avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

superficie

Buna,tuturor!Speta mea e urmatoarea.Am o societate SRL care a ridicat o constructie,in 1998,pe terenul Primariei Bucuresti, cu acordacordarea dr. de superficie ul acesteia si impreuna cu aceasta.Desi constructia a ramas neautorizata iar societatea a ramas cu un drept de creanta, ca urmare a cheltuielilor efectuate in vederea edificarii constructiei neautorizate, ne punem problema (dupa atata timp,din 1998-2010)cum putem solicita instantei sa se constate ca suntem proprietari pe constructie si, evident, apoi cum putem sau daca putem cere dr de superficie asupra terenului proprietatea Pimariei,de sub constructie.
Putem,in [cadrul aceleeasi actiuni] sa solicitam:
1.constatarea dr. de proprietate asupra constructiei,prin uzucapiunea de 10 ani?si 2.dr de superficie aferent?
sau printr-o actiune separata doar superficia?:(:((
Cel mai recent răspuns: quest75 , utilizator 16:30, 26 Octombrie 2010
In niciun caz nu formulati o actiune avand ca obiect uzucapiunea de scurta durata. Nu puteti proba buna-credinta, intrucat aveati cunostinta de faptul ca terenul apartinea unitatii administrativ teritoriale, iar in al 2-lea rand nu puteti dovedi justul titlu, care sa provina de la un neproprietar, conditie sine qua non pentru uzucapiunea de 10 la 20 de ani.
Mergeti pe o actiune avand ca obiect accesiunea imobiliara - art. 492 c.civ., cel putin incercati, cat si stabilirea unui drept de superficie a terenului aferent, pe durata constructiei.
- sa constatati ca's constr de buna-credinta
- sa constatati ca am un drept de superficie pt terenul de sub constr

Cu cheltuieli.

EL

- sa constatai ca-i de rea-credinta
-sa-l obligati sa-si demoleze/ridice constr. sau sa ma autorizati pe mine sa o fac pe cheltuiala lui.

Cu cheltuieli

DVS
-sa-l obligati sa-mi plateasca contavaloarea..... ca's de buna credinta intrucat am edificat si el nu a facut nimic 12 ani

acu depinde ..oleaca:)
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
ContSters163072, utilizator
va multumesc pt raspunsuri....Inca incerc sa-mi dau seama care e cea mai buna varianta!:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de superficie IonutV86 IonutV86 Situatia este urmatoarea: Parintii mei sunt proprietarii unui teren conform unei hotarari jud definitive si irevocabile dată de tribunal. Cealalta ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie ulc ulc Cum poate fi dobandit dreptul de superficie pentru un imobil construit cu acordul verbal al proprietarului pe terenul acestuia?Precizez ca imobilul este ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort sutachval sutachval Care ar fi solutia sau solutiile in cazul unui proces de partaj al bunurilor comune ale sotilor dupa divort ,avand in vedere ca au construit o casa in timpul ... (vezi toată discuția)