avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... abonament telefonie mobila
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

abonament telefonie mobila

salut!
am un abonament la vodafone pe care nu-l folosesc deloc! as vrea sa-l inchid,dar trebuie sa platesc o taxa de 125euro!
exista vreo modalitate de-al rezilia fara sa platesc acesta taxa?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 11:42, 1 Noiembrie 2010
kappauser, este o clauza abuziva perceperea acelei taxe asa cum se prevede in contractul de prestari de servicii, nu conteaza marimea ei! Deci este ilegala si sanctionata de lege! Anterior am citat din textele de lege care reglementeaza situatia postata de lole!
tudorioan a scris:

... este o clauza abuziva perceperea acelei taxe asa cum se prevede in contractul de prestari de servicii, nu conteaza marimea ei! Deci este ilegala si sanctionata de lege! ...


Este o clauza abuziva? Si atunci cum este urmatoarea situatie?
Eu sunt un hotelier care prestez serviciul de a inchiria camere.
Tu esti beneficiarul care vine si doreste o camera pe 14 zile.
Semnam contractul pe termen de 14 zile a 50 RON pe zi, adica 700 RON achitabil in avans.
Clauza in contract: la rezilierea inainte de termenul de 14 zile se plateste de catre cel ce reziliaza 1000 RON. Momentul platii este nesemnificativ, poate fi in avans, poate fi in rate, poate fi la sfarsit. Semnificativ este obligatia de a plati.

Deci este normal sau chiar legal, daca tu beneficiarul serviciului vi dupa 3 zile si zici, “Gata nu mai am chef, plec, restituie-mi diferenta de 550 RON = (700 – 3x50 ) RON” ? Eu trebuie sa ma execut, deh cica asa vrea vreo lege.

Dar daca eu iti spun tandru dupa 3 zile, “Beneficiarule, bagajele tale sunt aici la usa, poti sa pleci, am reziliat contractul de inchiriere a camerei. Poftim diferenta de 550 RON, bani jos si la revedere”

Singura clauza abuziva este suma de 1000 RON ce ar fi de platit. Legal este, cel putin in toata UE si in multe alte tari (probabil Ro. Face exceptie) doar maximul pierderii celui defavorizat de reziliere.

Nici o lege nu poate impune asa ceva, doar o singura parte sa aiba dreptul de a rezilia contractul. Exceptie, cazurile de forta majora sau nerespectare a contractului. Poate in Romania este asa ceva posibil, vezi insa ce se intampla daca te duci in orice alta tara din UE sau multe alte tari din lume.


Stimabile, nu doresc sa intru in vreo polemica pe marginea unor texte de lege care sunt in vigoare! Citeste legile respective, de care am pomenit, si dupa aceea poti sa tragi orice concluzie doresti. Exemplul dat nu este relevant si, mai cu seama, nu am auzit un caz de genul mentionat. Oricum, tot clauza abuziva se cheama, din orice punct de vedere ai privi situatia! "Unde-i lege nu-i tocmeala!" cam asa se spune intr-un proverb!
tudorioan a scris:

...
(4) Lista cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezenta lege reda, cu titlu de exemplu, clauzele considerate ca fiind abuzive.
Art.6.- Clauzele abuzive cuprinse in contract si constatate personal, fie prin intermediul organelor abilitate prin lege nu vor produce efecte asupra consumatorului, iar contractul se va derula in continuare, cu acordul consumatorului, numai daca dupa eliminarea acestora mai poate continua.

ANEXA- Lista cuprinzand clauzele considerate ca fiind abuzive
(1) Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
j) - comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale."



Nu va suparati, nu am citit bine? Clauza este considerata abuziva daca se aplica o taxa fixa (la Vodafone 125 Euro). Iar directivele UE mentioneaza exact acelasi lucru, o taxa fixa
Aplicarea unei taxe variabile, cel mult egala cu paguba produsa prin rezilierea prematura nu este abuziva, ea decurge din drepturile si pbligatiile contractuale, unul din acestea fiind si obligatia indeplinirii contractului pana la termen, posibilitatea de reziliere prematura existand doar pentru cazuri de forta majora sau neindeplinirea conditiilor contractuale.
Cod civil Art. 1020 Contractele nu se pot rezilia decat la neindeplinirea obligatiilor contractuale.
In afara de aceasta L 161/2010 modifica art 84 L 296/2004 astfel. Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau Intelegere Intre parti, In cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept. Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate In cazul denuntarii unilaterale.
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2010
kappauser, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract telefonie Caydenz Caydenz Doresc sa reziliez un contract Vodafone. Am sunat la Vodafone si mi-au spus ca trebuie sa achit o taxa de 150 de euro (sau ceva de genu) pentru a rezilia ... (vezi toată discuția)
Contract telefonie mobila axw axw Buna ziua, Din motive personale as vrea sa renunt la un abonament Orange dar stiu ca se cere taxa de reziliere adica sa platesc abonamentul pe lunile ramase ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract telefonie mierloiuionela mierloiuionela sunt interesat sa reziliez un contract la telefonia mobil, as vrea sa stiu daca se poate face fara costuri, cei de la respectiva companie mi-au spus ca taxa la ... (vezi toată discuția)