Sunt in situatia de a fi chemat in judecata de fratele meu printr-o actiune de iesire din indiviziune pentru un imobil din care el detine cam 84% iar eu cam 16% (el a cumparat si partea mamei). El sustine ca imobilul este nepartajabil, astfel ca solicita ca in schimbul unei sulte , sa ii revina si procentul meu, dar sulta sa fie platita in rate si in curs de cativa ani. De asemenea, in baza unor chitante pe numele lui si a chitantelor de la Taxe si Impozite (care sunt pe numele amandurora) vrea sa scada din sulta valoarea unor imbunatatiri pe care sustine ca le-a facut, a cheltuielilor de intretinere a mamei (care si-a pastrat un drept de uzufruct viager, dar cum dovedeste ca a intretinut-o, el fiind plecat de fapt din tara) si a impozitelor pe care le-a platit. Solicita si ca eu sa achit cheltuielile de judecata.
Avem un prim termen in noiembrie, eu as vrea sa depun intampinare in care sa mentionez ca accept ideea ca nu ar fi partajabil imobilul (nu ma intereseaza sa raman cu ceva de acolo) , sunt de acord sa primesc sulta dar intr-o singura transa si intr-un termen de maxim 6 luni. Am sa atasez si eu niste chitante privind investitiile mele in imobil si as dori sa intreb daca chitantele de la Taxe si Impozite care sunt pe numele amandurora se vor socoti in favoarea lui si de ce sa achit eu cheltuielile de judecata (ca doar nu am deschis eu actiunea) ci din contra, as dori sa cer ca el sa suporte cheltuielile mele de judecata (in cazul in care o sa-mi iau avocat). E ceva ce ar mai trebui sa scriu in intampinare ? Voi fi neaparat nevoit sa-mi iau avocat ?
Mai mentionez ca eu nu mai locuiesc in acel imobil din 1988, el a ramas acolo alaturi de mama pana cand a plecat din tara acum cativa ani si cateva din chitantele prin care el sustine ca a facut imbunatatiri sunt de cand el avea abia 18 ani, era in stagiu militar, deci in nici un caz nu si-ar fi permis el investitii in casa.
Va rog sa-mi spuneti daca ar mai fi vreun aspect pe care ar trebui sa-l urmaresc sau sa mai specific ceva in intampinare ?
trebuie sa faceti si o cerere reconventionala prin care sa cereti anularea actului de vanzare cumparare dintre mama si fratele dvs, intrucat nu s-a platit pretul.
Legea prezuma ca vanzarea intre parinti si copie atunci cand se face cu rezerva de uzufruct se considera ca fiind o donatie deghizata.
anuland actul de vanzare cumparare alta va fi cota dvs. din casa si atunci puteti cere o sulta mai mare .
cod civ Art. 845. - Valoarea bunurilor instrainate unui succesibil in linie dreapta, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezerva de uzufruct va fi socotita in portiunea disponibila si excedentele, de este, se va trece in masa succesiunii. Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul in linie dreapta care a consimtit la aceste instrainari.
Avand o cota mai mare altfel puteti incheia o tranzactie cu fratele dvs., cerandu-i o suma care va multumeste si cu plataa asa cum doriti dvs.
Multumesc foarte mult pt raspuns dar realizez ca situatia se complica pt ca mama este inca in viata, eu cerand anularea vanzarii lor (sub motiv de donatie deghizata) atunci va fi chemata si mama la iesirea din indiviziune sa inteleg si deja mi-am prins urechile, nu mai pot anticipa evolutia litigiului. Insa daca obtin anularea contractului lor de vanzare-cumparare, ei sunt repusi in situatia anterioara insa pot semna un nou contract de vanzare-cumparare (fara uzufruct) si atunci fratele iarasi ajunge la 84% din imobil.
Mama se poate alatura calitatii fratelui de reclamant? Se poate face iesire din indiviziune numai vis-a-vis de mine (in ideea ca reusesc anularea contractului lor de v/c, atunci mama avand 68% si fiecare dintre noi 16%) si ei doi sa ramana in indiviziune?