răspuns: andra68 , utilizator 13:47, 24 Octombrie 2010
Certificatul de mostenitor il emite notarul, instanta dispune prin incheiere de admitere in principiu si apoi sentinta.
Declaratia de renuntare este valabila doar in forma autentica si inregistrata in registrul special al unui notar public.
Daca partile se inteleg se impunea sa mergeti la notar, insa, uneori, mostenitorii sustin la inceput ca nu se inteleg ca sa poata apela la instanta.
Cu privire la impartirea masei, daca tot va intelegeti ar trebui sa incheiati o tranzactie si asa puteti termina mai repede.
Buna ziua,
Daca toti succesibilii au cazut de acord cu privire la dezbaterea succesiunii, aceasta poate avea loc in fata notarului public. Succesibilul care nu are pretentii poate da o declaratie notariala si dupa cele 6 luni de la deces. In fata notarului public mostenitorii nu erau obligati la imparteala bunurilor, puteau alege sa primeasca cotele legale.Imparteala bunurilor se face prin partaj. In concluzie, daca intre mostenitori nu sunt divergente succesiunea se putea dezbate in fata notarului public, termenul de solutionare fiind de aprox. 20 de zile.
Impozitul de 1% se percepe daca eliberarea certificatului de mostenitor se realizeaza dupa 2 ani de la deces.
Multumesc din suflet pt.raspunsuri. Imi pare rau ca nu am cerut aceste sfaturi de la bun inceput.Acum este evident ca cine trebuia sa isi faca treaba nu si-a facut-o corect. Evitam tracasarea unor oameni in varsta si asa bolnavi si cu alte probleme pe cap #-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ioanabozgan ioanabozgan sot decedat in septembrie 2008.Dosarul deschiderii succesiunii a fost facut in termen de 6 luni;nu am dezbatut-o;masa succesorala= un apartament proprietate ... (vezi toată discuția)
Succesiune doramincu doramincu Buna ziua! Cum se procedeaza pentru deschiderea succesiunii dupa bunicul meu? Fac urmatoarele precizari: - bunicul a decedat in luna martie 2013; - bunicul ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune marcelutza marcelutza Buna ziua, Am nevoie de ajutor: Mama mea a decedat de 2 luni.Suntem 2 frati ,iar dupa mama a ramas un apartament si un teren arabil.Intrebare: -in cit timp ... (vezi toată discuția)