avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dobanda legala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dobanda legala

Am avut, pe rolul diferitelor instante, 4 dosare avand ca obiect somatie de plata, in care am avut calitatea de debitor. Prin ordonantele emise de catre instante, am fost obligati la plata debitelor restante, actualizate cu rata inflatiei pana la data platii efective, creditorului respingandu-i-se celelate capetele de cerere cu privire la dobanzile legale, pe motiv ca nu indeplinesc cerintele prevazute de O.G. nr. 5/2001, repectiv 119/2007. Acum vine creditorul, cu o noua cerere potrivit dreptului comun, prin care ne solicita dobanda legala calculata la intreg debitul restant rezultat din cele patru dosare. Credeti ca am vreun motiv sa merg pe respingerea cererii? Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Alina-Adriana Visirin , Consilier juridic 14:27, 1 Noiembrie 2010
bineinteles si in dovedirea cererii atasati sentintele din cele 4 dosare un care ati fost obligat la valoarea actualizata potrivit inflatiei.....
Multumesc pt raspuns. Dar in practica am vazut ca se admite cumulul dobanzii legale cu actualizarea creantei. Cunosti vreo hotarare judecatoreasca prin care a fost respins cumulul dobanzii legale cu actualizarea creantei?
Conform art.1 al. din O 5/2001 (2) Suma ce reprezinta obligatia prevazuta la alin. (1), precum si dobanzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza in raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.
Drept urmare creditorul este indreptatit atat la suma restanta cat si la dobanda sau penalitati, sume care se actualizeaza in raport cu rata inflatiei de la data platii.
Asa este. Dar chiar si in procese diferite?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda legala, penalitati si diferenta de curs valutar? miruna.c miruna.c Am mai multe facturi acceptate la plata din 2007 Se prevad penalitati de 0,1 % pe zi de intarziere Pe calea somatiei de plata pot cere dobanda legala, ... (vezi toată discuția)
Cumul dobanda legala cu actualizarea creantei ionu roman ionu roman Este posibil intr-un litigiu civil ca dobanda legala sa fie cumulata cu actualizarea creantei, in conditiile in care ART. 1088 din CC civil ,, La obligaţiile ... (vezi toată discuția)
Reactualizare suma Alina-Adriana Visirin Alina-Adriana Visirin De la ce data trebuie actualizata o suma de bani cu rata inflatiei, avand in vedere ca in ordonanta de plata instanta ordona: \"Someaza pe debitoare sa ... (vezi toată discuția)