avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept servitute

am cumparat o casa gen duplex. pentru a ajunge in dreptul ei am drept de servitute asupra drumului. un vecin vrea sa modificam in acte in loc de drept de servitute sa punem drum de acces. stie cineva daca este ok asa? sau vecinul din fata mea imi poate bloca accesul?
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 17:55, 27 Octombrie 2010
Dumneavoaastra nu va poate fi negat accesul la locuinta in nici un fel indiferent ce denumire poarta, pe vecini ii intereseaza din alt punc de vedere, intabularea, utilitatea comerciala sau alte aspecte nu cred ca riscati nimic
Dar de ce ar vrea vecinul sa faceti aceasta modificare?

Aveti grija ce semnati, daca sunteti de acord sa nu mai aveti acces la propria locuinta cred ca riscati ceva, nu? :)
eu va recomand sa lasati expresia drept de servitute, deoarece semnifica faptul ca s-a dobandit un drept real de servitute pe acea suprafata de teren. daca modificati actele si scrieti drum de acces atunci proprietarul din fata va poate bloca calea de acces catre terenul dumneavoastra.
consecinte:
-daca in acte este scris drept de servitute atunci in situatia blocarii caii de acces aveti la indemana o actiune confesorie pentru apararea dreptului de servitute (ceea ce presupune doar costurile actiunii in justitie)
-daca in acte scrie cale de acces, in situatia blocarii aveti la indemana o actiune civila intemeiata pe art. 616 c civ, insa pe langa cheltuielile cu judecata veti fi obligat si sa il despagubiti pe vecinul dumneavoastra pentru pagubele ocazionate (ceea ce nu se intampla in cazul dreptului de servitute)
deci, legea obliga pe proprietarul fondului aservit sa va lase o cale de acces insa contra cost.
parerea mea :)
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
alexandra.ghnas, utilizator
Drumul de servitute daca este trecut in acte asa,inseaamna ca are nr.cadastral,este inscris in C.F.ca sarcina a terenului aservit si in favoarea terenurilor pt.care s-a constituit.Denumirea nu poate fi schimbata ,deoarece asa este trecut in actul juridic-contract vanzare cumparare.
Drum de acces reprezinta un drum care nu are cadastru,care poate fi mutat orisicand de catre proprietarul terenului pe care este situat,fiind folosit doar prin simpla toleranta a acestuia.
Denumirea de servitute este cea uzitata in cod civil si este un drept legal si moral,art.616 c.c iar in cazul in care este constituita,vecinul nu are ce sa faca.Nu puteti nici d-voastra sa renuntati la ea.
opinia mea esta sa refuzati schimbarea pe care v-o propune vecinul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cale de acces mmm777 mmm777 Buna ziua, Va rog sa imi dati un sfat pt.urmatoarea problema: am cumparat un teren intravilan fara cale de acces. Treceam pe proprietatea celui care are ... (vezi toată discuția)
Blocare a drumului de acces HATI HATI Am un vecin care intra pe proprietatea sa folosindu-se de un drum de acces care imi strabate de circa 20 de ani proprietatea pe o portinue de 20-25m cu o ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute probleme probleme Buna ziua! Sunt detinatorul unei proprietati de circa 1400mp.In urma cu aproximativ 5 ani,accesul meu catre drumul public a fost intrerupt fara nici o ... (vezi toată discuția)