O femeie in varsta 77 ani (atunci), locuia cu fiul, nora si cei 2 copii ai acestora intr-un apartament cu 3 camere.
Fiul, un alcoolic la vremea aia, e internat de nora in spital pt o perioada mai lunga de timp. In acest timp, nora o convinge pe soacra sa vanda ap proprietate al batranei si sa locuiasca separat de fiu.
Batrana vinde ap (se intampla in 2003), plateste taxele notariale si sume mari restante la intretinere , lumina, etc. Cumpara o garsoniera pt folosinta fiul ei pe numele ei si un ap cu 2 cam.
Intentia dansii a fost ca ap cu 2 cam sa fie pe numele ei, a norei si a uneia din nepoate, in cote egale. Dupa incheierea actelor , chiar asa s-a exprimat " suntem toate trele proprietare"
Numai ca surpriza, cand am vazut actul erau cumparatori nora cu o cota de 50%, nepoata cu 50 % si batrana cu drept de abitatie viagera in dormitor
1) cate sanse are batrana sa obtina ori o cota din ap (cum vroia initial), ori banii pe o cota sau intreg ap
scuze ar avea.. ea nu putea citi actul, era cu cataracta la un ochi, iar la celalalt are dioptrie mare, nu are decat 8 clase, ea a vazut doar numele tuturor scrise pe act, de aceeasi marime.
Acte ca avea sau nu discernamant, nu exista
2) daca batrana le actioneaza in judecata, procesul poate fi continuat de mostenitori? ( acum are 84 ani). Pe ce motiv ar putea sa se judece ?
3 ) daca batrana nu incepe un proces, actul ala de vanzare poate fi atacat de fiul acesteia ? Daca demonstreaza ca s-a cumparat cu banii batranei, pe care in mod firesc, i-ar fi mostenit
va multumesc anticipat pt raspunsuri si rabdare
seara buna tuturor!
Asa cum vi s-a mai raspuns , fiul oricum are parte (cota de 1/4) fiind casatorit cu nora. Trebuie sa calculati bine daca pt diferenta , merita sa se lanseze intr-un asemenea proces. Desigur , sanse sunt , in masura in care puteti dovedi ca batrana a fost inselata in momentul semnarii contractului de catre nora (daca batrana este parte in acel contract) , sau daca exista un drept de abitatie viagera ar putea invoca eroarea -ca viciu de consimtamant (ea crezand ca este cumparator cu drepturi depline) ,
Eu asa consider , dar ar fi bine sa luati legatura cu un avocat local , sa studieze mai aprofundat cazul
Desigur , sanse sunt , in masura in care puteti dovedi ca batrana a fost inselata in momentul semnarii contractului de catre nora (daca batrana este parte in acel contract) , sau daca exista un drept de abitatie viagera ar putea invoca eroarea -ca viciu de consimtamant (ea crezand ca este cumparator cu drepturi depline) ,
Dl consilier a ajuns in final la aceeasi concluzie .
Dupa decesul batranei, daca nu mai are alti copii, fiul va avea o cota de 50% din apartament prin mostenire si, potential 25% din cota cumparata de nora.
Fiind cumparat 50% in timpul casatoriei inca nu se stie, practic, cat ii revine din acea cota.
Poate porni divortul si apoi partajul, iar la partaj poate demonstra ca a avut o contributie mai mare la dobandirea imobilului. Asa, cu o cota majoritara este mai castigat.
Dar, asta este in functie de dovezile pe care le are.
Stimata dna av. Gabriela. In ce baza va avea fiul drept de mostenire asupra 50 % din apartament dupa moartea batranei cata vreme batrana nu figureaza ca si cumparator al acestuia. (actualmente el fiind cumparat de nora-50% si nepoata 50%)???:stunned: