Buna ziua,
Ma intereseaza o problema legata de o mostenire: A s-a casatorit cu B, amandoi sunt la a doua casatorie. A are 2 copii din prima casatorie, B are un copil din prima casatorie. A are in proprietate o casa parinteasca, dar succesiunea a fost facuta dupa ce s-a casatorit cu B. Daca A a decedat, ce drepturi are B asupra casei? Din cate am inteles,B are jumatate din casa + 1/3 din a doua jumatate, iar copii lui A cate 1/3 din a doua jumatate. Este adevarat?
Multumesc.
B are dreptul la 1/4 din mostenire, atat. Diferenta de 3/4 este a copiilor lui A. B nu primeste 1/2 din casa deoarece nu are un drept de proprietate propriu asupra casei desi casa a fost dobandita de sotie in timpul casatoriei. Casa a fost dobandita de sotie prin mostenire si ca atare este bun propriu al sotiei, daca era dobandita prin cumparare in timpul casatoriei atunci era bun comun. Donatiile si mostenirile sunt acte efectuate in considerarea calitatii persoanei si sunt proprietatea exclusiva a celui ce le primeste, indiferent de starea lui civila la momentul primirii lor.
Prima clasa de mostenitori este cea a descendentilor, adica cea a copiilor defunctului si a urmasilor lor in linie dreapta la infinit, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara ei, inclusiv copiii adoptati cu efecte depline. Daca la
mostenire vin numai descendenti de gradul I (copiii), atunci mostenirea se va imparti in mod egal. Daca alaturi de acestia la mostenire este chemat si sotul supravietuitor, atunci se stabileste mai intai cota acestuia de 1/4, iar restul se imparte inmod egal intre descendenti
Va multumesc pentru raspuns. Daca am inteles bine, B primeste 1/4 iar 3/4 revin copiilor lui A (care la randul lor nu au mostenitori). Daca B locuieste in casa respectiva, copii lui A pot sa o "evacueze" din casa pe B? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Partaj succesoral
romanik
Nu stiu daca asa se numeste, cand unul din parinti moare si trebuie facuta impartirea intre sotie si copii.Sotul mi-a murit si vrem sa stim cum se impart ... (vezi toată discuția)