Intr-o speta; "Contestatie la Executare", pe temeiul de drept al art.399 alin.1 Cod proc.civila, Biroul Executorului Judecatoresc poate sta in judecata cu "calitate procesuala pasiva"??
Biroul executorului judecatoresc nu este "parte a executarii silite", in sensul ca acesta nu realizeaza actele de executare silita in considerarea vreunui drept personal (a se vedea art.1 si 2 din Legea nr.188/2000 a executorilor judecatoresti). Deci, B.E.J. nu are calitate procesuala pasiva-intimat, intr-o contestatie la executare.
Exact, raspuns corect; A se vedea si jurisprudenta Sentintei Civile Nr.4275/13.06.2008 a Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti.
De ce am pus intrebarea sub aspectul acesta; ?? Pentru ca am avut ocazia sa asist in sedinte publice in mai multe instante din tara, unde erau ca parti in proces cu calitate procesuala pasiva BEJ. Mai mult ca partile mai erau si asistate prin avocat, deasemeni s-a ajuns si in recurs fara a se pune in discutie exceptia respectiva (lipsa calitatii procesuale pasive a BEJ). O astfel de "exceptie' este de ordine publica si insasi instantele din oficiul trebuieau sa le puna in discutie, omiterea de apune in discutie o astfel de exceptie in contradictoriul intre parti,,, presupun o "eroare judiciara". Asa consider eu..:((