avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietara, sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietara, sau nu?

va adresez aceste randuri in speranta ca ma veti putea lamuri intr-o problema. Sunt proprietara unui apartament cu acte in regula, prin contract de vanzare cumparare de la stat. In urma cu cativa ani am convenit cu o matusa de a
mea, care este la o varsta inaintata, sa am grija de ea, iar dupa moartea ei sa devin proprietara apartamentului ei. In acest sens, am semnat un contract de intretinere, la notar, in anul 2002. Contractul are urmatoarea mentiune:
"Dobanditoare intra in stapanirea de drept a imobilului incepand cu data autentificarii prezentului inscris, iar in stapanirea de fapt, va intra dupa decesul meu, a instrainatoarei...intrucat imi rezerv dreptul de habitatie viagera
asupra apartamentului."
Ceea ce vreau sa ma lamuresc este daca eu sunt proprietara sau nu pe acest apartament, in prezent. Doresc sa ma lamuresc deoarece cei de la Ministerul Finantelor mi-au trimis scrisoarea cu taxele de plata pe ambele apartamente,
considerandu-ma proprietara si pe apartamentul matusii mele. Cand a fost nevoie de a face o mutatie pentru nepotii matusii mele pe adresa apartamentul ei, am mers eu la politie pentru a semna de luare in spatiul locativ, iar politia nu m-a recunoscut ca proprietara, motivand ca atata tip cat matusa este in viata, ea este proprietara.
Finatele spun ca sunt proprietara, politia nu. Care este adevarul?
Cel mai recent răspuns: adyzar , utilizator 14:16, 28 Octombrie 2010
Ambele institutii au dreptate.. din punctulde vedere al legii fiscale dumneavoastra aveti dreptul de nuda proprietate si acesta este impozabil.. de aceea trebuie sa platiti impozit la financiar.. De asemenea, matusa avand dreptulde uzufruct viager, nici dvs si nici altcineva nu-i puteti incalca dreptul de proprietate, respectiv nu puteti itroduce pe altcieva in casa cat este ea in viata.. pe acest aspect v-a refuzat politia demersul
Multumesc pentru raspunsul dvs. Pentru a intelege exact, puteti sa-mi spuneti ce inseamna dreptul de nuda proprietate?
Drept de proprietate care a suferit o restrangere temporara prin aceea ca posesia si folosinta asupra bunului ce face obiectul sau au fost transmise unei alte persoane, beneficiare a unui drept de uzufruct, uz sau abitatie.

matusa isi poate da acordul pt a-i lua in spatiu pe nepoti
Dupa cu spuneti ca scrie in contract, dreptul dvs de proprietate nu este dezmembrat. Adica, matusa si-a rezervat dreptul de abitatie (dreptul de a locui) si nu uzufructul asupra respectivului apartament.
Altfel spus, matusa este doar un fel de chirias care nu plateste chirie

Finantele au dreptate, politia..nu.
Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2010
Florin*, utilizator
da...problema cu nepotii s-a rezolvat prin acceptul ei...dar eram nedumerita de ce unii ma recunosc ca proprietara si altii nu, mai ales ca Finantele imi trimit acum scrisoare si cu amenda ca nu am achitat texele pentru acest apartament pe care nu l-am considerat al meu, stiind ce mi-a spus Politia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera Nkl Nkl Buna seara, Am o intrebare legata de un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament. Acest contract este facut cu drept de habitatie viagera al ... (vezi toată discuția)
Clauza viagera lenutasimion lenutasimion Detin o casa si 1000m teren obtinute prin contract de vanzare-cumparare de la mama mea,cu rezervare drept uzufruct si de habitatie viagera.Acum vreau sa vand ... (vezi toată discuția)
Legat de dr. de uzufruct Lisimah Lisimah Buna seara,situatia mea este urmatoarea:bunicul urmeaza sa vanda un imobil(casa) si sa cumpere un alt imobil(apartament) de la aceeasi persoana,urmand a-mi ... (vezi toată discuția)