avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Lipsa calitãtii procesuale pasive a BEJ ??
Discuție deschisă în Executare silită

Lipsa calitãtii procesuale pasive a BEJ ??

Cum se poate explica excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a unui BEJ care a facut o executare silită in procesul ulterior de intoarcere a executării silite respective ? cind el a întocmit și incasat banii pt. procesul -verbal al dosarului de executare si apoi i-a distribuit gresit ?
Cel mai recent răspuns: bufa , utilizator 11:31, 13 Iunie 2014
Litigiul priveste creditorul si debitorul, intre ei se nasc raporturile juridice si se poarta executarea, astfel ca BEJ-ul este doar un "instrument", neavand calitate procesuala activa sau pasiva in raportul obligational.
executorul judecătoresc dobândeşte calitate procesuală pasivă în contestaţia la executare doar în situaţiile în care acesta ar refuza începerea sau continuarea executării, ar omite sau ar îndeplini actele de executare în mod neregulat, ar interpreta greşit titlul executoriu, atribuind-ui alt înţeles, ajungând la diminuarea creanţei, ar indisponibiliza un număr insuficient de bunuri ale debitorului, ar fixa termene de îndeplinire a actelor de procedură peste limitele maxime prevăzute de lege, situaţii în care, de regulă, promovarea contestaţiei la executare se face de către creditor.
Legat de calitatea procesuală pasivă a executorului judecătoresc, Curtea Constituţională, având de soluţionat excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 399 Cod pr. civilă, care, în opinia autorului excepţiei, prin omisiune nu prevede obligativitatea citării, ca parte în cadrul contestaţiei la executare, a executorului judecătoresc, a stabilit că „în cadrul executării silite, ca şi în cazul contestaţiei la executare, organul de executare nu are interese proprii şi, în consecinţă, nu are calitatea de parte în proces şi nu este necesar să fie citat ca atare, iar problema unei asemenea calităţi a organului de executare s-ar putea pune numai în ipoteza din art. 399 alin. 1 ultima teză din Codul de procedură civilă, atunci când se face contestaţie la executare pentru motivul că organul de executare refuză să îndeplinească un act de executare în condiţiile prevăzute de lege” ( Decizia nr. 162/22 aprilie 2003).

Prin urmare, executorul judecătoresc poate dobândi calitate procesuală doar atunci când refuză să înceapă executarea silită ori să îndeplinească un act de executare, când partea interesată are la îndemână, fie calea contestaţiei la executare, fie calea plângerii, după caz.

În toate celelalte situaţii biroul executorului judecătoresc nu dobândeşte calitate procesuală pasivă, această calitate aparţinând persoanelor implicate în executare, dar hotărârea ce se va da îi va fi opozabilă executorului, chiar dacă nu a fost parte în proces.


Detalii: [ link extern ]

Întrucât din dosarele de executare executorul judecatoresc nu poate avea calitate procesuala activa sau pasiva fiind doar mandatar al partilor, iar hotarârile obtinute de o parte împotriva celeilalte sunt opozabile si executorului care nu le poate ignora, se va respinge contestatia fata de Biroul Executorului Judecatoresc „……”, pentru lipsa calitatii procesuale pasive.
[ link extern ] /
Vă mulțumesc pt. raspunsuri ;ele sunt f. folositoare pentru contestație la executare. Cazul meu este de intoarcerea executării silite ,după aproape 3 ani de la terminarea executrii. BEJ care s-a ocupat de executare nu a respectat SENTINȚA dată acum aproape 3 ani. Din cauză că BEJ a trecut în pv de executare o suma de 250 lei ca onorariu executare și încă o sumă ca onorariu procentual executare Sentința a stabilit anularea popririi pt.suma de 250. In pv era trecută și suma de 166 cheltuieli de legalizare.
Eu am platit 166 lei la TMB pt copia xerox a Sentinței legalizată de executat silit si 250 BEJ-lui, acesta spunînd că mai sunt necesare încă doua ex xerox de sentința .Pe chitanță a scris însă on. dos. nr...
De la BEJ am primit prin bancă creanța actualizată si 250 lei ,dar nu și 166 lei.Atunci ,acum aproape 3 ani, m-am îmbolnavit grav,am facut operație ,citostatice ,raze ,etc și am lăsat executarea în totalitate pe mâna executorului ,cu toate că i-am semnlat că a trecut gresit demumiea pt cei 250 lei,fapt care a condus la anularea popririi pt. 250 lei.de către Instanță.
Acum mă aflu în proces de întoarcerea executări ,unde lui Bej i s-a acordat excepția lipsei calității procesuale pasive.
Cum cred eu că ar fi drept : BEJ să rămînă cu suma de onorariu din sentință (maximă prevăzută de lege ) .Eu să dau înapoi 250-166 =84 lei și BEJ-ul să dea 166 lei pe care deși sentința i-a aprobat au rămas la el.Va rog sa-mi spuneți dacă raționamentul este greșit sau nu și cum sa cer acest lucru la recus .Mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executorul poate sau nu poate avea calitate procesuala pasiva? fdanila fdanila Executorul poate avea uneori calitate procesuala pasiva sau niciodata ? Am gasit o Sentinta in care scrie: „Referitor la excepţia lipsei calităţii ... (vezi toată discuția)
Cine si cum plateste ? udreacris udreacris Ce responsabilitati are un B.E.J. intr-un proces de intoarcerea executarii care are ca motiv nerespectarea Sentintei civile privitoare la procesul verbal ... (vezi toată discuția)
Executare silita?? Manole Dumitru Manole Dumitru Intr-o speta; \"Contestatie la Executare\", pe temeiul de drept al art.399 alin.1 Cod proc.civila, Biroul Executorului Judecatoresc poate sta in judecata ... (vezi toată discuția)