avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executorul poate sau nu poate avea calitate procesuala ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executorul poate sau nu poate avea calitate procesuala pasiva?

Executorul poate avea uneori calitate procesuala pasiva sau niciodata ?
Am gasit o Sentinta in care scrie: „Referitor la excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a BEJ ..... invocată de .... instanţa a respins-o ca neîntemeiată, apreciind că prin distribuirea sumelor, se include şi onorariul de executare, executorul judecătoresc având un interes personal şi deci, calitate procesuală pasivă”
Va rog sa-mi spuneti daca este legal.
Cel mai recent răspuns: fdanila , utilizator 11:06, 30 Iulie 2014
Nu se poate raspunde cu este/nu este legal, ci trebuie vazuta speta, despre ce este vorba acolo. Din ce spuneti executorul este probabil parat in actiunea respectiva si probabil cineva, poate chiar executorul a invocat o exceptie, pe care instanta a respins-o motivand ca "da, respectivul a incasat onorariul, avand interesul personal" de care se face vorbire, si ca atare probabil sta in proces avand calitate procesuala. Repet, nu se pot emite judecati cognitive doar pe baza informatiilor furnizate de dvs.
Am acum in 2014 un proces in care s-a admis de catre instanta exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a BEJ lui cu toate ca procesul se refera strict la o suma de onorariu executor . Exista o Sentinta definitiva din 2010 de reducere a onorariului executorului,la care se refera procesul actual .Onorariul neredus executorul l-a incasat deja acum 3 ani .Pozitia executorului este ca elsi-a stabilit si a incasat onorariu maxim prevazut de Lege ,ca nu a avut cunostinta de Sentinta nefiind parte in proces si ca deci eu trebuie sa inapoiez debitoarei banii incasati ca ONORARIU EXECUTOR cf. Sentintei.Ce pot face in recurs ?
fdanila a scris:
Am gasit o Sentinta in care scrie: „Referitor la excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a BEJ ..... invocată de .... instanţa a respins-o ca neîntemeiată, ..

Sa intelegem ca in primul proces instanta a respins exceptia ?


fdanila a scris:
Am acum in 2014 un proces in care s-a admis de catre instanta exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a BEJ ...

Si sa mai intelegem ca in al 2-lea proces instanta a admis exceptia?
Asa este la noi, instante diferite interpreteaza si aplica legea diferit. Da, va raman la dispozitie caile de aparare ordinare (apel, recurs scrie pe hotarare care din ele).

Ati avut doua actiuni separate? Care ce obiect au avut?

Depinde ce fel de actiune este si daca il priveste sau nu. Daca este vorba despre o contestatie la executare, in care il chemati, pur si simplu, nu are calitate procesuala - intrucat exista o Decizie a CCR in acest sens. Pe de alta parte, daca pretentiile dvs se extind si asupra lui - de exemplu, onorariu de executare - atunci, pe acest aspect, va avea calitate procesuala.
Cred ca nu am fost clar.In primul paragraf am pus un citat din jurisprudenta in care se respingea exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a unui BEJ.dearece doresc la recursul pe care il voi face sa invoc capacitatea procesuala a BEJ lui cu care am colaborat.
Am avut de recuperat bani de la FNI si intrucât Statul nu-i înapoia am cerut unui BEJ sa faca executare silita în 2008 Acesta mi-a cerut ca avans X lei drept onorariu.Acesta a trecut la executare.În pv-ul intocmit de executor pentru cheltuieli ,el a trecut
- suma X onorariu executare( pe care eu i-o dădusem lui ) si
- suma Y onorariu procentual executare. Debitorul a facut 2 procese de contestatie la executare în 2009.In urma acestora instantele au anulat onorariul executor cu suma X lei pe motiv ca este peste onorariul maximal legal.La procese Bej nu a fost parte,doar a depus acte ,iar eu ca parte am luat de buna credință hotarârea instaței care a micșorat onorariu mai ales că nu fusese cerută de nimeni micșorarea.BEJ a incasat de la debitor și suma X și suma Y.Mie mi-a dat creața si suma X.Suma X consider ca trebuia sa mi-o dea si daca era recuperată de la debitor și daca nu era deoarece îi fusese anulată de către Instanțe.Prin urmare în final din sumele încasate de executor ,X de la mine plus X și Y de la debitor,la executor a ramas onorariu de X+Y lei.
Acum debitorul a facut INTOARCEREA executării ,cerându-și suma X anulată din pv de către Instante in 2009.
Bej a invocat excepția lipsei calității procesuale pasive ,excepția a fost admisă ,și s-a decis plata sumei X de subsemnata.Eu consider ca nu am încasat suma provenită de la debitor ci suma anulată de Instanță drept onorariu executor plătită de mine.
Doresc să fac recurs .Pot cere introducerea în proces a BEJlui ,fiind vorba numai despre onorariu executor ,desi la fond i s-a acceptat excepția ?

Alte discuții în legătură

Cine si cum plateste ? udreacris udreacris Ce responsabilitati are un B.E.J. intr-un proces de intoarcerea executarii care are ca motiv nerespectarea Sentintei civile privitoare la procesul verbal ... (vezi toată discuția)
Cand se incheie executarea silitã? bufa bufa Cind se consideră incheiată executarea silită ?Atunci când se cere Întoarcerea executării silite inseamnă o continuare a acțiunii executării ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitãtii procesuale pasive a bej ?? bufa bufa Cum se poate explica excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a unui BEJ care a facut o executare silită in procesul ulterior de intoarcere a ... (vezi toată discuția)