avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executorul judecatoresc are calitate procesuala pasiva?
Discuție deschisă în Executare silită

Executorul judecatoresc are calitate procesuala pasiva?

Executorul judecatoresc are calitate procesuala pasiva in cazul contestatiei la executare?
Contestatia este facuta de catre debitor impotriva tuturor actelor de executare silita dar si pentru anularea cheltuielilor de executare solicitate de catre executor, debitorului.
Cel mai recent răspuns: ContSters210360 , utilizator 16:58, 6 Iunie 2011
Raspunsul este da. Actele pe care solicitati sa le anuleze instanta sunt intocmite de catre BEJ in dosarul de executare. Astfel, debitoarea va chema in judecata, atat pe creditoare, cat si Biroul Executorului Judecatoresc, acestia avand calitatea de intimati. Precizati instantei care sunt actele pe care doriti sa le anuleze, pentru a va scuti de un termen pierdut. Cu stima.
mariusinho a scris:

Raspunsul este da.


NU. Nu este deloc atat de simplu. Ca sa vedem impreuna de ce nu este atat de simplu trebuie sa avem in vedere faptul ca normele privind contestatia la executare nu s-au schimbat de pe timpul in care executorii judecatoresti nu erau organizati in birouri private ci erau angajatii Ministerului de Justitie si functionau in cadrul instantelor judecatoresti.
Pe vremea aceea era atat de evident ca MJ nu are calitate procesual-pasiva in contestatia la executare incat nu avea rost sa discutam.
S-a schimbat in mod esential situatia dupa ce executorii s-au organizat altfel? Nu. Iar acest lucru rezulta foarte clar din urmatoarelor rationamente:
1. Executorul judecatoresc poate fi RECUZAT ... Recuzarea uneia din partile din proces e atat de absurda incat nu are rost sa comentez;
2. Daca cele de mai sus n-au fost indeajuns (ar fi trebuit sa fie) ... orice persoana care este parte intr-un proces pot fi obligata, in masura admiterii cererii formulate impotriva sa, la plata cheltuielilor prilejuite cu judecata. Executorul poate fi obligat la cheltuielile de judecata in contestatia la executare? Nu.
Asadar, executorul judecatoresc nu este parte in judecata. Nu este nici parat, nici intimat. Da, stiu ce scriu grefierii pe citatii " BEJ in calitate de intimat" ... ce ati zice de o cerere de recuzare a intimatului BEJ :rofl: ?
Executorul poate fi obligat sa plateasca despagubiri celui vatamat prin actele lui in urma unei actiuni separate, daca a savarsit o abatere disciplinara sau o infractiune. Dar asta e alta poveste.
u.b.i.k.
Avocat
Asa este. Vezi ca executorul este un intermediar. Actiunea este indreptata asupra creditorului. Sigur, pentru abuzuri in serviciu poate avea calitatea procesuala pasiva, dar in cazul asta nu vorbim de contestatie la executare.
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
xadrianx, utilizator
Intru-totul de acord cu UBIK, executorul judecatoresc nu are calitate procesual pasiva intr-o contestatie la executare, chiar daca se contesta onorariul si/sau cheltuielile de executare. Solutia instantelor este cvasiunanima in aceasta privinta.

Calitatea de parti o au creditorul si debitorul , conform art. 371 ind. 3 C.pr. civ., iar nu organul de executare respectiv Biroul Executorului Judecatoresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita?? Manole Dumitru Manole Dumitru Intr-o speta; \"Contestatie la Executare\", pe temeiul de drept al art.399 alin.1 Cod proc.civila, Biroul Executorului Judecatoresc poate sta in judecata ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitãtii procesuale pasive a bej ?? bufa bufa Cum se poate explica excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a unui BEJ care a facut o executare silită in procesul ulterior de intoarcere a ... (vezi toată discuția)
Partile in plangerea cf.art.53 din l:188/00 Gabriela PĂDURARIU Gabriela PĂDURARIU Mi s-a intamplat ceva ffff interesant ! Creditorul introduce la instanta de executare o plangere impotriva executorului jud., care a refuzat nejustificat sa ... (vezi toată discuția)