avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la mostenire

Buna seara,
In cadrul dezbateri succesiunii o persoana renunta la mostenire desi este diagnosticata cu retard mintal avand numeroase internari
Ce se intampla cu soarta dezbaterii succesorale?
Ce se sanctiune poate interveni ?
Asta s-a intamplat in 2002 se mai poate face ceva acum?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 21:00, 25 Octombrie 2010
Buna seara
Fara punerea sub interdictie judecatoreasca retardul mintal nu este suficient pentru a conduce la nulitatea actului de renuntare. Pentru ca actul sa fie nul, cel care a facut renuntarea trebuia sa fie lipsit de discernamant la momentul cand a consimtit sa renunte. Daca retardul e foarte grav nu ar fi o problema sa dovediti ca in orice moment anterior renuntatorul nu avea discernamant pentru ca retardul foarte grav nu lasa nici un fel de indoiala. Apar insa probleme in cazul unei afectiuni cu perioade de remisiune. Trebuie consultat un medic specialist si apoi trebuie vazut cine a autentificat actul, in ce conditii, etc.
Sanctiunea care poate interveni este nulitatea, respectiv desfiintarea efectelor actului de renuntare facut de o persoana fara discernamant.
Acum nu mai puteti face nimic. Atunci puteati pentru ca era stabilit un termen in care se puteau clarifica divergentele aparute in timpul derularii succesiunii. Acum va dati banii degeaba la avocati.
Deci in cazul meu se aplica anularea certificatului de mostenitor care se prescrie in termen de 3 ani este vorba deci de o nulitate relativa?
cu nulitatea relativa se sanctioneaza lipsa discernamantului.
Consimtamantul este format din vointa juridica si discernamant.
Dvs. trebuie sa invocati ca nu a existat nici vointa juridica, prin urmare nu a existat consimtamant cu privire la renuntarea la mostenire.
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
praporgescu, utilizator
Haideti sa facem o distinctie intre vicierea consimtamantului - care conduce la nulitate relativa - si absenta consimtamantului care face actul cat se poate de nul si inca intr-un mod absolut.
O mica divagatie nu strica daca duce la intelegere. Art. 948 Cod civ. enumera patru conditii pentru validitatea unei conventii.
- Capacitatea de a contracta
- Consimtamantul
- Obiectul determinat/determinabil
- Cauza licita
Intrebarea este care e cel mai important din cele 4? Toate? Sigur ca toate sunt importante insa minorul care a contractat prefacandu-se major nu poate sa-si invoce propria culpa si sa ceara anularea. Asadar se poate sa contractezi valabil si cu capacitatea schioapa; contractele aleatorii si vanzarea de bunuri viitoare indeparteaza orice dubiu privind faptul ca obiectul poate fi ceva fooooooarte vag. Cauza este iarasi ceva destul de greu de definit chiar si in contractele sinalagmatice... nu insist.
Insa fara consimtamant avem un vid juridic (N. Titulescu) fara consimtamant nu avem nimic, nici macar nu putem discuta despre "o conventie".
Acum, revenind la problema initiala: "consimtamantul" persoanei afectate de retard mintal grav este nul in mod absolut pentru un motiv simplu, de bun simt, evident si (de data aceasta) corect. Esenta regimului nulitatii relative sta in imprejurarea ca prin ea este protejat un interes particular si ca cel astfel protejat poate consimti sa renunte la protectie. Dupa cum se poate obsrerva cu usurinta cel atins de retard mintal grav nu poate renunta la protectia legii pentru ca nici macar nu o percepe. Habar nu are de ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate absoluta contract de vanzare cumparare pentru lipsa discernamant si consimtamant karie_tm karie_tm In anul 1999 s-a incheiat un contract de vanzare cumparare pe un teren. Vanzatorul era paralizat din anul 1989 pe partea dreapta si suferea de ateroscleroza ... (vezi toată discuția)
Mostenirea unei case cmarya cmarya Buna ziua , Am si eu o intrebare. Avem o cunostinta care are mama bolnava cu handicapt (nu mai este in toate capacitatile mintale ) si acum e paralizata sta ... (vezi toată discuția)
Este fapta penale???? valy26 valy26 mii de multumiri tuturor si o zi cit mai buna!!!!!o intrebare pentru toti:ce valoare are semnatura unui oligofren din nastere data in fata notarului prin care ... (vezi toată discuția)