avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Partile in plangerea cf.art.53 din L:188/00
Discuție deschisă în Executare silită

Partile in plangerea cf.art.53 din L:188/00

Mi s-a intamplat ceva ffff interesant !

Creditorul introduce la instanta de executare o plangere impotriva executorului jud., care a refuzat nejustificat sa inceapa o executare silita. Avem dosar de executare constituit, deci avem creditor si debitor dar executorul a refuzat sa execute invocand.... niste bazaconii!
Instanta introduce in cauza , din oficiu si debitoarea. Ridic exceptia lipsei calitatii procesuale a debitoarei.
Instanta admite plangerea in contradictoriu cu debitoarea (deci imi respinge exceptia) si obliga executorul sa puna in executare titlul.

Am o alta plangere introdusa de creditor impotriva executorului de a efectua acte de executare intrun dosar de executare silita.
Instanta admite exceptia lipsei calitatii procesuale a debitorului si-l scoate din cauza!

Care solutie este corecta?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 18:09, 27 Martie 2008
Nu pot sa cred ca nu are nimeni macar.... o mica parere!!!
Hai...asa putin...de dragul dezbaterii!;)

Eu zic ca debitorul nu are calitate procesuala in judecarea acestei plangeri.
Nu m-am obisnuit inca cu noul forum si nu am observat intrebarea mai devreme.

art 53 din Lege zice asa:
(2) În cazul refuzului nejustificat de întocmire a unui act partea interesată poate introduce plângere în termen de 5 zile de la data la care a luat cunoştinţă de acest refuz la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are sediul biroul executorului judecătoresc.
(3) Judecarea plângerii se face cu citarea părţilor. În cazul admiterii plângerii instanţa indică în hotărâre modul în care trebuie întocmit actul.

Stiind ca orice cerere se judeca cu citare daca legea nu a prevazut expres altfel, nu vad ce sens ar fi avut acesta precizare, daca nu l-ar fi avut in vedere si pe debitor (parte in executare).
Vreau sa cred ca copy paste dupa legea 188 ai dat...asa..pentru diversi care citesc!:D

Ok, initial asa am spus sie eu!
O vedeam ca o dispozitie expresa (citarea partilor!). Apoi..dupa cateva sentinte diferite...am inceput sa-mi pun problema: totusi plangera impotriva refuzului executorului judecatoresc este o plangere quasi disciplinara speciala, cu o procedura si termene speciale, care tinde sa oblige sau nu executorul judecatoresc sa indeplineasca un act.
Practic reclamantul introduce la instantei de executare o plangere impotriva executorului.
Cred ca la aceste parti s-a gandit legiutorul cand a prev expres citarea din art.53.

Se mai poate intampla ca un executor sa refuze efectiv sa faca un dosar de executare. Pur si simplu nu primeste cererea de executare legal formulata de catre creditor si atunci...de unde debitor?

Orice opinie motivata ma intereseaza !
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2008
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii
Dat fiind faptul ca marea majoritate atribuie calitate procesuala executorului judecatoresc in judecarea plangerii cf.art.53 din Legea:188/2000, dupa mult studiu..mi-a mai trecut ceva prin capsor...si va spun si voua...sa va ajute:

Procedura plangerii impotriva refuzului executorului de a efectua executarea este o forma speciala a contestatiei la executare, reglementata de art. 53 din Legea 188/2000. Or, in cadrul oricarei contestatii la executare, calitate procesuala au partile implicate in raportul executional: creditorul si debitorul, nu si organul de executare silita, cu atat mai mult forma juridica in care acesta isi desfasoara activitatea(biroul). De la aceasta regula nu fac exceptie nici dispozitiile Legii 188/2000, legea speciala, potrivit art. 53 al.3 judecata plangerii realizandu-se cu citarea prtilor(parti in faza executarii fiind debitorul si creditorul). Mai mult, al.5 al aceluiasi articol stabileste obligatia executorului de a se supune hotararii judecatoresti prin care se solutioneaza plangerea, text de lege care ar fi inutil daca executorul(sau Biroul executorului) ar fi parte in cauza.

In toate cazurile, calitatea procesuala se analizeaza in cerinta existentei unei identitati intre persoana reclamantului si persoana celui care este titularul dreptului subiectiv dedus in justitie, precum si in conditia unei identitati intre persoana paratului si persoana celui obligat in raportul de drept substantial.
Or, executorul judecatoresc, prin procesul verbal de refuz motivat, (in cazul in care avem un refuz motivat!)este in exercitiul unor atributii care i-au fost conferite prin lege. Potrivit art. 41 si 45 din Statutul executorului judecatoresc, Biroul nu este persoana juridica, iar patrimoniul biroului executorului judecatoresc are regimul juridic al bunurilor afectate exercitarii profesiei executorului judecatoresc. De asemenea, potrivit art. 43 din Statut, indiferent de forma de desfasurare a activitatii, in mod individual sau prin asociere, atributiile personale si raspunderea pentru actele intocmite revin exclusiv executorului judecatoresc care le-a intocmit.

Astept comentarii pro sau contra!:)
fffffffffffffffffffff interesant

speta asta am mai vazut-o undeva :)

Alte discuții în legătură

Am vreo sansa in recurs? ContSters40598 ContSters40598 La judecarea unei plangeri conform art.53 din Legea nr:188/2000, am chemat in judecata Biroul executorului judecatoresc, deoarece executorul a refuzat sa ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva executorului judecatoresc getuta getuta plangerea impotriva refuzului executorului judecatoresc echivaleaza conf. art. 53 din legea 188 ....depusa la biroul executorului jud. , echivaleaza cu ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitãtii procesuale pasive a bej ?? bufa bufa Cum se poate explica excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a unui BEJ care a facut o executare silită in procesul ulterior de intoarcere a ... (vezi toată discuția)